Hamile ve emziren anneler oruç tutabilir? Bebeği etkiler mi?

Güncelleme Tarihi:

Hamile ve emziren anneler oruç tutabilir Bebeği etkiler mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2018 10:45

Ramazan ayını hamilelik veya emzirme döneminde karşılayan anneler, oruç ibadetini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerini merak ediyor. Peki hamile ve emziren anneler oruç tutabilir? Bebeği etkiler mi? Uzmanlar hamileyken oruç tutma ile ilgili neler söylüyor?

Haberin Devamı

Her sene olduğu gibi Ramazan ayında en çok araştırılan konulardan biri de orucu bozan durumlar oldu. Özellikle hamileye veya emziren anneler, 30 gün sürecek olan Ramazan ayını nasıl geçirmeleri gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Hem gebelik hem de emzirme döneminde annelerin sıvı tüketimine dikkat etmesi, dengeli beslenmesi gerekiyor. Peki hamile ve emziren anneler oruç tutabilir? Oruç, bebeği etkiler mi?

Uzmanlar, hamileliğin ilk ve son üç aylarında oruç tutulmamasını tavsiye ediyor. te yandan bu durumlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).

Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler.

Haberin Devamı

HAMİLELERDE YAŞANABİLECEK SORUNLAR

Oruç nedeniyle az sıvı alınması rahim kasılmalarına neden olabilir ve erken doğum riski ortaya çıkabilir. Su, gebeliğin devamında önemlidir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonları da sık görülür. Bol sıvı alımı idrar çıkışını artırır. Bu durum idrar yolu enfeksiyonlarından korunma ve tedavide de önemlidir. 

Anne adayının oruç nedeniyle gün içinde yeterince sıvı alamaması zaman zaman tansiyon düşmeleri ve hatta bayılmalara neden olabilmektedir. Gün içinde sıvı alınamaması annenin kan hacmini azaltacağı için bebeğin idrar çıkışı da azalır ve bebeğin içinde bulunduğu kesenin suyu azalabilir. 

EMZİRME DÖNEMİNDE YAŞANABİLECEK SORUNLAR

Sadece gebelik değil emzirme döneminde de annelerin, özellikle bebeğin tek besininin anne sütü olduğu ilk aylarda beslenmelerine dikkat etmeleri ve özellikle bol sıvı almaları önemlidir. Bu dönemde annelere vitamin takviyesi de önerilmektedir. Oruç tutulması sıvı alımının az olmasına bağlı olarak sütün azalmasına neden olacaktır. Sütün azalması ve besin değerlerinin azalması belki de bebekler için ek mama takviyesine neden olacaktır. 

Tüm bu nedenlerle gebelik ve emzirme döneminde oruç tutulması önerilmez. Annelerin bu riskleri bilerek karar vermeleri ve mutlaka doktorlara danışmaları gerekmektedir. 

 

 

BAKMADAN GEÇME!