Havacı Bandosu'nda ‘Big Band’ devrimi

Güncelleme Tarihi:

Havacı Bandosunda ‘Big Band’ devrimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2001 00:00


Haberin Devamı

Hava Kuvvetleri'nin 45 yıllık bandosu, repertuarını baştan aşağı yenileyerek ‘Big Band’ devrimi yaptı. Havacıların konseri, orduda yeni bir tarzın ilk işareti oldu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın son dönemde büyük bir atılım yapan ‘‘Big Band’’ Orkestrası, önceki akşam Ankara basını ve Ankara Caz Derneği üyelerinin davetli olduğu bir gruba ‘‘Big Band’’ müzik tarzının önde gelen eserlerini icra ettiği başarılı bir konser verdi.

Jandarma Komutanlığı Bandosu'nun iki yıl önce Türk pop tarzına yönelerek albüm doldurması ve son olarak İstanbul Festivali'nin açılışını yapmasından sonra Hava Kuvvetleri orkestrasının buna tamamen zıt bir çizgide ‘‘Big Band’’ türü müziğe ağırlık vermesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki klasik bando geleneği açısından büyük bir zihniyet değişikliğine işaret ediyor.

45 YILLIK ORKESTRA

Yaklaşık 45 yıldır faaliyette bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Orkestrası, son dönemde caza özel ilgisiyle tanınan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ergin Celasin'in yönlendirmesiyle repertuarını büyük ölçüde yeniledi ve önceki akşam yeni kimliğiyle basının ve Ankaralı cazseverlerin karşısına çıktı.

Evsahipliğini Orgeneral Celasin'in yaptığı konserde, Bando Yüzbaşı Murat Hasçuhadar yönetimindeki orkestra, 1930'lardan itibaren ABD'de yaygınlık kazanan ve nefesli enstrümanların ağırlıkta olduğu ‘‘Big Band’’ müzik tarzının belli başlı standartlarını seslendirdi.

POPTAN CAZA GEÇİŞ

Konserin en ilginç anı ise orkestranın bugünkü düzeye gelmesinde önemli katkıları olan tromboncu ve aranjör Emekli Astsubay Bilbay Özal'in Bizzet'in ünlü Carmen Operası'ndan yaptığı ilginç düzenlemenin icrasıydı. Bu eserin icrasında orkestrayı yöneten Özal büyük alkış aldı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Celasin, bizzat yanına giderek Özal'ı kutladı.

1955 yılında kurulan Hava Kuvvetleri Orkestrası, 1960'lı yıllarda daha çok caz müziğine yönelmiş, 1980'lerden itibaren de pop müzik tarzına dönmüştü. Orgeneral Celasin'in iki yıl önce göreve gelmesiyle birlikte orkestra yeni bir hamle yaparak repertuarını baştan aşağı yeniledi ve ‘‘Big Band’’ tarzını benimsedi.

Hava Kuvvetleri Orkestrası, şef dışında 4 trompet, 4 trombon, 5 saksafon, bas, bateri, perkusyon, bas gitar ve klavye olmak üzere toplam 18 asker-müzisyenden oluşuyor.

Ergin Paşa ve kızları caz dinledi

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Orkestrası, Orgeneral Ergin Celasin'in yönlendirmesiyle repertuarını büyük ölçüde yeniledi ve önceki akşam yeni kimliğiyle basının ve Ankaralı cazseverlerin karşısına çıktı. Celasin, konseri kızları Kiev Büyükelçiliği 2. Katibi Beliz Celasin ve Dünya Bankası Ankara Temsilciliği'nde görevli Tunya Celasin ile birlikte dinledi.

Repertuar paşadan

Konsere ünlü ‘‘Kiss of Fire’’ ile giren orkestra büyük ölçüde Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ergin Celasin tarafından saptanan toplam 22 eserlik repertuarı seslendirdi. Orkestranın repertuarı içinde Angel Eyes, Just Walking in the Rain, In the Mood, La Cucaracha, Mambo Jambo, Tea for Two, Love is Blue, Cha Cha Rhytmen ve Duke Ellington'un ünlü klasiği Caravan da yer aldı.

ASKERİ bandolar arasında en eskilerinden Jandarma Bandosu ilk kez geçen yıl repertuarında pop müzik parçalarına yer vermişti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tarihinde bir ilk gerçekleştirilerek askerler, popçularla el ele ortak bir albüme imza atmışlardı. DMC stüdyolarında kaydedilen 13 marşlık albümü Çelik, Levent Yüksel, Ercan Saatçi, Ufuk Yıldırım, Hande Yener ve Mirkelam gibi ünlü popçuların yer aldığı kalabalık bir grup seslendirmişti. Bu çalışmada yer alan marşların tümü Ercan Saatçi tarafından dans, latin ve türkü formunda yeniden düzenlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!