Havaalanında genelev açalım mı açmayalım mı?

Güncelleme Tarihi:

Havaalanında genelev açalım mı açmayalım mı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2002 00:34

Havaalanları müşterilerine rahatlık ve konfor sunabilmek için birbirleriyle yarışıyor. Bu yarış öyle bir hal aldı ki, ‘‘Bir şehirde ne varsa bizde de var’’ iddiasında olan Amsterdam Schiphol Havaalanı belki de farkında olmadan başına dert açtı.

Ama bir süredir başlayan taştışma eğer havaalanında genelev açılmasını savunanların zaferiyle sona ererse başına talih kuşu konmuş olacak ve bütün aktarmalar Schiphol üzerinden, sloganıyla arayı açacak.

Hollanda'nın Amsterdam kentindeki Schipol Havaalanı biraz sıradışı. Aslında orası bir havaalanı şehri. Bu yeni şehrin içinde bir kumarhane, bir masaj servisi ve bir de sauna var. Ancak bunlar yeterli olmamış olacak ki, ‘‘Hizmette sınır yoktur’’ diye düşünen bir serbest girişimci havaalanında farklı bir kamu hizmeti sunmaya karar vermiş: Havaalanına bir genelev açmak.

Fikrin sahibi Yam Yum Caviar Club adlı bir genelev zinciri. Firma stresli yolcuları rahatlatmak amacıyla havaalanında bir şube açmaya karar vermiş. Grubun sözcüsü Theo Heuft öncelikle aktarmalar sırasında uzun süre havaalanında beklemek zorunda kalan ya da erken gelen yolcuları rahatlatmayı hatta canlandırmayı amaçladıklarını söylüyor. Bunu nasıl mı yapacaklar? Tabii ki şampanya, havyar ve erotik bir masajla.

MAHKEME KARARI BEKLENİYOR

Beklenilenin aksine, kamuoyunda büyük tartışma yaratan bu projeye Amsterdam kent yönetimi öyle ters bir tepki göstermedi. Ancak 'kadın ve erkek müşterilerin eşlerine gitmeden önce şöyle bir uğrayabilecekleri' Caviar Club'e projeyi gerçekleştirmek için bir süre daha beklemesi salık verildi. Yılda yaklaşık 40 milyon yolcuya hizmet veren Schiphol Havaalanı sözcüsü Marianne de Bie ise bu projeye pek sıcak bakmamış. Nedeni bu projenin, havaalanının 'müşterinin yaşamını kolaylaştırma' amacıyla pek de bağlantılı olmaması.

Firma projesini onaylanması için uzun süre havaalanındaki yapım çalışmalarının sona ermesini ve boş alan açılmasını beklemek durumunda kalmış. Ancak beklemekten sıkılmış olacak ki havayolu yetkililerine projeyi kolaylaştırmadıkları için dava açmış.

Şİmdi sadece havaalanları değil milyonlarca uçak yolcusu da özgürlükler ülkesi Hollanda'nın bir ilke daha imza atıp atmayacağını görmek için merakla mahkemenin vereceği kararı bekliyor.

İyi de bu hizmet duty-free mi?

Havaalanında genelev projesi hem yerel hem de uluslararası basında büyük yankı uyandırdı. J.A. Getzlaff, salon.com adlı internet sitesindeki yazısında havaalanındaki bu servisi ‘‘çay mı, kahve mi yoksa ben mi’’ başlığıyla duyurdu. ABD'nin en çok satan gazetelerinden Usa Today'in seyahat rehberi ise bu projeyi havaalanlarının en alışılmadık servisleri arasında saymış. Bir yolcu da şöyle belirtiyor fikrini: ‘‘Önce kumarhane sonra genelev. İyi de diğerleri bununla nasıl yarışacak?’’ Tabii bir de bu hizmetin duty-free olup olmadığını soranlar var. Bir süre sonra tüm aktarmalar Amsterdam üzerinden olursa şaşırmayın.

KIRMIZI IŞIĞA YEŞİL IŞIK YAKILDI

Adını bir seks pozisyonundan alan Yam Yum Caviar Club'ün bu girişiminin ardında Hollanda Parlamentosu'nun 1912 tarihli bir yasayı kaldırması yatıyor. Bu eski yasa genelev kurulmasını yasaklıyordu. Gerçi yasa çoktandır delinmişti. Hollanda, yasalarını değiştirmeden yeniliklere ayak uydurmada usta bir ülkeydi. Örneğin ötenaziyi serbest bırakan yasa daha yeni çıktı; oysa ötenazi bazı kurallara uyularak fiilen uzun süredir uygulanıyordu. Genelev de bu konulardan biriydi. Sonunda yasaları gerçeklere yaklaştırmayı kabul eden parlamento, Ekim 1999'da genelevleri yasaklayan 1912 tarihli yasayı kaldırdı. Amaç, seks endüstrisinde çalışan 30 binden fazla hayat kadınının daha sağlıklı koşullarda çalışmalarını sağlamaktı. Bu düzenlemeyle kaçak işçi çalıştırmanın da önüne geçilecek ve polisin otoritesi sağlamlaştırılacaktı. Hollanda'da seks endüstrisinde bir yılda dönen paranın miktarı yaklaşık 1.1 milyar dolar. Özgürlüklür ülkesi Hollanda'da, soft drug satışı gibi yasallaşan seks endüstrisinin kalbi Amsterdam'ın Kırmızı Işık (Red Light District) adlı ünlü mahallesinde atıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!