Hatalı sorular 2’ye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Hatalı sorular 2’ye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bir soru yanlış bir soru çift cevaplı

ÖSS sorularını Hürriyet için değerlendiren uzmanlar, sayısal testte yeralan 30'uncu sorunun iptalini, 44'üncü sorunun ise çift yanıtlı kabul edilmesini istediler.

Mahmut Oyman başkanlığındaki Özel Yeni Yıldız Dershaneleri öğretmenleri, soruların geçmiş yıllarda yapılan ÖYS (Öğrenci Yerleştirme Sınavı) ayarında olduğunu söyleyerek, ‘‘Öğrencilerin zorlanacağı, ÖYS'ye yakın, bilgi içeren sorular. Ayrıca soruları dikkatle incelediğimizde öğrenciyi yanlış yönlendirebilecek soru kalıbı bulunuyor. Yani sorular açık değil’’ dediler.

Ankara'daki MAT-FEN Dershanesi uzmanları da sayısal testte yeralan 30'uncu sorudaki verilerle sonucun bulunamayacağını belirttiler. Dersane dün şu açıklamayı yaptı:

‘‘Sayısal testte 30. matematik sorusu hatalı. Sorudaki verilere göre üçgenin çizilmesi mümkün değil. Boş bırakılması ya da cevaplandırılması durumunda adaylar arasında haksızlık yaratacak bu sorunun iptali gereklidir,

Sayısal testteki 44. sorunun ise iki doğru cevabı var. Buna göre, hem C hem de E seçeneğini işaretleyenin cevabı doğrudur. Bu soru ya iki seçenekli değerlendirilmeli ya da iptal edilmelidir.’’

Yeni Yıldız Dershaneleri'nin ÖSS değerlendirmesi ise şöyle:

MATEMATİK: Mef, Uğur ve Çağdaş Dersaneleri öğretmenlerinin de iptalini istediği 44'ncü sorunun 2 doğru yanıtı bulunuyor. C ve E seçeneklerinin ikisi de doğru olduğu için sorunun iptal edilmesi gerekiyor.

COĞRAFYA: Soruların dağılımı düzenli değil. Bilgiye dayalı ve yorum gerektiren sorular bulunuyor. 65, 66, 67, 75 ve 78'nci sorularda doğrudan bilgi isteniyor. ÖYS tarzında hazırlanmış sorular.

TARİH: Soruların konulara dağılımı uygun. Öğrencilerin Tarih konusunda bilgilerini ölçecek özellikle. Soruların büyük çoğunluğu zor.

Sözel 46'ncı soruda verilen bilgiden sonuç çıkmıyor. Çok ayrıntılı uzmanlık bilgisi isteyen bir soru. Doğru yanıtta Heredot'un araştırıcı tarih yazarı olarak verilmesi olağan değildir. Hikáyeci tarihçi olarak bilinir. Araştırıcı tarihçilik Heredot'tan sonradır.

48, 49, 57, 58, 63, 64'ncü sorularda soru cümlesinin soru kalıplarında hata var.

FİZİK: Soruların tümü bilgiye dayalı.

KİMYA SORULARI: Normal zorlukta. Ancak konuların dağılımı dengeli değil. Sorularda maddi hata yok.

FELSEFE: Sorular uzun. Ancak, zor değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!