Hasankeyf artık bu kitapta yaşayacak

Güncelleme Tarihi:

Hasankeyf artık bu kitapta yaşayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2001 00:00


Haberin Devamı

ULUSLARARASI ilaç firması AstraZeneca, Ilısu Barajı tamamlandığında sular altında kalacak olan benzersiz Hasankeyf'in bir kitapla yaşamasına imkan sağladı. Tarih Vakfı Yayınları'ndan çıkan ve önsözü İsveç Başkonsolosu Sture Theolin tarafından yazılan kitapta, Marco Plüss'ün fotoğrafları ve Prof. Dr. Oluş Arık'ın yazdığı bir metin bulunuyor.

Çalışmanın sponsoru olan AstraZeneca'nın Türkiye Başkanı Per Wesslau, Hasankeyf'in tüm çabalara ve sürdürülen arkeolojik kazılara rağmen bir süre sonra yok olacağını hatırlattı. Hasankeyf kitabıyla yaşanacak kaybı bir ölçüde telafi etmeyi ve bu önemli tarihi bölgeyi yetişen kuşaklara fotoğraflarla anlatmayı amaçladıklarını söyleyen Per Wesslau, ‘‘Biz toplum olarak bugünü ve geleceği tam olarak yaşayabilmemizin yolunun, geçmişimize ve tarihsel zenginliklerimize sahip çıkmaktan geçtiğine inanıyoruz’’ dedi.

Tarihte, Kuzey Mezopotamya'nın önemli merkezlerinden biri olan Hasankeyf; Perslerin, Sasanilerin, Roma İmparatorluğu'nun görkemli günlerini görmüş, sonra da asırlarca Türklerin elinde bulunmuş önemli bir tarihi bölge. Romalıların ‘‘Castrum Capa’’ yani ‘‘Kaya Kalesi’’ dedikleri kent, Müslümanların fethinden sonra, arapça aynı anlama gelen ‘‘Hasan Kayfa’’ olarak anılmış.

Kent, büyük bölümü yıkık veya toprak altında kalmış olsa da, hala bir Ortaçağ kenti bütünlüğünü yansıtan nadir yerleşim birimlerinden biri olarak gösteriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!