Harekette bereket tartışması

Güncelleme Tarihi:

Harekette bereket tartışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 1998 00:00

Kanat ATKAYA
Haberin Devamı

Tamamen kişisel bir problem, kimseyi ilgilendirmediğinden eminim, ama ben uzun film seyredemeyenlerdenim. Ağır filmleri seyretmek zorunda kaldığımda, salona girerken başıma kötü bir şey gelecekmiş gibi hissediyorum. Tercihim gangster filmleri, aksiyon filmleri ve berbat komediler. Ne yapayım durum bu ve ben de durumdan memnunum.

Lafı tabii ki bir yere getireceğim. Hollywood'un patronları yaz sezonu filmlerinin hasılatlarını karşılaştırdıktan sonra radikal denebilecek açıklamalar yapmaya başladılar. Hemen hemen hepsinin ağzından ‘‘Artık senaryo iş yapıyor. İri bir adamın, irili ufaklı başka adamları paket etmesi seyirci için yeterli olmuyor. Senaryo, senaryo, senaryo...’’ türü demeçler veriyorlar.

Bu adamlar tabii ki boşuna böyle düşünmüyor. Bu yılın yaz sezonunda sinema izleyicileri, gişelere -sadece ABD'de- 2.26 milyar dolar (623 trilyon TL) bıraktılar. Bu geçen yıla göre yüzde 11.8'lik bir artış demek oluyor. Ancak işin ilginç yanı, paralar umutla beklenen filmlerden, yani ‘‘Godzilla’’, ‘‘The Avengers’’ (bildiğimiz Tatlı-Sert'in film versiyonu) ve ‘‘Lethal Weapon 4’’ gibi aksiyon filmlerinden gelmedi.

Spielberg'in Tom Hanks'li ‘‘Saving Private Ryan’’ı, daha düşük bütçeli olmasına rağmen, büyük gümbürtüyle gösterime giren filmlerden daha fazla kâr getirdi. Bir diğer sürpriz de, hâlâ ‘‘orta kademe yıldız’’ kategorisinde görülen Cameron Diaz, Ben Stiller ve Matt Dilon'ın oynadıkları komedi filmi ‘‘Something About Mary’’ oldu. Bu filmin 134 milyon dolar gişe hasılatı getirmesi, çok iyi yazılmış senaryosuna bağlandı.

Durumu daha net görmek için rakamlara bakalım yeter. ‘‘Godzilla’’ 135 milyon dolar, ‘‘Lethal Weapon 4’’ 124 milyon dolar, ‘‘The Avengers’’ ise yalnızca 18 milyon dolar hasılat getirdi. Bu filmlerin prodüksiyon ve marketing harcamaları bu kadar zaten. Yani çok iddialı üç aksiyon filmi de kaba tabirle çuvalladı. 1997'de gösterime giren ve özel efektleriyle işi götüren ‘‘Jurassic Park 2’’nin ve ‘‘Men In Black’’in 250'şer milyon dolar hasılat yaptıkları düşünülürse, bu filmlerin ne kadar geride kaldıkları bir kez daha görülüyor.

‘‘Armageddon’’un durumu ise farklı. Dış basında olumlu eleştiriler almayan, ‘‘Deep Impact’’in ardından çıkması hata olarak görülen bu film, tüm negatif noktalara rağmen 144 milyon dolar hasılat getirdi.

Spielberg'in ‘‘Saving Private Ryan’’ı şu ana kadar 145 milyon dolar kazandırdı. Ancak filmin dünya hasılatının 200 milyon doları geçeceği ve ‘‘200 milyon dolar üstü filmler ligi’’ne gireceği öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!