Güvercinlik kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Güvercinlik kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2011 15:40

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Güvercinlik Köyü’nde, arıtma tesisinin yenilenmemesi nedeniyle atık suların ormanlık alandan geçerek denize dökülmesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı harekete geçirdi. İncelemelerde bulunan ekipler atık suyun denize akmasını engelledi fakat bu sefer de suyun yönü ormana verildi.

Haberin Devamı

GÜVERCİNLİK'TE İNCELEME

Günay’ın, Muğla Valisi Fatih Şahin ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Şahin’i arayarak, "Bir an önce arıtmayı hızlandırın, pis suların denize akmasını önleyin" talimatını verdiği belirtildi. Bu sabah erken saatlerde Bodrum’a gelen Müdür Şahin, iş makinaları ile denize akan pis suların ormana yönlendirilmesini sağladı.

Bodrum’a bağlı mavi bayraklı Güvercinlik koyunda 10 yıl önce yapılan bin 500 kişi kapasiteli arıtma tesisinin yetersiz kalması nedeniyle haftalardır cennet koya akan pis suların yarattığı çevre rezaletine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay el koydu.

ATIK SUYUN YÖNÜ ORMANA VERİLDİ

Bakan Günay’ın talimatı üzerine bugün sabah saatlerinde Muğla’dan Güvercinlik Köyü’ne gelen ve teknik ekiplerle arıtma tesisinde incelemelerde bulunan İl Müdürü Mehmet Şahin şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Burada şikayet edenler ve mağdurların hepsi haklı. Böyle bir durum, özellikle turizm bölgesinde kabul edilemez. İlgili kurumlara projenin hazırlandığını ve bir an önce hayata geçirilmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini söylüyoruz. Bugün iş makinaları ile arıtma tesisinden taşan suların denize dökülmesini önlemek için suyun yolunu değiştirdik ve mecburen ormana doğru verdik. Atık sular orman içindeki toplama çukurlarında biriktiriliyor, şu an için yapabileceğimiz en acil çözüm yolu bu."

ACİL UYARI LEVHALARI KONULMALI

Arıtmadan akan pis suların bugün de denize akmaya, yerli turistlerin de denize girmeye devam ettiği görüldü. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin, insanların denize girdiği Güvercinlik koyundan aldığı numunelerin görüntüsü söze gerek bırakmadı. Ailesi ile birlikte İzmir’den tatile gelen ve koyda denize girerken resmi yetkililerin numune aldıklarını ve durumu geç öğrendiklerini belirten Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Tuğba Akın şöyle dedi:

"Annem ve babamla birlikte denize giriyorduk. Resmi görevliler numune almaya başlayınca şaşırdık. Meğer arıtmanın pis suları denize akıyormuş. İnsanları hastalığın içine atıyorlar. Acil olarak buraya ’denize girmeyin’ uyarı levhaları konulmalı, denize giren insanlar önlenmeli. Pis suları denize atıp cehenneme çevirdiniz, bari insanın sağlığı ile oynamayın."

Haberin Devamı

MUHTAR: PROJE VE PARA HAZIR, İHALEYİ BEKLİYORUZ

Güvercinlik köyü muhtarı Mehmet Gereme ise arıtmayı yaptırmak için yazmadığı yazı, gitmediği resmi makam kalmadığını belirtti. Muhtar Gereme şöyle konuştu:

"Köyün 50 yıllık geleceğini kurtaracak proje hazır, parası da ayrıldı, sadece ihalesi kaldı. Bu sıkıntıyı her yaz yaşıyoruz. Çünkü artık arıtma köyün ve koydaki turistik tesislerin yükünü kaldıramaz hale geldi. Bir arıtmayı yaptıramadık. Çevre ve doğa felaketinin yaşanması normal, ancak bu manzara Bodrum gibi bir turizm bölgesine yakışmıyor."

GELECEK YAZA YETİŞTİRİLMESİ PLANLANIYOR

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Güvercinlik koyundaki arıtma rezaleti ile ilgili Valilik tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından söz konusu yerleşim yerinde yaşanan atıksu sorunu için modern bir Arıtma Tesisi Projesi hazırlatıldığı ve işin yapımına ait ödeneğin İl Özel İdaresi’ne gönderildiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

Haberin Devamı

"Söz konusu proje ve projeyle ilgili diğer hususlar onay mercii olan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, hassasiyet ve öncelikli olarak yürütülmekte olup, gelecek yıl yaz döneminde Atıksu Arıtma tesisinin faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Son günlerde ortaya çıkan kirlilik ise, yaz nüfusunun artmasından kaynaklanan ve mevcut tesisin ihtiyaca cevap verememesinin yarattığı bir mevsimsel sorun olup, yeni tesis faaliyete geçene kadar, eski tesis önümüzdeki hafta sonu itibari ile İl Özel İdaresi imkanları kullanılarak rehabilite edilecek ve yaşanılan olumsuzluğun tekrar etmemesi için gerekli tedbirler alınacaktır."

Haberin Devamı

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bölgede 1500-2000 kişi/gün kapasiteli doğal arıtma sisteminin olduğu, tesisin mevcut nüfusun artması nedeniyle ihtiyacı karşılamadığının tespit edildiği belirtildi. Bakanlık, şu an itibariyle atık suların depo alanlarında toplanması işlemine başlandığını ve denize kirliliğin ulaşmasının engellendiğini ifade etti.

BURASI MAALESEF GÜERCİNLİK / WEB TV

Bakanlık internet sitesinde yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

''Bazı basın yayın organlarında, Muğla’nın Bodrum İlçesi Güvercinlik Beldesi’ndeki arıtma tesisinden taşan atıksular nedeniyle Güvercinlik Koyunda deniz kirliliği yaşandığı öne sürülmüştür.

 

Haberin Devamı

Söz konusu haberler üzerine Bakanlığımızca yapılan araştırma neticesinde; bölgede 1500- 2000 kişi/gün kapasiteli doğal arıtma sisteminin olduğu, tesisin mevcut nüfusun artması nedeniyle ihtiyaca cevap veremediğinden ve kapasitesinin üzerinde bir atıksu girişi olduğundan taştığı tespit edilmiştir. Şu an itibarı ile atıksuların geçici depo alanlarında toplanması işlemine başlanılmış ve denize kirliliğin ulaşması engellenerek kirlilik kontrol altına alınmıştır.

 

Ayrıca Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürü başkanlığında oluşturulan bir komisyon ile yerinde inceleme ve denetleme çalışmaları gerçekleştirilmiş, deniz suyundan numune alınarak analiz için laboratuara gönderilmiştir.

 

Güvercinlik Beldesi için ileri atıksu arıtma tesisi projesi hazırlanmış ve onaylanmıştır. Onaylanan proje; Bakanlığımızca da incelenmektedir. Tesis 2500 m3/gün debiye göre tasarlanmış, tesiste arıtılacak atıksu, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Kentsel Atıksu Arıtım Yönetmeliği deşarj standartlarını sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir.''

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!