Hasankeyf'te sabahladılar

Güncelleme Tarihi:

Hasankeyfte sabahladılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2006 11:29

Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de bulunduğu 27 Belediye Başkanı ile çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi üyeleri geceyi Hasankeyf'te geçirdi.

“Hasankeyfime Dokunma, Ilısu Barajı'na Hayır” etkinliği kapsamında dün Hasankeyf'e gelen girişim üyeleri gece boyunca süren etkinliklere katıldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, etkinlik öncesinde yaptığı konuşmada, bu etkinliğe Başbakan ile ilgili bakanları da davet ettiklerini ifade ederek, şöyle dedi:
“Hasankeyf bizim ortak mirasımızdır. Atılacak temel, bu mirasa saygısızlıktır. Hasankeyf 1. derece SİT alanıdır. Atılacak temel hukuka aykırıdır. Bu temel, Hasankeyflilerin moralini bozmasın. Bu tür girişimler çok oldu. Demokrasi ve barış kültürü içerisinde bu barajın inşa edilmemesi, inşa edilse bile içerisine su doldurulmaması için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.
Dicle'ye altın gerdanlık takılacakmış. Bu gerdanlık zengin edilmek istenen firmalara takılıyor. Oraya yapılacak 2 milyar dolarlık yatırımı gelin turizm potansiyelinin geliştirilmesine yatıralım. Yol yakınken bu projeden vazgeçin. Zeugma'yı kaybettik. Ama Hasankeyf'i kaybetmeyeceğiz. Hasankeyf'e sahip çıkmak her türlü siyaset üstü insani ve vicdani sorumluluğun gereğidir.”
Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen de 12 bin yıllık bir medeniyetin merkezi olan Hasankeyf'in bütün insanların ortak mirası olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
“Hasankeyf'in sulara gömülerek oluşturulan bir gerdanlık, ancak plastik olur. Bu baraj 12 bin yıllık bir geçmişi yok edecektir. Bu işte çok büyük bir rant var. Lobi faaliyetleri yürüttüler ve Başbakanı yanlış yönlendirdiler. Yoksa, Başbakan tarihi değerlere önem veren bir kişidir. Hasankeyfliler yeni yapılacak yerleşim birimine yerleştirilmek isteniyor. Ne ben ne de hiçbir Hasankeyfli yeni yapılacak yere gidecek. Hasankeyf sular altında kalırsa bizler metropollere göç edeceğiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!