Hamas liderinden Türkiye açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Hamas liderinden Türkiye açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 11:59

Halid Meşal "Siyonist devlet Türkiye'nin düşmanıdır" dedi.

--Meşal: Siyonist devlet Türkiye’nin düşmanıdır (Yedioth Ahronoth)

Gazze Savaşı’nın üzerinden bir yıl geçmesi sebebiyle bir konuşma yapan Hamas lideri Halid Meşal “Diplomasiyi direnişle birleştirecek yeni bir Arap ve Filistin stratejisi geliştirmeliyiz. Siyonist devlet İran’ın, Türkiye’nin ve Arapların düşmanıdır” dedi.

                             

Meşal ayrıca “Yeni Arap stratejisinin diplomasiyi direnişle birleştirmeye ihtiyacı olduğunu, Gilat Şalit’in Filistinli tutuklular evlerine dönene kadar serbest bırakılmayacağını ve Hamas’ın geçtiğimiz yıl İsrail’e karşı verdiği savaşı kazandığını” söyledi.                             

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

BBC

--Türk polisi 120 El-Kaide şüphelisini tutukladı

El Kaide’nin Türkiye’deki yapısıyla ilgili elde çok fazla bilgi yok ancak çok güçlü olmadığı tahmin ediliyor. 2009 yılında polis örgütün hücre evlerine üç baskın düzenlemişti. 2008’de de benzer şekilde baskınlar yapılmıştı.

 

Bazı El Kaide üyeleri öldürüldü ya da komşu Irak’ta tutuklandı. Türkiye’deki bazı El Kaidelilerin Afganistan’da eğitim gördüğü biliniyor. Türkiye’deki El Kaide üyelerinin Arap ülkelerinden Kafkasya’dan ve Orta Asya’dan geldiğine inanılıyor.

 

Terör saldırıları Türkiye için alışılmadık bir durum değil. Ancak yaşanan olaylarla ilgili birden fazla şüpheli var. Örneğin PKK olayların bir kısmından sorumlu tutuluyor. Aşırı solcu gruplar da geçmişte silahlı saldırılarda bulunuyordu ancak son dönemde faaliyetlerinde bir azalma görüldü.

 

THE NEW YORK TIMES

--Türkiye El Kaide bağlantısı şüphesiyle 120 kişiyi tutukladı

El Kaide’yle bağlantılı olduklarından şüphelenilen 120’den fazla kişi ülke genelindeki baskınlarda tutuklandı.

 

--Bomba tehdidi Yunanistan’a acil iniş yaptırdı

Almanya’dan Türkiye’ye gelen bir yolcu uçağı, kabin görevlilerinden birinin tuvalette bomba ihbarı yapan bir mektup bulmasıyla Yunanistan’ın Selanik şehrine acil iniş yaptı.

 

THE WASHINGTON POST

--Türk polisi 120 El Kaide şüphelisini tutukladı

Türk polisi El Kaide’yle bağlantılı olduğundan şüphelenilen 120 kişiyi tutukladı. Tutuklananların 25 tanesi örgüte üye oldukları gerekçesiyle alıkonulurken geri kalanlar serbest bırakıldı.

 

REUTERS

--Türkiye Afganistan zirvesini başlatıyor

Türkiye önümüzdeki hafta Afganistan’ın komşularının bir araya geleceği bir zirveye ev sahipliği yapacak. Toplantıda Taliban’la bir şekilde barış yapılması için müzakerelere başlanması için ortak bir yaklaşım geliştirilmesi hedefleniyor.

 

FINANCIAL TIMES

--Türk holding kaynak sağlamak için madencilik şirketinden gelecek parayı bekliyor

Türkiye’nin önde gelen gruplarından Koza İpek, madencilik kolu Koza Altın’ın halka açılmasıyla 950 milyon TL’den fazla gelir elde etmeyi umuyor.

 

RIVER FALLS JOURNAL

--Türk mutfağı ağızlara layık

Otoriteler Türk mutfağının dünyada Çin ve Fransız mutfaklarından sonra üçüncü sırada geldiğini söylüyor.

 

Haberin Devamı

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Bernanke’nin ikinci dönemi şüpheli

Ben Bernanke’nin ABD Merkez Bankası başkanlığı için adaylığı onaylansa da ABD bankacılık sektöründeki gerginlik başkanın ikinci dönemi için farklı seslerin yükselmesine neden oluyor.

 

--Haiti’nin güç simgesi şimdi perili köşke dönüştü  

Haiti’nin deprem öncesinde sıkı güvenlikle korunan hükümet sarayı, şimdi sessiz ve metruk bir perili köşke dönüştü.

 

--Çin, Clinton’ın internet uyarılarına büyük tepki verdi

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın yaptığı açıklamalardan sonra Çin’in Clinton'ı ilişkileri bozmakla suçlaması, iki ülke arasındaki internet politikaları gerginliğini artırdı.  

 

Haberin Devamı

THE WALL STREET JOURNAL

-- Yunanistan’ın sıkıntıları Portekiz’i öne çıkardı

Yunanistan’ın ülke borcu sorunu, gözlerin benzer sorunlarla boğuşan Portekiz’e çevrilmesine neden oldu. Uluslararası yatırımcıların ülkenin mali sıkıntılarından çekindikleri söyleniyor.

 

--Obama’nın banka planı küresel düzenlemeleri etkileyecek  

Bankacılık düzenleme kuruluşları, küresel finans kuruluşlarını düzenleme çabalarının, ABD Başkanı Barack Obama’nın ABD’deki büyük bankalar için öne sürdüğü planın ardından büyük bir hız kazandığını açıkladı.  

 

--Fransa Angolalı isyancıların peşinden koşacak  

Petrol zengini Angola’nın bölücü örgüt liderlerinin sığındıkları Fransa, ayaklanmalara neden olan elebaşlarından birini takip etmeye başlayacağını açıkladı. Bu gelişmenin ardından Fransa ile Afrika kıtasındaki hikayesinde yeni bir sayfa açılması bekleniyor.

 

FINANCIAL TIMES

-- Bernanke baskı altında

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin görevdeki ikinci dönemine, Obama yönetiminin Senato’da koltuk sayısının azalmasının ardından şüpheyle yaklaşılmaya başlandı.

 

Haberin Devamı

--Haiti’deki yardım örgütleri rekabet yapmakla suçlanıyor  

İngiltere’nin önde gelen tıp dergilerinden biri olan Lancet, depremle yerle bir olan Haiti’deki yardım örgütlerinin fon yardımlarını çekmek için birbirleriyle rekabete girdiklerine dikkat çekti.  

 

--Çin’in piyasalar üzerindeki etkisi artıyor

ABD Başkanı Barack Obama’nın Perşembe günü bankacılık sektörüne yönelik düzenleme planını açıklamasına kadar, dünya genelindeki borsalar Çin’den gelen büyüme rakamları ve para politikalarını sıkılaştırma haberlerinin etkisinde işlem gördü.

 

HAARETZ

--Haiti’de arama kurtarma çabaları devam ediyor

 İsrail ordusu, Haiti’de 22 yaşındaki bir adamı 10 gün sonra göçük altından çıkardı.

 

Haberin Devamı

-- Hizbullah Lübnan’a uzun menzilli füzeler taşıyor

ABD’de basınında yer alan haberlerde, Şii militan grup Hizbullah’ın Lübnan’ın kuzeyine uzun menzilli füzeler taşıdığına dikkat çekildi ve bu gelişmenin İsrail ile Lübnan arasındaki gerginliği artıracağına dikkat çekildi.

 

--Netanyahu: Boşa zaman harcamayı bırakın

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Filistin Yönetimi’nden barış görüşmelerine nasıl başlanacağını tartışmayı bırakıp, daha fazla zaman kaybetmeden görüşmeleri başlatmalarını istedi.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Asya’daki para kurları Çin’den ve ABD’den gelen haberlerle düştü

Güney Kore wonu ve Endonezya rupiahı başta olmak üzere, Asya’daki para kurları Obama’nın bankacılık sektörüne yönelik açıklamaları ve Çin’den gelen haberlerle geçtiğimiz haftayı büyük değer kayıpları ile kapadı.

Haberin Devamı

 

--Çin’in büyümesi enflasyon sorununu ciddileştiriyor

Çin’in dördüncü çeyrekte beklenenden daha yüksek bir oranda büyümesi, Başbakan Wen Jiabao’nun 2010 için belirlediği mali hedeflere ulaşmasını zorlaştırabilir. Ekonomistler, başbakanın halkı tüketici fiyatlarının yükselmeyeceğine inandıramayacağını söylüyor.

 

-- ABD’de banka denetleneme kuruluşları kurallarını sıkılaştırıyor

ABD’nin bankacılık denetleme kuruluşları, sermaye toplama, likidite ve risk yönetimi standartlarını Obama’nın planının yürürlüğe girmesini beklemeden sıkılaştırmaya başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!