Halkın seçmesini öncelikli oylayalım

Güncelleme Tarihi:

Halkın seçmesini öncelikli oylayalım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, bir kişinin 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilmesine olanak tanıyacak Anayasa değişikliğinden önce, TBMM'de, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin oylanması gerektiğini söyledi. Çiller, DYP Genel İdare Kurulu'nün dün yapılan toplantısında, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle ilgili 2 değişiklik önerisi verdiklerini anımsatarak, şöyle konuştu:

‘‘Biz cumhurbaşkanını halkın seçmesini istedik. Bu konunun Meclis'te oylanmasını, Meclis iradesinin ortaya çıkması açısından zaruri görüyoruz. Ancak, Meclis iradesi bu doğrultuda tecelli etmezse, 5 artı 5'in Anayasa değişikliği olarak getirilmesini teklif etmiştik. Bunu diğer siyasi partilere de götürdük ve arkasında duracağımızı ifade ettik.’’

Cumhurbaşkanlığı seçiminin, ‘oldu bittiye’ getirilmemesinin ve sorunun bir an önce ele alınmasının, sağduyunun gereği olduğunu ifade eden Çiller, DYP'nin, bu konuda yapıcı tutumunu sürdüreceğini belirtti.

Çiller, Başbakan Ecevit ile yaptığı görüşmeden sonra da bir basın toplantısı düzenledi. Çiller öncelikle cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin tekliflerinin onaylanması isteğini tekrarladı. Çiller, buna destek olunmaması durumunda, 5+5 formülüne destek vereceklerini vurguladı ve isimler üzerinde henüz konuşulmadığını da belirtti.

Kutan: Vekiller adına konuşamam

FP Lideri Recai Kutan, partisinin dünkü parti grubunda, cumhurbaşkanlığı konusuna kişi bazında bakmadıklarını belirtti. Kutan, ‘‘Demirel'in görev süresini uzatalım denilmesi, demokratik bir anlayışı ifade etmiyor. Ben diğer liderler kadar cesur değilim, oy gizli, herkes vicdani kanaatine göre oy kullanacak, milletvekilleri adına peşin peşin böyle olacak diyemem’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!