Hastalığı Yaprak’ı uluslararası yaptı

Güncelleme Tarihi:

Hastalığı Yaprak’ı uluslararası yaptı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2002 22:34

Yaprak Duyal 13 yaşında lösemi olduğunu öğrendi. İzmir'de başlanan tedavisi bugün ABD'de devam ediyor. Dört yıl içinde tam da kurtulduğu sanılan hastalık defalarca nüksetti.

Şu anda tüm dünyada sadece 19 hastanın katıldığı deneysel bir tedavi uygulanıyor Yaprak'a. Şifa umudu ise ilik nakli. Yaprak'a maddi ve manevi destek için yurtiçinde ve dışında organizasyonlar yapılıyor. İnternet'te bir sitesi bile var. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan gönüllü ordusunda yaklaşık 100 kişi çalışıyor. Yaprak'ın hikayesi Amerikan televizyonlarında yayınlanıyor.

Bornova Anadolu Lisesi öğrencisi Yaprak, 1998 yazında birdenbire ayak ağrılarından ve halsizlikten şikayet etmeye başladı. O zamana kadar hiç sağlık problemi yaşamayan kızlarını doktora götüren Levent-Filiz Duyal çifti Yaprak'ın kanında bir sorun olduğunu öğrendi. Konulan teşhis akut lenfoblastik lösemiydi.

O güne kadar hayatları iyi kötü yolunda giden dört kişilik Duyal Ailesi büyük bir şok yaşadı. Bir süre kızlarına hastalığı konduramadılar. Yaprak hemen Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Ailenin hayatı tamamen değişti. Yaprak okula gidemez oldu. Üç yaşındaki kız kardeşini sadece bir camın arkasından görebiliyordu. Anne babası ilk dört ay hastaneden ayrılmadı. Baba Levent Duyal inşaat mühendisi olarak çalışıyordu. Annesi Filiz Hanım'ın ise bir eczanesi vardı. Ama artık eczaneye arkadaşları göz kulak oluyordu.

Tedavinin yedinci ayında hastalığın merkezi sinir sistemine yayıldığından şüphe edildi ve Yaprak testler için ABD'ye gitti. Neyse ki sanıldığı gibi değildi ama orada kalıp, tedaviye devam etmeye karar verdiler. Baba Levent Duyal o günleri şöyle anlatıyor: ‘‘1999 yılıydı. Arabamızı, kayınvalidemin, bizim, annemin evlerini sattık ve Houston'a geldik. Ben işimden ayrıldım. Eşimin eczanesi bir süre daha devam etti, sonra kapandı. Uygun bir ev bulundu. Yaprak hastaneye, biz de yakındaki eve yerleştik. Yaprak hastanenin okuluna gitmeye başladı. Orada konserler düzenledi. Yaptığı resimler kartpostal oldu. Şiirleri Amerikan basınında yer aldı. Düzenlenen Türk günlerinde pek çok kişiyle tanıştık. Buradaki Türkler bize çok yardımcı oldu. Özellikle de Kanserden Kurtulanlar Burs Fonu başkanı Yeşim Yönder. Bu arada Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı'nın yardımlarını da unutamam.’’

YENİ BİR İLAÇ DENİYOR

Houston'daki Anderson Kanser Merkezi'nde Yaprak tam bir yıl yattı. Kemoterapiyle hastalığı durdumayı başardılar ve Yaprak ailesiyle birlikte Türkiye'ye geldi. Ancak 2001 Ağustosunda hastalık nüksetti ve aile apar topar Houston'a döndü. Artık elde avuçta satacak birşey kalmamıştı. Arkadaşlar devreye girdiler. Hemen bir banka hesap numarası açıldı. İnternet'te Yaprak'ın fotoğraflarının, resimlerinin ve şiirlerinin de bulunduğu bir site oluşturuldu. Yardım derneği aileye bir ev buldu.

Yaprak iki ay öncesine kadar ağır kemoterapi tedavisi gördü. Tam durduruldu sanılırken hastalığı bir daha alevlendi. Şimdi sadece 19 kişiye uygulanan deneysel bir tedavi görüyor. Kullanan kişi sayısı 50'yi bulduğunda piyasaya çıkacak ilacın başarı şansının yüzde 40 olduğu söyleniyor. Ailesi tüm riske rağmen bu deneyi kabul etmiş. Olumlu sonuçlar da alınmaya başlamış. Bir yandan da Yaprak'a uygun ilik bulunmuş. Ailede kimsenin dokusu uymayınca ilik bankasına gidilmiş. Levent Duyal bulunan iliğin kime ait olduğunu bilmiyor. Sadece bebek kordonu olduğu söylenmiş ona.

Yaprak'ın tedavisi için 350 bin dolar gerekiyor. Dün masraflara katkıda bulunabilmek için Houston'da bir yemek düzenlendi. Geçtiğimiz günlerde ise NBA oyuncusu Hidayet Türkoğlu Yaprak'ı hastanede ziyaret etti. Tüm bu çabalar aileyi aynı zamanda ayakta da tutuyor. Yaprak ise ümidini hiç kaybetmemiş. Hala resim yapıp, şiir yazıyor. Şiirleri ödül alıyor. Moralini bozan tek şey saçlarının dökülmesi. Ama artık buna da aldırmıyor.

Yaprak'a siz de yardım etmek isterseniz hesap numarası:

T. İş Bankası İzmir Şubesi TL Hesabı: 3400 304400 2210666 USD Hesabı: 3400 301030 2139914.

Garanti Bankası Alsancak Şubesi TL Hesabı: 127-6299192 USD Hesabı: 127-9096864 (Havale ücreti alınmıyor).

İnternet adresi: www.yaprakduyal.org
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!