Haliç Metro Köprüsü inşaatı Şubat 2010'da başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Haliç Metro Köprüsü inşaatı Şubat 2010da başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2009 12:23

İstanbul Metrosunun en önemli geçiş güzergahlarından Haliç Metro Köprüsü'nün inşaatının, köprüde kullanılacak temel kazıkların sevkıyatının Şubat 2010'da tamamlanmasından sonra başlayacağı bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Haliç Metro Köprüsü'nün inşaatında kullanılacak temel kazıklardan 11'inin Haliç'e geldiği hatırlatıldı.

Açıklamada, “Şubat ayında tamamlanacak sevkıyattan sonra köprü inşaatı başlayacak. Metro, inşa edilen köprüyle Unkapanı'na ulaşacak. Oradan kazısı bitmiş olan tünelle devam edecek metro hattı, Şehzadebaşı, Aksaray istikametinden Yenikapı'ya ulaşarak burada Marmaray ile entegre olacak, Kartal-Kadıköy hattına bağlanacak. Metro hattı daha sonra Havalimanı-Olimpiyatköy-Başakşehir hattına, Beyoğlu bölgesinde ise Şişhane-Taksim-Hacıosman hattına bağlanacak” denildi.

Kazıkların ilk çakma işlemine yönelik olarak mobilizasyon çalışmaları ile ana çakma çekicinin dubaya montajı ve kazıkların hazırlanması işlemlerinin devam ettiği açıklamada, köprüde kullanılacak kazıklardan 11'nin ikinci gemiyle geldiği belirtildi.

Köprüye ilişkin 24 parça kazığın Haliç'e ulaştığı, son sevkıyatla ise 30 parçadan oluşacak kazıkların geleceği kaydedilen açıklamada, son grup kazıkların, ana taşıyıcı ayaklara ait olduğu vurgulandı. Birinci sevkıyatta gelen 13 parça kazığın toplam ağırlığının 1200 ton, bu sevkıyattaki 11 parçanın toplam ağırlığının ise 2 bin 28 ton olduğu bildirildi.

Haliç'in depremselliği, faylanma durumu, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapılan analizler sonucunda dizayn edilen kazıkların her birinin 4 bin 700 ton servis yüküne ve 9 bin 400 ton nihai yük değerine göre projelendirildiği ifade edildi.
Metro Haliç Geçiş Köprüsü'nün her bir ayağının altında bir kazık grubu olmak üzere bu gruplarda Unkapanı'ndan Beyoğlu'na doğru 32 taşıyıcı kazık yer alacağı bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!