Havadan karadan Bağdat'a yanıt

Güncelleme Tarihi:

Havadan karadan Bağdata yanıt
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2018 23:25

Ankara, Türkiye’yi karada ve havada sınır ihlali yapmakla suçlayıp hava sahasına yönelik ihlalleri Birleşmiş Milletler’de (BM) gündeme getirmek için çalışma yapma kararı alan Irak’a karşı takınacağı resmi pozisyonu, bu kararların ayrıntısı ve sahada uygulanıp uygulanmayacağı netleştikten sonra belirleyecek.

Haberin Devamı

Ancak Irak Bakanlar Kurulu’nun Türkiye sınırında neler yapılacağına dair kâğıt üzerinde aldığı kararları açıkladığı önceki gün, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Irak’ta terör örgütü PKK’nın kamplarına yönelik operasyonlarını sürdürdüğünü duyurması dikkat çekti.

11’DEN FAZLA ÜS VAR
TSK’dan yapılan bildirime göre, bölgede bulunan Türk askeri unsurlarının Kuzey Irak’ın Hakurk Kani Rash bölgesinde sürdürdüğü operasyonlarda iki AT-4 tanksavar füzesi, beş RPG-7 roketatar mühimmatı ele geçirilirken, bir el yapımı patlayıcıyı da imha etti. Bölgede geçen mart ayından bu yana operasyonları sürdüren komandolar ile Özel Kuvvetlerin 25 kilometreden daha fazla derinliğe indiği belirtiliyor. Türkiye’ye sızmaları önlemek için bölgede 11’den fazla üs kurmuş olan TSK’nın ‘terörle yerinde mücadele konseptini’ kararlılıkla sürdüreceği bildirildi.
TSK, Kuzey Irak’a yönelik hava harekâtlarına da devam etti. Dün ve önceki gün Avaşin, Metina ve Zap bölgelerine düzenlenen hava harekâtlarında terör örgütü PKK tarafından sığınak, barınak, silah mevzii ve mühimmat deposu olarak kullanılan hedefler imha edildi. Keşif uçuşları sonunda Zap’ta da iki teröristin etkisiz hale getirildiği tespit edildi.

TSK dün Avaşin-Basyan bölgesine düzenlenen ayrı bir hava harekâtında üs bölgelerine saldırı hazırlığı içinde olan 5 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

BM’DE GÜNDEME GETİRECEK
Irak’ta Bakanlar Kurulu önceki gün yaptığı toplantı sonrası Türkiye’nin Irak hava sahasına yönelik ihlalleri BM nezdinde belgelemek ve Ulusal Güvenlik Meclisi’nin gündemine getirmek için çalışma yapma kararı almıştı. Başbakan Haydar el-İbadi tarafından açıklanan Irak Hükümeti’nin bir diğer kararı da Türkiye-Irak sınırında güvenliğin sağlanması ve ihlallerin önüne geçilmesi amacıyla sınır boyuna asker yerleştirmek için gereken hazırlıkların tamamlanması yönünde olmuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!