Hafriyatta tarih hazinesi

Güncelleme Tarihi:

Hafriyatta tarih hazinesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Denizli'de 5 bin yıllık 60 küp mezar bulundu

Bir arsadaki hafriyat çalışmaları sırasında M.Ö. 2500-3000 yıllarına ait küp mezarlar bulundu. Boyları 1.5-3 metre arasında değişen küp mezarlardan çok sayıda iskelet ve tarihi eser çıktı.

Denizli merkeze bağlı Akhan beldesinde, M.Ö. 2500- 3000 yıllarına ait 60 küp mezar bulundu. Arsasında hafriyat çalışması yapan Ali Acar, dozere bir küp takılınca Denizli Müze Müdürlüğü'ne bildirdi. Arkeologlar Ali Ceylan, Şaban Kök ve Cevdet Sevinç yönetiminde sürdürülen kazıda, bir tarih hazinesi gün ışığına çıkarıldı. Denizli Müzesi arkeologlarından Ali Ceylan, kazılarda ağızları doğuya bakan, uzunlukları 1.5-3 metre arasında değişen küp biçimindeki mezarlarla çok sayıda iskelet ve eser bulunduğunu, incelemelerin ise sürdüğünü söyledi.

Ceylan, ‘‘Denizli ve çevresinde çeşitli dönemlere ait höyükler var, ancak ilk kez Tunç Çağı'na ait bir nekropol alanıyla karşılaştık. Mezarların biçimi, Godzilla'nın yumurtası gibi. O dönemde nekropoller (mezarlık) yerleşim yerinin 3-5 kilometre dışına yapılıyor. Bir aydan bu yana çalışma yaptığımız nekropol, yakın bölgede Tunç Çağı'na ait bir yerleşimin olduğunu gösteriyor. Çalışma sonunda yapacağımız incelemede daha kesin bulgular elde edeceğimize inanıyorum’’ diye konuştu.

Denizli Müze Müdürü Hüseyin Baysal da kazı çalışmasının bakanlık izniyle yapıldığını belirterek, ‘‘Bizim için çok önemli bir kazı. Bulunan nekropol İzmir Tahtalı'daki ve Çivril Beyce Sultan höyüğüyle aynı çağları kapsıyor. Çok önemli tarihsel bilgilere ulaşacağımıza inanıyorum. Arsa sahibinin duyarlılık gösterip olayı bize haber vermesi de alkışlanacak bir davranış’’ dedi.

İskeletler hálá bozulmamış

Denizli'nin Akhan beldesinde bir inşaat hafriyatı sırasında bulunan mezarlar tarihe de ışık tutacak. Bölgede Tunç Çağı'na ait yerleşimin izleri bulundu. Tek tek açılıp sayılan 60 küp mezarın bazılarında tek, bazılarında iki ve üçer şekilleri fazla bozulmamış iskelet, dönemi simgeleyen bakır ve tunç eşya, bakır kama, gaga ağızlı toprak testiler bulundu. Arkeologlar bölgede çalışma başlatırken, Denizli Müze Müdürü Hüseyin Baysal da, ‘‘Çok önemli tarihsel bilgilere ulaşacağımıza inanıyorum’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!