Alevlerle mücadele sürüyor: Hatay'daki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2023 23:50

Hatay, Mersin ve Çanakkale'deki yangınlara havadan müdahale sabah saatlerinde yeniden başladı. Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde çıkan orman yangınına ekipler karadan ve havadan müdahale başlattı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Mersin yangının kontrol altına alındığını söyledi. Yangın nedeniyle Mersin ve Çanakkale'de bazı köyler önlem amaçlı tahliye edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangınıyla ilgili gözaltına alınan iki kişiden birinin tutuklandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Hatay'ın Belen ilçesi, Çanakkale'nin Kızılkeçili köyü ve Mersin'in Gülnar ilçesinde dün orman yangını çıktı. Mersin Gülnar'daki yangın kontrol altına alınırken diğer yangınlara müdahale sürüyor. İşte dakika dakika gelişmeler: 

01:00 'YANGIN ŞU ANDA HAVANIN DA ETKİSİYLE ENERJİSİNİ KAYBETMİŞ DURUMDA'

Tekirdağ'ın Malkara ilçesi Deveciköy- Kuştepe mevkisi arasında çıkan orman yangını devam ederken, bölgeye gelen AFAD Başkanı Yunus Sezer, gazetecilere açıklama yaptı. Yangının, havanın da etkisiyle enerjisini kaybettiğini belirten Sezer, şöyle konuştu:

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

"Hatay Belen'den geliyorum. Bugün Tarım Bakanımız da açıklama yaptı. Çok şükür Hatay'daki yangını iki günlük yoğun çalışmanın ardından kısmi olarak kontrol altına aldık. Buradaki yangın tabii ki büyük bir yangındı, bizleri korkuttu. Oradan buraya geldik. İçişleri Bakanımız ve Tarım Bakanımız buradaki olayı başından beri yoğun bir şekilde takip ediyorlar. Bu noktada Cumhurbaşkanımıza da sürekli bilgi aktarılıyor. Hem buradaki yerel imkanları hem de çevre illerdeki araç gereç imkanlarını kullandık. İstanbul ve diğer çevre illerden buraya takviyeler yapıldı. Hava araçları da söndürmeye katıldı. 2 uçak, 2 helikopter Çanakkale'deki yangına rağmen buraya takviye olarak geldiler. Yangın şu anda havanın da etkisiyle enerjisini kaybetmiş durumda. İnşallah yarın daha hızlı bir şekilde mesafe alınır diye düşünüyorum, geçmiş olsun diyorum."

Haberin Devamı

00:40 ÇANAKKALE'DEKİ YANGINDA 32'NCİ SAAT

Çanakkale'nin Kızılkeçili köyünde dün saat 16.30 sıralarında başlayan ve daha sonra ormana sıçrayan yangını söndürme çalışmaları 32'nci saatinde devam ediyor. Yangına çok sayıda ekip karadan müdahalesini sürdürürken, gece görüşlü helikopterler de söndürme çalışmalarına destek veriyor. 

Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'de yangından etkilenen yerlerde incelemelerde bulunduktan sonra, Orman Genel Müdürlüğü’nün Yangın Yönetim Aracında, son durumuna ilişkin bilgi aldı. Yumaklı, incelemelerinin ardından kentten ayrıldı.

Haberin Devamı

21:55 Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde çıkan orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

20:40 BELEN'DEKİ YANGINLA İLGİLİ 1 KİŞİ TUTUKLANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangınıyla ilgili gözaltına alınan iki kişiden birinin tutuklandığını açıkladı.

20:10 BALIKESİR'DE ORMAN YANGINI

Balıkesir’in Sındırgı ilçesi ile Kütahya’nın Simav ilçeleri arasında kalan kırsal Alayaka Mahallesi'ndeki ormanda saat 16.30 sıralarında yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangından yükselen dumanları görenler durumu Sındırgı Orman İşletme Müdürlüğü'ne bildirdi.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

Haberin Devamı

İhbarla bölgeye ekipler yönlendirildi. 50 personel, 12 arazöz, 2 su ikmal aracı ve dozer ile yangına müdahale sürdürülüyor. Yangın söndürme helikopterinin Çanakkale yangınına müdahale etmesi nedeniyle, bölgeye başka illerden helikopter sevk edildiği öğrenildi.

19:04 BAKAN YUMAKLI: 8 KÖY ETKİLENDİ, CAN KAYBIMIZ YOK

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'de orman yangınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu:

Hali hazırda 8 köyün etkilendiğini söyleyebilirim. Kızılkeçili, Kemel, Dörtyol , Yapıldak, Musa Köy, Kurşunlu, Işıklar ve Yukarı Okçular. Valilik ve AFAD tarafından risk görülen yerlerde yaşlılar, tahliye edilmeyi kabul edenler ve hareket edemeyecek olanlar tahliye edildi. İl merkezine yakın olmamız dolayısıyla konaklamada sorun söz konusu değil. Çanakkale halkına gösterdiği dayanışma için teşekkür ediyorum. 

Haberin Devamı

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

"ÇANAKKALE YOLU ULAŞIMA KAPALI"

Çok geniş bir alandan söz ediyoruz. Herhangi bir can kaybımız yok. Yaralımız, dumandan etkilenenler dışında söz konusu değil. İğdeli Mahallesi'nde müdahale sürüyor. Çanakkale Yolu ulaşıma kapalı. Biga yolu üzerinden Çanakkale'ye ulaşabilirler. Tüm kamu kurum ve kuruluşları dayanışma içerisindeler. Tarım alanları olması sebebiyle Tarım İl Müdürlüğü tarafından hasar tespiti yapılacak. STK'lar da etkilenen hayvanlar için hazırlığını yapmış durumda.

"GÜLNAR VE BELEN'DEKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI"

Dün bahsetmiştim. 19 yangının 16'sı kontrol altına alınmıştı. 3 tanesi Hatay Belen, Mersin Gülnar ve Çanakkale bugüne sarktı maalesef. Şu an itibariyle Mersin Gülnar'daki yangının kontrol altına alındığını, Belen'deki yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyleyebilirim. Hali hazırda buranın devam ettiğini söylemek isterdim. Maalesef bugün 6 yeni yangın meydana geldi. Bunlar Adana Karahisalı, Mersin Mezitli, Çanakkale Ayvacık, Muğla Datça, Tekirdağ Malkara, Balıkesir Sındırgı. Şu anda Malkara ve Sındırgı'da devam ediyor yangın. Diğerleri kontrol altına alındı.

Haberin Devamı

18:00 MERSİN'DEKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Mersin'in Mezitli ilçesi Cemilli mevkisindeki ormanda saat 12.30 sıralarında çıkan orman yangını, çok sayıda arazözle müdahaleyle saat 17.30 sıralarında kontrol altına alındı. Hasar tespitinin, soğutma çalışmaları tamamlandıktan sonra yapılacağı öğrenildi.

17:50 MSB'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Orman yangınlarına karşı Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından oluşturulan Rezerv Güç; Hatay, Muğla, Osmaniye ve Çanakkale'deki yangın söndürme çalışmalarına aralıksız destek sağlıyor.

14-17 Temmuz 2023 tarihleri arasında TSK'ya ait 18 helikopter ve 2 uçak farklı bölgelerdeki orman söndürme çalışmalarına katkı sağladı. Helikopter ve uçaklarımız şu ana kadar 136 sorti yaparak 353 ton su atımı gerçekleştirdi. Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar da havadan 16 tonluk yangın bombası atarak yangın söndürme çalışmalarına destek sağladı.

Hâlen Çanakkale'de devam eden yangın söndürme çalışmalarında da 3 adet AS-532 ve 2 adet S-70 tipi helikopter görev yapıyor. TSK'ya ait helikopterler, bağlı şirketimiz ASFAT tarafından yerli ve millî imkânlarla üretilen yangın söndürme kitlerini kullanarak havadan müdahaleye devam ediyor.

17:27 TEKİRDAĞ'DA ORMAN YANGINI

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale ediyor.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

17:00 ÇANAKKALE’DE ORMAN YANGINI NEDENİYLE 6 KÖY BOŞALTILIYOR

Çanakkale’de dün saat 16.30 sıralarında merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarında çıkan orman yangını, 24 saattir kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Rüzgarın etkisiyle alevler büyümeye başlayan yangın nedeniyle 6 köyün boşaltılacağı bildirildi.

Konu ile ilgili Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, “Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangını rüzgarın etkisiyle şiddetini artırmıştır, havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak Köyleri ile Damyeri mevkiinde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir. 112 ve UMKE Sağlık personelleri köylerde sağlık hizmetine devam etmektedir” denildi.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

16:10 BAKAN YUMAKLI ÇANAKKALE'YE GİDİYOR

Çanakkale'de dün saat 16.30 sıralarında merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarında çıkan orman yangını, kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Rüzgarın etkisiyle alevler büyümeye başladı. Hatay'daki yangın bölgesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın ise bölgedeki çalışmaları incelemek üzere Çanakkale'ye geleceği öğrenildi.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

15:56 GAZİANTEP'TEKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Gaziantep'te atık malzemelerin de olduğu otlukta çıkan yangına, 18 itfaiye aracı ve 45 itfaiye eri ile müdahale edildi. Ekipler, 2 saat süren çalışma ile yangını kontrol altına aldı. Soğutma çalışmalarının sürdüğü yangında, dumandan etkilenen 2 itfaiye erine de ambulansta oksijen verildi.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

15:12 GAZİANTEP'TE OTLUK YANGIN

Gaziantep'te atık malzemelerin olduğu otlukta yangın çıktı. Bazı evler tedbir amaçlı boşaltılırken, ekipler alevlere müdahale ediyor.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

13:30 MERSİN MEZİTLİ'DE ORMAN YANGINI

Mersin'in Mezitli ilçesinde orman yangını çıktı. Cemilli mevkisindeki ormanda, saat 12.30 sıralarında yangın çıktı. İhbarla bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait çok sayıda ekip sevk edildi. Ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

MERSİN YANGINI KONTROL ALTINDA

12:55 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Mersin-Gülnar'daki orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

10:45 BAKAN TUNÇ: YANGINLARLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangınlarla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmaların başlatıldığını duyurdu.

Bakan Tunç, paylaşımında "10-17 Temmuz 2023 Tarihleri Arasında Muğla/Fethiye, Mersin, Çanakkale, Hatay/Belen, Muğla/Milas, Osmaniye, Kahramanmaraş, İzmir/Urla ve Antalya il/Manavgat ilçelerinde meydana gelen orman yangınları sebebiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmalar başlatılmıştır.

Bu kapsamda toplam 7 şüpheli tespit edilmiş, Fethiye’de 1 ve Milas’ta 1 şüpheli olmak üzere 2 şüpheli tutuklanmış, İzmir Urla’da 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiş, Hatay Belen’de 2 şüpheli gözaltına alınmış, Manavgat’ta ise 1 şüpheli hakkında soruşturma devam etmektedir.

Ayrıca yangın meydana gelen diğer il ve ilçelerde şüphelilerin tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Yangınlarından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." dedi.

10:30 ÇANAKKALE'DE ORMAN YANGININA MÜDAHALE 17 SAATTİR SÜRÜYOR 

Çanakkale'nin merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde başlayan örtü yangını Kemel ve Yukarı Okçular köylerindeki yerleşim yeri yakınındaki ormanlara sıçradı. Kemel Köyü tedbir amacıyla boşaltılırken alevlere müdahale 17 saattir sürüyor. Gece sadece 1 gece görüşlü yangın helikopteriyle müdahale edilen yangında günün ilk ışıklarıyla birlikte helikopter ve uçaklar yeniden müdahaleye başladı. Alevlere 13 helikopter 5 uçak 60 arazöz 19 su ikmal aracı ve çok sayıda personelle müdahale ediliyor.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, "Dün saat 16.30 sıralarında Çanakkale merkeze bağlı yaklaşık 5 köyümüzü ve civarını etkileyen örtü yangınıyla başlayıp, daha sonra ormana sıçrayan bir orman yangını söz konusu oldu. Rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Şu anda kadar köylerimizden birisini vatandaşımızın can güvenliği açısından boşalttık. Tüm arkadaşlarımız, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere İl Jandarma Komutanlığı, AFAD, Kızılay, sağlık ekiplerimiz, gönüllülerimiz yangının söndürülmesi için elinden gelen çabayı sarf etmektedirler. Havadan ve karadan müdahaleler devam etmekte. Sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale daha da artarak devam edecek. Yaralı ve can kaybımız yok" dedi.

08.00 4 MAHALLEDE 373 EV BOŞALTILDI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Gülnar ilçesindeki orman yangını nedeniyle 51 hane ve 78 nüfustan oluşan Kavakoluğu Mahallesi, 85 hane ve 172 nüfustan oluşan Korucuk Mahallesi, 160 hane ve 278 nüfustan oluşan Çavuşlar Mahallesi ile 77 hane ve 109 nüfustan oluşan Tepe Mahallesi'nin jandarma ekipleri tarafindan tedbiren tahliye edildiğini, vatandaşlara Gülnar Anadolu Lisesi'nin pansiyonunu tahsis ettiklerini açıkladı.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Vali Pehlivan, "Hava kararana kadar 10 helikopterin, hava karardiktan sonra gece görüşlü 3 helikopterin de söndürme çalışmalarına katıldığı, halihazırda devam etmekte olan yangına arazöz, itfaiye aracı, su tankeri ve TOMA'lardan oluşan 78 yangin söndürme aracı, 66 iş makinesi, 539 personel müdahale etmektedir" ifadesine yer verdi.

07.45 ÇANAKKALE'DEKİ YANGIN DRONE İLE GÖRÜNTÜLENDİ

Çanakkale’de dün akşam saat 16.30 sıralarında merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü yakınlarında başlayan orman yangını yaklaşık 15 saattir kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Havanın aydınlanmasıyla birlikte havadan yangın söndürme helikopterleri müdahaleye başladı. Karadan da çok sayıda arazözle, 500’e yakın insan gücüyle müdahale ediliyor.
Öte yandan yangın dron ile havadan görüntülendi. Görüntülerde yangının geniş bir alanda devam ettiği ve helikopterlerin havadan yangına müdahale ettiği görülüyor.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

Çanakkale’de dün akşam saat 16.30 sıralarında merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü yakınlarında başlayan orman yangını yaklaşık 15 saattir kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Havanın aydınlanmasıyla birlikte havadan yangın söndürme helikopterleri müdahaleye başladı. Karadan da çok sayıda arazözle, 500’e yakın insan gücüyle müdahale ediliyor.

Öte yandan yangın dron ile havadan görüntülendi. Görüntülerde yangının geniş bir alanda devam ettiği ve helikopterlerin havadan yangına müdahale ettiği görülüyor.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

07.20 MERSİN'DEKİ YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Mersin'in Gülnar ilçesinde dün çıkan orman yangını ikinci gününde devam ediyor. Gece görüşlü helikopterlerle yapılan müdahaleye, günün aydınlanmasıyla uçak ve diğer helikopterler de katıldı.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

Dün, saat 18.00 sıralarında ilçeye bağlı Kavakoluğu Mahallesi'nde çıkan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle hızla büyüdü. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın nedeniyle bölgedeki 25 konut tedbir amaçlı boşaltılırken, 5 ev de yandı. Rüzgar ve düşük nem nedeniyle etki alanı büyüyen yangına gece görüşlü helikopterlerle sabahın ilk ışıklarına kadar müdahale edildi. Günün aydınlanmasıyla havadan müdahaleye uçak ve diğer helikopterler de katıldı. Karadan ve havadan söndürme çalışmaları devam ederken, bölge halkının da ekiplerle destek verdiği öğrenildi.

06.20 HATAY'DA HAVADAN MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI

Hatay’ın Belen ilçesinde çıkan orman yangınına sabahın ilk saatleriyle havadan müdahale tekrardan başladı.

Alınan bilgiye göre, Belen ilçesine bağlı Güzelyayla Mahallesi'nde dün öğlen saat 13.57’de ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına 9 uçak, 21 helikopter, 59 arazöz ve 375 personel ile müdahale başladı. Havanın kararmasıyla, havadan müdahale son bulurken gece boyunca karadan ekiplerin çalışması devam etti.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

Günün aydınlanmasıyla birlikte havadan müdahale tekrardan başladı.

02.20 BAKAN TUNÇ: ORMAN YANGINLARINA İLİŞKİN SORUŞTURMA BAŞLATILDI; 2 GÖZALTI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hatay, Mersin ve Çanakkale’deki orman yangınlarının çıkış sebebiyle ilgili adli soruşturmalar başlatıldığını, Hatay’ın Belen ilçesinde çıkan yangına ilişkin ise 2 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu. Bakan Tunç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

"Hatay, Mersin ve Çanakkale illerimiz başta olmak üzere değişik alanlarda çıkan ve kontrol altına alma çalışmaları devam eden orman yangınlarından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımız koordinesinde söndürme çalışmaları devam ederken, İçişleri Bakanlığımız bünyesinde Valiliklerimiz ve AFAD tarafından riskli alanlardaki vatandaşlarımızın yerleşim yerlerinden tahliyeleri devam etmektedir. Yangınların çıkış sebebiyle ilgili adli soruşturmalar derhal başlatılmış olup, Hatay Belen ilçesi Soğukoluk Mahallesi Armutçuk mevkiinde çıkan orman yangını soruşturmasında iki şahıs gözaltına alınmıştır. Soruşturmalar devam etmektedir."

23:38
BAKAN YERLİKAYA: YAKALANDILAR

Belen ilçesinde saat 14.00 sıralarında başlayıp, büyüyerek devam eden orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürerken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bölgeye gitti. Bakanlar, basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Belen'deki yangına 8 dakika içinde müdahale edildiğini belirten Bakan Yumaklı, nemin ve rüzgarın yangının büyümesinde etkili olduğunu söyledi. Orman Genel Müdürlüğü'nün 450 personeli ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da desteğiyle yangına müdahaleye devam edildiğini dile getiren Bakan Yumaklı, "Akşam 19.00 sıralarında söylemiştim, enerjisi düşmeye başladı diye. Şu an itibariyle çok lokal bazı yerlerde devam ediyor olmakla birlikte çok şükür büyük bir risk olmadığını söyleyebilirim. Ancak bu her şeyim bitti, yangın tamamen kontrol altına alındı anlamına gelmez. Hem gecenin ilerleyen saatlerinde oluşabilecek hava şartları hem de nemle alakalı sıkıntılı bir durum, belki yine riskli bir durum oluşturabilir. Ama şu an itibariyle yaklaşık etkilenen alanın 230 hektara çıktığı ile ilgili bizim arkadaşlarımızın ölçümü vardı. Şu an itibariyle bu yaklaşık 100 hektarlık bir alana doğru inmiş vaziyette. An itibariyle büyük bir risk olduğunu söylememek ile beraber arkadaşlarımızın tamamıyla yangını kontrol altına almakla iligi çabaları devam etmekte" diye konuştu. 

'ÇANAKKALE'DE 500 HEKTAR ALAN ETKİLENDİ'

Çanakkale'de saat 16.27'de başlayan yangında 500 hektarlık alanın etkilendiğini aktaran Bakan Yumaklı, bu bölgede gece görüşlü 2 hava aracıyla havadan müdahaleye devam edildiğini söyledi. Saat 17.00 sıralarında ise Mersin'in Gülnar ilçesindeki orman yangının başladığını belirten Yumaklı, ilk olarak 12 hava aracıyla müdahale edildiğini, şu an ise gece görüşlü 3 hava aracıyla müdahalenin sürdüğünü açıkladı. Saat 06.00'dan bu ana kadar orta ve üstü ölçeklerde 19 yangının çıktığını ifade eden Yumaklı, bunlardan 16'sının kontrol altına alındığını, şu anda devam eden 3 yangına konsantre olduklarını sözlerine ekledi.

'7 EV YANDI'

Yangınlarda şu ana kadar yaralanan kimsenin olmadığını belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Belen'deki orman yangının başladığı andan itibaren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın konuyu takip ettiğini, kendilerinin de tüm kuruluşlarıyla destek verdiklerini dile getirdi. Orman yangınlarında ciğerlerinin yandığını aktaran Yerlikaya, "Çok büyük üzüntü duyuyoruz ama bir seferberlik ortamında tüm kurum ve kuruluşlar hemen olay yerine gidiyorlar. Yangının büyümemesi için çok büyük bir gayret gösterildi. İnşallah enerjisi düşen bu yangının tez zamanda sönmesini murad ediyoruz. Üzüntüyle şunu söylememiz lazım, yanan 7 evimiz var. 4 araçta da hasar var. AFAD, bunlarla ilgili gerekli çalışmalara yarın sabahtan itibaren başlayacak" dedi. 

Yangının sebebinin nereden kaynaklandığı ile ilgili jandarmanın başından beri titizlikle çalıştığını sözlerine ekleyen Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Eldeki bilgiler ve görgü tanıkları ışığında Soğukoluk Mahallemiz Armutçuk mevkisinde bir evde iki kişi, bahçelerindeki sazlık alanın temizlenmesi ile ilgili yaptıkları çalışmadan sonra bir ateş yakıyorlar. Maalesef onu kontrol edemiyorlar. Dolayısıyla bu ciğerlerimizin yanmasına vesile oluyorlar. Dolayısıyla adli soruşturma başlatıldı ve bu vatandaşlar hakkında da şu anda yakalama kararı verildi ve yakalandı."

'MERSİN'DE 25 KONUT TAHLİYE EDİLDİ, 5 EV YANDI'

Çanakkale merkez Kızılkeçili köyünde çıkan orman yangını nedeniyle tedbir amaçlı Kemer köyü mevkisinde yaşayan vatandaşları tahliye ettiklerini belirten Yerlikaya, "Valilik, müracaat eden tüm vatandaşlarımızı misafir ediyor yurdumuzda. Hemen akabinde bir 10-15 dakika sonra Mersin Gülnar Kavaklı köyü Kavakoğlu Mahallemizde orman yangını çıktı. 25 Konut burada tedbir amaçlı tahliye edildi. Maalesef 5 ev yandı. Orada aynı burada olduğu gibi valiliğimiz, orman bölgemiz, yine Orman Genel Müdürlüğümüz, AFAD Başkanlığımız ve tüm kurum ve kuruluşlar seferberlik halinde yangının olumsuz tesirinin bir an önce gidermeye yönelik gayret gösteriyor. Meteoroloji uyarıyor arkadaşlar, artı iklim değişikliği. Sıcaklar hiçbir zaman eski sıcaklar gibi değil maalesef, kuvvetli aşırı yağışlar da hiçbir şekilde eski yağışlar gibi değil. Dolayısıyla meteorolojik uyarılara çok hassasiyet göstermemiz lazım. Nemin düştüğü ortamlarda, orman yangınları riskinin arttığı bu ortamlarda en ufak bir kıvılcımın nelere mal olduğunu, başımıza neler getirdiğini maalesef üzülerek görüyoruz. Tekrarından Allah hepimizi korusun diyoruz. Ben, ismini bildiğim, bilmediğim emek sarfeden, burada vatandaşlarımızla bu yangın söndürme faaliyetlerine katılan çok gönüllü kardeşlerimiz olduğunu da biliyorum. Burada ve diğer tüm yangınlarda olduğu gibi her birinden Allah razı olsun diyorum. Son söz Çanakkale ve Mersin Gülnar'da yangına sebebiyet verme ile ilgili ne ise o konu, jandarmamız tıpkı burada başardığı gibi orada da bunu aydınlatma noktasında titizlikle çalışıyor. Gelişmelerden yine kamuoyuna bilgi arz edeceğiz" dedi.

23:35 ARAZÖZ İLE OTOMOBİL ÇARPIŞTI; 1 BEBEK YAŞAMINI YİTİRDİ

Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangını söndürme çalışmalarına destek için bölgeye giden bir arazözün, otomobille çarpıştığı, kazada otomobildeki bebeğin yaşamını yitirdiği belirtildi. Kazaya ilişkin soruşturma sürdürülüyor.

 

20:15 LÜTFÜ SAVAŞ: YANGIN 5 NOKTADA DEVAM EDİYOR

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada yangının 5 noktada devam ettiğini söyledi. büyük Savaş'ın açıklaması şöyle:

Havadan 6 helikopter çalışıyor. Bütün ekipler önemli noktalarda önlem almış duruma. 2 araba 3 ev maalesef yandı. Ormanda maalesef birçok canlıyı kaybettik. Hatay son günlerde çok sıcak. Her türlü risk orman yangınlarına neden olabiliyor. Bu sıcak günlerde çok dikkat etmemiz lazım. Orman çalışanlarımızın da riskli alanlarda riskli hareket eden insanlarımızı uyarması lazım. Şu anda soğutma çalışmaları helikopterler tarafından yapılıyor. Şu anda 5 noktada yangın devam ediyor. Ekiplerin hepsi teyakkuz halindeler. Mücadele havadan ve karadan sürüyor. Çam ağaçlarıyla dolu bir bölge. Maalesef sönmek üzere olduğunu düşündüğümüz yangın devam ediyor.

19:35 BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangınına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Yerlikaya, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın Hatay Belen'de başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları yoğun biçimde devam etmektedir. Hatay Valiliğimiz, AFAD ve güvenlik birimlerimizce; Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere mahallelerimizde riskli olan yerlerden başlayarak tedbir amaçlı vatandaşlarımızın tahliyeleri devam etmektedir. Yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme derhal başlatılmıştır" dedi. 

17:15 BAKAN YUMAKLI: BAHÇE TEMİZLİĞİNDEN ÇIKTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı CNN TÜRK'te şu açıklamalarda bulundu:

Saat 13:57'de çıkan yangına 14:05'te müdahale edildi. Bahçe temizliğinden yangının çıktığını tahmin ediyoruz. 200 hektarlık alan etkilendi. 11 helikopterimiz 2 uçağımız müdahale ediyor. Enerjisinin azaldığını görüyoruz yangının. Müdahalemiz devam ediyor.

Bugün 18 adet yangın çıktı, şu an 4 yangına müdahale sürüyor. Bir tanesi Belen. Orman yangınlarının yüzde 90'ından fazlasının insan hatasından çıktığını söylüyoruz. Bu da onlardan bir tanesi. Vatandaşlarımızın anız yakmasından kaçınmalarını istirham ediyoruz.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

 

16:44 BAKAN YUMAKLI: HAVADAN VE KARADAN ETKİN MÜDAHALESİ ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangınına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Yumaklı, "Hatay Belen'deki orman yangınına; 9 uçak, 21 helikopter, 59 arazöz, 375 personel sevk edildi. Ekiplerimizin havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız sürüyor" dedi.

BELEN BELEDİYE BAŞKANI: 3 EV YANDI

Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, 3 evin yandığını ve yangının ormanın iç kısımlarına doğru ilerlediğini belirtirken, 'Ekipler müdahale ediyor. Yerleşim yerleri güvenlik altında. Güvenlik koridorumuz var ama kozalaklar yandığı zaman 300-400 metreye kadar sıçrayabiliyor. Yangın büyüdü, birbirinden kopuk alanlarda. Bakanlığımızdan yeni ekipler geliyor. Yangın bölgesine yakın vatandaşlarımız evlerini boşaltsınlar. Yaralanma durumu yok. 3 saattir yangın sürüyor. Çalışma bölgesindeyim.' dedi.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

Belediye Başkanı Gül ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

Yangın ormanın iç alanlarına doğru ilerlemekte. Kozalaklar ummadığımız noktalara yangını sıçrata biliyor. Yangının çıkış nedeniyle ilgili henüz bir bilgimiz yok.

Konut olarak 8-9 evimiz yarım yanmış şekilde. Hava kararmadan müdahale ettiğimiz takdirde ben kontrol altına alacağımıza inanıyorum. Belen'den Antakya'ya doğru esen bir rüzgar var.

"12 EV YANGINDAN ETKİLENDİ"

Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada da yangının yerleşim yerlerine çok yakındığını belirterek "Yangın ormanın iç kısmına doğru ilerliyor. Yaklaşık 12 ev yangından etkilendi" dedi.

İKİ MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Yangın nedeni ile Gülpınar ve Soğukoluk Mahalleleri tahliye edilirken Hatay Valisi Mustafa Masatlı, "Soğuoluk mevkiinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik" açıklamasında bulundu.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

Milliyet gazetesi muhabiri Çiğdem Yılmaz, ‘Rüzgarın etkisiyle yayıldı. Soğukoluk köyü tahliye edildi’ dedi.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

Yangını söndürme çalışmaları devam ederken, bölge halkı da ekiplerin amansız mücadelesini yüksek bir noktadan takip ediyor.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

Bölgeye sevk edilen ekipler, alevleri kontrol altına almak için karadan ve havadan çalışmalarına devam ediyor.

Alevlerle mücadele sürüyor: Hataydaki yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı... İşte son durum

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!