Havacılıkta atılım zamanı

Güncelleme Tarihi:

Havacılıkta atılım zamanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2012 00:00

Cumhurbaşkanı Gül, Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’nin kampüsünün açılış töreninde, Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” vizyonunu anımsatarak, “70 yıl önce THK, şimdi kullanılan tesislerde uçak üretti, sattı sonra ara verildi. Bu misyona tekrar THK’nın sahip olması gerçekten heyecan verici” dedi.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, havacılık ve uzayla ilgili ilk ihtisas üniversitesi olan Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’nin kampüsünün açılış törenine katıldı. Gül, Türkiye’de havacılık ve uzay alanında büyük bir atılım olmasının beklenebileceğine dikkat çekerek, “Buradan bilim adamları, mühendisler, dünyanın en iyi üniversiteleriyle, en iyi işletmeleriyle işbirliği yapabilecek insanlar yetişecektir” dedi. Kampüs açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Mütevelli Heyeti Başkanı Osman Yıldırım, eski bakanlardan Kürşad Tüzmen, Varşova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan da katıldı. Tören öncesinde THK pilotlarının motorlu yamaç paraşütü, model uçak, yangın söndürme gösterilerini izleyen Gül’e, paraşütle indirilen Türk bayrağı takdim edildi. Gül, törendeki konuşmasında şunları söyledi:

Arabadan önce uçak yaptık

“Türk Hava Kuvvetleri geçen yıl 100’üncü yılını kutladı. Osmanlı topraklarının birçok yerinde, 1910’larda, Şam’da, Mısır’da, Filistin’de tayyarecilerimizin şehit olduğunu biliyoruz. THK beni ziyaret ettiğinde onlara, ‘Biz Türkler arabadan önce uçak yaptık’ demiştim. 1925’te Tayyare Makinisti Mektebi, 1926’da Tayyare ve Motor Türk Anonim şirketi kurulmuş. 70 yıl önce de burada, THK’nın Etimesgut’taki tesislerinde yine tayyare yapmış, onları dışarı satmış, yapıp dışarı sattığımız bazı uçakları o zaman satın almış bir ülkeyiz. Havacılık alanındaki çalışmalara 1950’den sonra ara verildi.”

Kaybettiğimiz zaman

THK’nın 1925’te, Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” vizyonuyla kurulduğunu belirten Gül, şöyle devam etti: “Neredeyse 100 yıl kadar önce böyle bir hedefin verilmesi, bunu gerçekleştirmek için de THK’ya misyon tanınmış olması çok takdir edici ve kaybettiğimiz zamanı düşündüğümüzde de hüzün verici. 70 sene önce THK, şimdi kullanılan tesislerde uçak üretti, sattı sonra ara verildi. Geç de olsa şimdi bu misyona tekrar THK’nın sahip olması heyecan verici.”

Pilot selamı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Kampusü’nün açılışında hediye edilen Türk Kuşu pilot montunu giyerek hangar alanındaki eğitim uçaklarını inceledi. Uçaklar hakkında bilgi alan Gül, kendi adını taşıyan yangın söndürme uçağına binerek pilot koltuğuna oturdu ve pilot selamı verdi. Cumhurbaşkanı Gül, yangın söndürme uçağı için “TIR gibi, tanker gibi” benzetmesini yaptı. Gül yapılan gösterileri de hayranlıkla izledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!