Habur'da 50 km'lik kuyruk

Güncelleme Tarihi:

Haburda 50 kmlik kuyruk
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2005 12:31

Türkiye'den Irak'a geçişi sağlayan Habur Sınır Kapısı'nın, Aşure ayı nedeniyle geçtiğimiz perşembe günü kapatılmasının ardından araç kuyruğu, 50 kilometreyi buldu.

Haberin Devamı

Aşure ayı nedeniyle Irak'ın 17 Şubat 2005 tarihinde Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nı kapatmasıyla başlayan araç yoğunluğu sürüyor. Araç kuyruğu 50 kilometre uzaklıktaki Cizre İlçesi'ne kadar uzarken, yoğunluk nedeniyle kamyon ve tankerlerin yer yer 2'şerli ve 3'erli sıraya sokulduğu bildirildi.

9 TRİLYONLUK ZARAR

Habur Sınır Kapısı'nın 23 Şubat 2005 tarihinde açılacağını belirten Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (ŞTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil İlhan, “günlük yaklaşık 2 bin aracın çıkış yaptığı Habur'da araç sahipleri 750 milyon lira ile 1 milyar lira arasında değişen oranda bir kazanç elde etmektedirler. Kapının 6 gün kapalı kalması araç sahiplerine 9 trilyon lira zarara neden oluyor” dedi.

Mersin'den yükledikleri akaryakıtı Irak'a götürecek olan tanker sürücülerinden Hüseyin Güneş, akaryakıtı yüklemek için günlerce kuyrukta beklediklerini belirterek,  “Yolların bozuk olması nedeniyle Habur'a kadar zor geliyoruz. Ayrıca günlerdir de burada kuyrukta bekliyoruz. Güvenlik sorunu nedeniyle araçlarımızı bırakıp bir yere de gidemediğimizden, günlerdir banyo bile yapamadık. Yemeklerimizi araçlarımızda yapıyoruz. Ayda ancak bir sefer yapabiliyoruz; Böyle bekleyince de kazanacağımız paranın neredeyse tümünü yollarda harcamış olduk. Yüklediğimiz akaryakıtı Musul, Erbil, Kerkük ve Süleymaniye'ye kadar taşıyoruz. Orada da boşaltma için yine kuyrukta bekliyoruz. Musul'dan öteye giden arkadaşlarımızın hiçbir can güvenliği yok” dedi.
 
Yetkililer, 17 Şubat öncesinde Irak'a mal götüren araç sayısında büyük artış yaşandığını belirterek, kapının kapalı kalacağı süre içinde özel izne tabi olan transit araçlar dışındaki araçlara izin verilmeyeceğini söylediler.

BAYKAL CİZRE'DE
 
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Habur Sınır Kapısı'ndaki kuyrukların ortadan kalkması gerektiğini belirterek, “Buradan benzin değil, para akıyor, Akışı hızlandırmamız lazım, bu olursa bölgede refah artar. Varlık içinde yokluk yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı
Baykal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem ve bölge milletvekilleriyle birlikte karayoluyla Habur Sınır Kapısı'na giderken, Cizre İlçesi'nde araçtan inerek, yaklaşık 1 kilometre yürüdü. Araçlarıyla kuyrukta bekleyen şoförlerle görüşen Baykal,  bu sorunun bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin dikkatini buradaki sıkıntıya çekmek istediklerini belirten Baykal, “Burada trilyonlarca mal, araç ve insan, günlerdir bekliyor. Bu malların geçmesi, hem bizim hem de Iraklıların yararına. Bu kuyrukların ortadan kalkması gerekir. Biz çok uygun bir güzergahtayız. Bu güzergahtan yararlanmamız lazım. Konunun önemini kavrayamamışız. Hükümet buradaki sıkıntıyı yok saymış. Buradan benzin değil, para akıyor. Bu akışı hızlandırmamız lazım. Bu olursa, bölgede refah artar. Varlık içinde yokluk yaşıyoruz”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!