Hafta ortasında nefes alacağız

Güncelleme Tarihi:

Hafta ortasında nefes alacağız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 00:00

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada hava sıcaklığının tüm yurtta hafta ortasına kadar mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam edeceği, çarşamba ve perşembe günleri kuzey ve iç bölgelerde azalarak mevsim normallerine ineceğinin tahmin edildiği kaydedildi.

Açıklamaya göre, bugün bütün bölgeler az bulutlu ve açık, zamanla kuzey ve iç kesimler parçalı çok bulutlu, akşam saatlerinde Batı Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun güneyi, orta ve Doğu Akdeniz’in iç kesimleri ile Eskişehir, Çankırı, Afyon, Kütahya çevreleri kısa süreli sağanak yağışlı geçecek.

Yarın, yurdun kuzey ve iç kesimleri parçalı, zamanla çok bulutlu, öğleden sonra ve akşam saatlerinde Batı Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve batısı, Doğu Akdeniz’in iç kesimleri, Kütahya, Eskişehir, Çankırı ile Ankara’nın kuzey ve batı çevreleri, kısa süreli ve yerel gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek.

Çarşamba günü kuzey ve iç bölgelerde, perşembe günü kuzeydoğu kesimlerinde aralıklarla sürecek yerel sağanak yağış geçişlerinin cuma günü yurdu terk etmesi bekleniyor.

BODRUM BUNALTTI

Aşırı sıcaktan Bodrum’da 3 gün içinde fenalaşan ve aralarında yabancıların da bulunduğu 14 kişi hastanede tedaviye alındı. Bunaltıcı havalardan en çok etkilenenler kuzey ülkelerinden gelenler oldu.

Bu tabloya baktıktan sonra sokağa çıkın


Hafta ortasında nefes alacağız



SAĞLIK
Bakanlığı’nın hazırladığı tabloya göre, beklenen sıcaklık ile bağıl nem arasındaki ilişki, hissedilen sıcaklığı veriyor. Hava sıcaklığının bölgedeki nemin etkisiyle farklılık gösterebildiğini anlatan sıcaklık tablosuna göre yükselen nemle birlikte hissedilen sıcaklık oldukça fazla olabiliyor. Sıcaklık tahminlerine göre bir değerlendirme yapıldığında, vatandaşların tabloya göre hissedilecek sıcaklığı hesaplamadan dışarı çıkmamaları sağlık açısından faydalı görünüyor. Tabloda yukarıdan aşağıya Santigrat cinsinden hava sıcaklığı, soldan sağa ise yüzde olarak havadaki nem oranı yer alıyor. Sıcaklıkla nem oranının kesiştiği noktada yer alan rakamlar ise hissedilen sıcaklığı gösteriyor. Tabloya göre hava sıcaklığının 43 derece, nemin ise yüzde 60 beklendiği bir bölgede hissedilen sıcaklık 77 dereceye kadar çıkıyor.

TABLODAKİ RENKLER

Tabloda sıcaklık ve nemin ilişkilendirilmesiyle tahmin edilen hissedilen sıcaklık değerleri renklere bölünüyor. Hissedilen sıcaklık aralıkları nemin etkisine göre değişiyor. 54-99 derece arası kırmızı, 38-53 derece arası sarı, 32-42 derece arası mavi, 25-31 derece arası yeşil renkte gösteriliyor. Bu renklerin anlamı da şöyle:

Kırmızı: Isı veya güneş çarpması, termal şok an meselesi

Sarı: Güneş çarpması, ısı krampları veya ısı bitkinliği.

Mavi: Fiziksel etkinlik ve etkilenme süresine bağlı olarak kuvvetli termal stres, ısı çarpması.

Yeşil: Fiziksel etkinlik ve etkilenme süresine bağlı olarak oluşan termal stresten dolayı halsizlik, sinirlilik.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!