Halk severse...

Güncelleme Tarihi:

Halk severse...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Onbinlerce insanın elleri arasında şarkılarıyla uğurlandı Barış Manço... Sanatçıydı, halkın sevgilisiydi Barış, reyting canavarlarının olmasa da... Son günlerde sıkça tartışılan ‘‘sanatçı kimliği’’ tartışmasına acı bir nokta koydu Barış Manço: İşte halkın sanatçısı, sonsuzluğa alkışlarla...

Beklenmedik bir anda geçirdiği kalp kriziyle aramızdan ayrılarak milyonları yasa boğan Barış Manço'yu dün toprağa verdik. Barış Manço'yu son yolculuğunda yalnız bırakmak istemeyen onbinler, dün ne salonlara, ne de caddelere sığdı...

Manço şarkısında ‘Güz yağmurlarıyla bir gün göçtün gittin, inanamadık Gülpembe’ diyordu. Söyledikleri aynen yaşandı. Ani ölümüyle ‘7’den 77'ye' herkesi üzen sanatçı, İngilizlerin Prenses Diana'ya layık gördüğü gibi bir sevgi seliyle, onbinlerce kişi tarafından uğurlandı.

Ve tüm Türkiye, albümleri milyonlar satmasa da, her gün televizyonlara çıkmasa da, 40 yıl boyunca kalitesini korumayı başarmış gerçek bir sanatçıya verdiği değerin farkını ortaya koydu. Son 4 günde önemli şirketlerin telefon santrallerinde, tüm radyolarda, lüks mağaza ve büyük alışveriş merkezlerinde Manço'nun şarkılarının çalınması da gerçek sanatçı farkının bir başka kanıtı oldu.

SOKAKTA İZDİHAM

Barış Manço'ya veda etmek isteyen binlerce kişi, önceki günden itibaren cenazenin bulunduğu Moda Yusuf Kamil Koç Sokak'taki evini doldurdu. Evin önünde gece boyunca oluşan kuyruklar, işgünü olmasına karşın dün sabahtan itibaren daha da arttı. Manço'nun, evinde sera olarak kullanılan avludaki katafalkta bulunan Türk Bayrağı'na sarılı naaşı, sabah saat 9.05'te cenaze arabasına konuldu.

Evin bahçe duvarları ise hayranlarının yapıştırdığı veda notları ve çiçeklerden görünmez hale geldi. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk burada yaptığı konuşmada, Barış Manço'nun bir şarkısında belirttiği gibi ‘dünyanın fani’ olduğunu kaydederek, ‘‘Seni asla unutmayacağız, rahat uyu’’ dedi. Daha sonra, imam tarafından Barış Manço için vatandaşlardan ‘helallik’ alındı ve Fatiha okundu.

ŞARKILARIYLA VE ALKIŞLARLA

Bu arada, Barış Manço'nun ‘Unutma ki dünya fani/ veren Allah alır canı/ ben nasıl unuturum seni/ can bedenden çıkmayınca’ sözlerinin yer aldığı şarkısı da tören sırasında hoparlörden çalındı. Cenaze AKM'ye uğurlandı.

Eh Barış Abi aşkolsun

Cenaze için toplanan vatandaşlardan birçoğu gözyaşı dökerken, bazıları da ‘Unutmadık seni, götür bizi gittiğin yere’, ‘Sevgili Barış, Kadıköylüler seni unutmayacak’, ‘Eh Barış abi, aşkolsun!’ ve ‘Barış Abi, seni çok özleyeceğiz’ yazılı pankartlar taşıdı.

Dağlar dağlar ve Gülpembe’yle uğurlandı

Barış Manço'nun Türk Bayrağı'na sarılı naaşı, saat 10.00 sıralarında AKM'ye getirildi. Naaşın üzerinde Galatasaray bayrağı da yer aldı. Bu sırada, salonu dolduran çok sayıda bakan, siyasetçi, sanatçı ve vatandaş, Manço'yu dakikalarca ayakta alkışladı. Halit Kıvanç'ın sunduğu tören başlangıcında büyük izdiham yaşandı. Binlerce vatandaş dışarda kaldı. Manço'yu tanıtan, TV programlarından özet görüntülerin yer aldığı film gösterildi. Kültür Bakanı İstemihan Talay, ‘‘Sevgili Barışseverler, Barış dostları’’ diye başladığı konuşmasında, ‘‘7'den 77'ye insan olarak, yaratıcı ve üretken bir sanatçı olarak Türk ulusunun kalbine gömdüğümüz Manço'yu rahmetle anıyoruz’’ dedi. Turizm Bakanı Ahmet Tan da, Manço'nun gezmeyi, öğrenmeyi, merak etmeyi, tarihi, tarihten, kültürden zevk almayı öğrettiğini belirtti. Törene Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Tomohiro Ishido da katıldı.

YAŞARKEN GÖRSEYDİ KEŞKE

Barış Manço'nun birlikte çalıştığı ‘Kurtalan Ekspres’ grubundan Ahmet Güvenç, duygularını, ‘‘Barış Manço'yu çok sevdik. Çok isterdim ki; bu büyük sevgiyi yaşarken görsün..’’ şeklinde ifade ederken, aynı gruptan Bahadır Akkuzu da ‘‘Tarihe geçmiş bir sanatçıyla birlikte çalışmaktan büyük onur duyuyorum. Sağol Barış Abi’’ dedi.

Sanatçı, Levent Camii'ne hayranlarının alkışları ve ‘Dağlar Dağlar’ ve ‘Gülpembe’ şarkılarının eşliğinde uğurlandı.

Çocuk kentine Manço adı

Barış Manço'nun adı, Ankara'da bir parka, Kayseri'de bir caddeye ve İzmir'de kurulacak çocuk kentine veriliyor.

Ankara Keçiören Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, içinde şelale, yeşil alanlar ve çocuklar için oyuncak grubunun bulunacağı parkta, Barış Manço adı verilecek ve sanatçının büstü konulacak.

Belediye Başkanı Turgut Altınok, ‘‘Belediye olarak ülkemize ve milletimize hizmet vermiş büyük şahsiyetlerin ve şehitlerimizin isimlerini, yaptığımız parklarla ebedileştiriyoruz’’ dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura da Barış Manço'nun adının, İnciraltı'nda kurulacak ‘Çocuk kent’e verileceğini bildirdi.

Kayseri'nin merkez Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, yazılı bir açıklama yaparak, Erciyes sitelerindeki parkın adının 'Barış Manço Parkı' olarak değiştirildiğini açıkladı.

Yıldız, ‘‘Böylesine topluma örnek olmuş bir insanın gelecek nesillere adının aktarılması ve örnek olması için adını parka vermeyi uyğun gördük. Ayrıca Mevlana 1'inci Cadde'nin isminin de Barış Manço Caddesi olarak değiştirilmesini Büyükşehir Belediyesi'ne teklif edeceğiz’’ dedi.

Fethullah Hoca camiye geldi

Cami vatandaşların yanısıra ünlülerle dolup taştı. Cem Karaca, Ajda Pekkan, Türkan Şoray, Nazan Şoray, Cahit Berkay, Edip Akbayram, İzzet Öz, Mahsun Kırmızıgül, Sezen Cumhur Önal, Orhan Gencebay, Yonca Evcimik, Alpay, Tayfun Duygulu, Perran Kutman ve Ayşegül Aldinç gibi ünlüler, buradaki törende göze çarpanlar arasındaydı. İstanbul Valisi Erol Çakır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Ali Talip Özdemir, Tayyip Erdoğan, Sakıp Sabancı ve Fethullah Gülen de camideki törene katıldı. Fethullah Gülen'in elini öpmek isteyenler kargaşa yarattı. Okan Bayülgen ve bazı sanatçılar da izdiham nedeniyle polis barikatını aşıp camiye giremedi.

Çocukların sevgi pankartları

Barış Manço'nun AKM dışında toplanan binlerce hayranı sürekli şarkı söyledi. Hayranlarının, özellikle çocukların taşıdığı şu pankartlar dikkati çekti: ‘Milletin sanatçısı’, ‘Müsadenizle çocuklar, sıra bana geldi çocuklar-Barış Abiniz’, ‘Dünyanın diğer ucundan, Tayland’tan geliyoruz, Barış Abi seni biz de çok seviyoruz-Taylandlı Barışseverler', ‘Barış Çelebi, Azeri halkı sizi unutmayacak-Azeri öğrenciler’, ‘Artık hiç süt içmeyeceğiz, çünkü sen yoksun-Adam olmayacak çocuklar’, ‘Ispanak da yemeyeceğiz, çünkü sen yoksun- Özel Yıldırım Beyazıt İlköğretim Okulu’

Demirel çelenk yolladı

Manço'nun naaşı, AKM'deki törenin ardından, cenaze namazı kılınmak üzere Levent Camii'ne getirildi. Tabut caminin girişine kadar polislerden oluşan tören mangası, daha sonra da vatandaşlarca taşıdı. Burada da büyük izdiham yaşandı, Levent'te trafik kilitlendi.

Binlerce kişi, kadın erkek karışık olarak Manço'nun cenaze namazını sokaklarda kıldı. Kalabalık nedeniyle saf tutulmasının zaman alması yüzünden namaza geç başlandı. Manço'nun tabutunun başına üzerinde Cumhurbaşkanlığı Forsu'nun yer aldığı çelenk konuldu. Kayseri'nin Gesi Beldesi'nden getirilen toprak da bir torbayla sanatçının tabutunun üzerine konuldu. Cenaze mezarlığa götürülürken, binlerce kişi tekbir getirdi, Manço'nun şarkılarını söyledi.

Manço, Kanlıca Mezarlığı'nda toprağa verilirken, hayranları Kavacık'tan Kanlıca'ya kadar ellerinde pankartlarla cenaze arabasını bekledi.

70'lik amcan varken...

AKM'de Barış Manço için düzenlenen töreni sunan Halit Kıvanç, Barış'a ‘‘70'lik amcan dururken sen ne diye gittin Barış’’ diye seslenirken gözyaşlarını tutamadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!