Hasankeyf taşınırsa tuzla buz olur

Güncelleme Tarihi:

Hasankeyf taşınırsa tuzla buz olur
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2006 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, antik kent Hasankeyf’i su altında bırakacak Ilısu Barajı’nın temel atma törenindeki "Hasankeyf’i taşıyacağız" açıklamasına Hasankeyf kazıları başkanı Prof. Dr. Abdulselam Uluçam’dan yanıt geldi.

Kazılara 3 yıldır başkanlık yapan Prof. Dr. Abdulselam Uluçam, gün yüzüne çıkardıkları tarihi eserlerin taşınmasının mümkün olmadığını belirterek "Bilim adamı olarak Hasankeyf’teki tarihi eserlerin taşınamayacağını söylüyorum. Önümüzdeki günlerde bilimsel kurul bu konuda kesin kararı verecek. Ama benim şahsi görüşüm, mevcut eserlerin taşınamayacağıdır. Eğer yer altındaki eserler konvanse edilirse, yani sağlamlaştırılırsa belki taşınabilir. Bu olasılık da zor gibi görünüyor. Yer altındaki eserleri kaldırdığınız an elinizde tuzla- buz olur. Bu eserler ancak gelişmiş bir teknolojiyle taşınabilir" diye konuştu. Ilısu Barajı’nın temel atma töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, "Biz bu paha biçilmez eserleri asla heba etmeyiz. Temin edilen kredinin 25 milyon Euro’sunu Hasankeyf’in kurtarılması için kullanacağız. Yeni bir Hasankeyf’i bütün eserleri farklı bir bölgeye taşıyarak yaşama geçireceğiz" demişti.

ALMAN ARKEOLOG DA TAŞIMAYA KARŞI ÇIKTI

Anadolu’nun pek çok arkeolojik alanında kazı başkanlıklarında görev yapmış olan Alman Arkeoloji Enstitüsü üyesi arkeolog Andreas Schachner de, Hasankeyf’in başka bir alana taşınmasının mümkün olmadığını söyledi. Şu anda Hattuşaş kazı başkanlığını vekaleten sürdüren Schachner, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un, "Hasankeyf’in keyfini bozmayacağım. Biz o barajı yapacağız; ama Hasankeyf’in bir tek taşı zayi olmayacak" sözlerine "Bütün kültürel yapıyı kazmak ve taşımak gibi bir imkan yok. Sadece belirli eserler taşınabilir" yanıtı verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!