Hariri mahkemesi ilk oturumunu yaptı

Güncelleme Tarihi:

Hariri mahkemesi ilk oturumunu yaptı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2011 14:57

Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri’ye düzenlenen suikastın şüphelilerinin yargılanması amacıyla kurulan Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Mahkemesi’nin dün ilk oturumu düzenlendi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor    

 

Duruşmaya katılan yargıçlar ve avukatlar terör ve benzeri kavramların hukuki tanımlarının ne olduğunu tartıştı. Böylece 24 Şubat 2005’te düzenlenen ve Hariri’yi hedef alan bombanın faili olduğundan şüphelenilen kişilerin yargısında hangi yasaların dikkate alınacağı belirlendi.

 

Mahkemenin başkanı olan İtalyan yargıç Antonio Cassese duruşmanın Lübnan’ın “hukukun üstünlüğü gereği yargısal hesap verebilirlik yolunda olduğunu” gösterdiğini belirtti.

 

Savcılar geçtiğimiz hafta davayla ilgili mühürlü iddianameyi bir yargıca sunmuştu. Yargıcın 10 hafta boyunca dosyayı inceledikten sonra öne sürülen kanıtların davanın açılması için yeterli olup olmadığına karar vermesi bekleniyor.

 

Haberin Devamı

Mahkeme hukuki tanımlarla ilgili tartışmaları en baştan hallederek yargılama süresini kısaltmayı umuyor. Asıl duruşmaların tutuklu bir şüpheli olsa da olmasa da bu yıl ya da önümüzdeki yılın başlarında başlaması bekleniyor.

 

HİZBULLAH TARTIŞMASI

İddianamede Lübnan’da bulunan en etkili siyasi partilerinden biri olan Şii militan örgüt Hizbullah’ın üyelerinin adının geçmesine çok büyük bir ihtimal gözüyle bakılıyor. Hizbullah, Hariri suikastıyla herhangi bir bağlantısı olduğunu reddederken, örgütün lideri Şeyh Hasan Nasrallah üyelerinden herhangi bir tanesini tutuklamaya kalkanın “elini keseceklerini” açıklamıştı.

 

Diğer uluslararası mahkemelerin aksine Hariri mahkemesinin şüphelilerin yakalanamaması durumunda gıyabında yargılama hakkı da bulunuyor.

 

Bugün yapılan oturumda savcılar ve savunma avukatları mahkemenin üzerine kurulduğu Lübnan yasalarının bir terör tanımı içerdiğini ancak uluslararası kamuoyunun yıllardır tek bir tanım üzerinde anlaşmak için çaba sarf ettiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

TERÖR FAALİYETİ NEDİR?

Savcı Iain Morley, “Daha ileri gidip kapsayıcı ve evrensel bir tanım yapmaya gerek yok” dedi. Ancak önümüzdeki duruşmalarda kullanılacak olan terör tanımının rafineleştirilmesi gerektiğini belirten Morley, terör faaliyeti için siyasi bir gerekçe olduğunun kanıtlanmasının gerekli olmadığını söyledi.

 

Morley, “Bir terör davasında yaşanan bütün olaylarla ilgilenilecektir. Ancak kesin neden belirlenemezse bu cürümün kanıtlanamadığı anlamına gelmez” dedi.

 

Duruşmada ayrıca komplonun anlamı, uluslararası cinayetin tanımı ve şüphelilerin aynı suçla ilgili birden fazla suçlamayla karşılaşıp karşılaşamayacağı tartışıldı.

 

Associated Press'in "Hariri court holds hearing to discuss law issues" başlıklı haberinden derlenmiştir.

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!