Hassas ziyaret Fransa basınında

Güncelleme Tarihi:

Hassas ziyaret Fransa basınında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2010 14:24

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Paris gezisi, sadece Türkiye'nin değil Fransa'nın da gündeminde kendine yer buldu. Fransız gazeteleri Türkiye'nin AB üyelik sürecinin Sarkozy'le görüşmenin gündemini belirleyeceğini ancak iki ülke ilişkilerinin hala güçlü olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Le Monde: Başbakan Erdoğan’ın “hassas” Fransa ziyareti

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinden bir hafta sonra Erdoğan’ın, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin diğer bir muhalifi olan Fransa’yı ziyarete gidiyor. Erdoğan Paris’te devletin en tepesindeki dört isimle bir araya gelecek.                                                              

 

Türkiye’nin AB müzakere sürecinin başlamasından bu yana ilk kez Erdoğan Fransa’da ikili bir ziyaret çerçevesinde ağırlanıyor. Erdoğan ile Fransa Cumhrubaşkanı Nicolas Sarkozy arasındaki ilişkiler zaman zaman fırtınalı zaman zaman da samimi bir seyir izliyor. Ziyaret sırasında Erdoğan’ın Sarkozy’i Türkiye’ye davet etmesi bekleniyor.

 

Haberin Devamı

Türkiye’nin AB üyeliği iki lider arasında yine “başlıca anlaşmazlık konusu” olacak. Erdoğan Türkiye’nin AB’ye katılmak için üzerine düşen görevi yaptığını ve er geç üye olacağına inandığını söylüyor. Ancak Ankara ile Brüksel arasında 35 müzakere başlığınsan sadece 12’si açılabildive müzakereler neredeyse durma noktasına geldi.

 

Türkiye ve Fransa’nın AB anlaşmazlığına karşın 2005 yılında onaylanan “soykırım tasarısı” nedeniyle yara alan ikili ilişkileri korumaya çalışıyor. Paris AB’nin terörist kabul ettiği PKK’ye karşı yürüttüğü mücadelesinde Türkiye’ye destek vererek iyi niyetini kanıtlamaya çalışıyor.

 

Ankara bir süredir Fransa’nın bu konuda gevşek bir politika sürdürdüğünü düşünüyordu ancak ülkede son dönemde gerçekleştirilen PKK operasyonları çabaların bir kez daha artırıldığına işaret ediyor.

 

La Liberation: Fransa, çıkarları pahasına Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkıyor

 

Fransa’nın artık bir dış politikası bulunmuyor. Fransız diplomasisi karmaşa içinde. Bunun en dikkat çekici örneği Fransa’nın Türkiye tarafından nefret edilmeyi nasıl sağladığıdır. Türkiye’nin AB üyeliği lehindeki stratejik argümanları göz ardı etmekle kalmıyor, Fransız çıkarlarının pahasına ve Ulusal Cephe’nin yükselişini önlemeyen basit seçim hesapları nedeniyle en karşı çıkan ülkelerin başını çekiyor diye yazdı.

 

Haberin Devamı

Nouvelle Observeur: Erdoğan ve Sarkozy işbirliğini konuşacak

 

Paris, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Türkiye dahil üyelerini İsran’In nükleer programına karlı uygulanacak yaptırımlar konusunda yanına çekmek istiyor. Erdoğan ise diplomatik kanalların kullanılması gerektiği yönündeki ısrarını sürdürürken, dün Le Figaro’da yayımlanan röportajında, asıl Fransa gibi ülkelerin kuralları ihlal ettiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!