Hamas lideri: İsrail düşman devlet

Güncelleme Tarihi:

Hamas lideri: İsrail düşman devlet
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 16:00

Filistin'deki seçimlerin galibi Hamas örgütünün siyasi lideri Halid Meşal, İsrail'in kendileri için “düşman devlet” olduğunu, bu aşamada bu ülkeye karşı savaşı bitirme gibi bir niyetlerinin bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak bu ay sonunda Moskova'ya gelecek olan Meşal, Rus Nezavisimaya gazetesinin sorularını yanıtladı. Moskova'daki temaslarında İsrail'e karşı silahlı mücadeleye son vermelerinin talep edilmesi halinde, buna hazır olup olmadıkları sorulan Meşal, “İsrail bizim için düşman devlettir” yanıtını verdi.

İsrail'in kendilerine karşı saldırgan bir politika izlediğini savunan Meşal, şunları kaydetti:

“Topraklarımızı işgal ediyorlar. İsrailliler, Ürdün Nehri'nin batısından Gazze'ye kadar olan bölgelerimizi ele geçiriyor. İsrail'in faaliyetleri Filistinliler için çok büyük sorunlar yaratıyor. İsrail'in vicdanında çok sayıda cinayet ve yalan var. Bunların arasında Gazze'den tek taraflı çekilmeleri de bulunuyor. İşgal altında 10 binden fazla Filistinli yaşıyor. İsrail tüm haklarımızı reddediyor ve bu aşamada bizim İsraillilere karşı savaşı bitirme gibi niyetimiz yok. Eğer İsrail haklarımızı kabul ederse ve işgal ettiği topraklarımızı terk ederse, o zaman Filistin halkıyla birlikte Hamas da silahlı mücadeleye son verecek bir kararı kabul edecektir.”

Haberin Devamı

Hamas'ın uluslararası barış planı “yol haritası”nın hayata geçirilmesine ilişkin görüşlerini de dile getiren Meşal, “Bu planın gerçekleşmesinden öncelikle İsrail ve Washington sorumludur. Bu plan (ABD Başkanı) George Bush tarafından hazırlandı, ancak İsrailliler bu planı desteklemediler. Bundan dolayı, ABD yönetimi de bu planı unutmaya başladı. 'Yol haritası'nda yapılan 14 değişiklikten sonra bu plan barış planı olmak yerine (İsrail Başbakanı Ariel) 'Şaron planı' haline geldi ve tüm anlamını kaybetti” şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu barışından sorumlu özel temsilcisi Aleksandır Kalugin de, Nezavisimaya gazetesine yaptığı açıklamada, Hamas heyetinin bu ay sonunda Moskova'ya geleceğini söyledi. Ziyaretin tarihinin henüz netleşmediğini ifade eden Kalugin, ”Hamas ile herhangi bir odada gizli görüşme yapmayı planlamıyoruz. Bu görüşmeler hakkında herkes bilgilendirilecek. Görüşmenin gündemini barış sürecinin nasıl sürdürüleceği konusu oluşturacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!