Hacı adayları kutsal topraklarda

Güncelleme Tarihi:

Hacı adayları kutsal topraklarda
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2001 00:00


Hac farizalarını yerine getirmek için kutsal topraklara giden yaklaşık 130 bin hacı adayı, Harem-i Şerif'te yaptıkları ibadetin dışında kalan zamanlarında alış veriş yapıyorlar. Ancak Türkiye'deki kriz, Mekke esnafını da etkiledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve turizm şirketleri tarafından Mekke'ye götürülen hacı adayları, kutsal topraklara ayak bastıktan sonra ilk olarak ihramlarıyla Harem-i Şerif'te tavaf yaptılar. Burada özellikle Kabe'yi ilk kez görenlerin etkilendiği ve duygulanarak ağladıkları görüldü. Hacı adayları daha sonra 2 rekat namaz kılıp zemzem suyu içtikten sonra Safa ile Merve arasında ''Say'' yaptılar ve saçlarını kestirdiler.

Hacı olmaları için gerekli olan şartlardan ilkini yerine getirdikten sonra ihramdan çıkan hacı adayları, daha sonra da sık sık Harem-i Şerif'e gidip tavaf yapıyorlar.

Kriz, Mekke esnafını da vurdu

Hacı adayları ibadetin dışında kalan zamanlarında bol bol alış veriş yapıyorlar. Ancak Türkiye'de yaşanan kriz, Mekke esnafını da etkiledi. Türk hacı adayları, yaşanan kriz sonucu Türk lirasının Dolarkarşısında değer kaybetmesi üzerine yanlarında getirdikleri dövizleri sadece acil ihtiyaçları için bozduruyorlar. Mekke esnafı da hacı adaylarının istedikleri gibi alış veriş yapmamalarından şikayet ediyor. Döviz bozdurmak isteyen hacı adayları bankaların önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar.

Mekke'deki Türk esnafı ise belediyenin, kendilerinin satış yapmalarını engellediğini ve çok zor şartlar altında satış yapmak zorunda kaldıklarını söylediler.

26 milletvekili de hacı oluyor

Bu arada, hac farizalarını yerine getirmek için kutsal topraklara gelen 26 milletvekili de Harem-i şerif'te tavaf yapıyorlar. Hacca giden milletvekilleri arasında tek kadın milletvekili olan DYP Kayseri milletvekili Ayşe Esen, eşinin ölmeden önce, Hac'a gitmesi için kendisine vasiyette bulunduğunu, bu vasiyeti yerine getirmek için kutsal topraklara geldiğini söyledi. Milletvekillerinin haca gitmelerinin eleştirildiğini belirten Esen, ''Reklam yapmak istemiyorum, gelirken de kimseye haber vermedim. Meclis'teki çalışmalardan sadece 3 gün ayrı kalacağım. Geri kalan kısmı zaten bayram tatiline rastladığı için vicdanım rahat'' dedi. (aa)



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!