Güvenlik Konseyi'nde Lübnan konusunda anlaşmazlık

Güncelleme Tarihi:

Güvenlik Konseyinde Lübnan konusunda anlaşmazlık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2006 11:03

BM Güvenlik Konseyi, Fransa ve ABD tarafından geçen cumartesi günü kendisine sunulan Lübnan karar tasarısı üzerinde hala bir anlaşmaya varamadı. Gözler de yarın BM'de yapılması beklenen BM Güvenlik Konseyi toplantısına çevrildi.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, yarın Arap Birliği üyelerinden Katar, Lübnan ve Birleşmiş Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanlarının ya da yardımcılarının Arap Birliği Başkanı Amr Musa ile birlikte BM'de bir sunuş toplantısı yapacakları ve karar tasarısıyla ilgili görüşlerini aktaracakları bildirildi. Toplantının önce açık olacağı daha sonra görüşmelere, kapalı bir toplantıyla devam edileceği bildirildi.

Bazı kaynaklar, yarınki toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Condelezza Rice da dahil olmak üzere BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının da katılacağını söylerken, bazı diplomatik kaynaklarsa bunun kesin olmadığını kaydettiler.

Bu arada bugün BM Güvenlik Konseyi üyeleri, kendi aralarındaki görüşmelerini sürdürdüler. Görüşmelerden önce gazetecilere konuşan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jean Marc de la Sabliere, BM Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmekte kararlı olduğunu ve üzerine düşen görevi yapmak istediğini söyledi. Sabliere, “Güvenlik Konseyi olarak herkesin endişelerini gözönüne almalıyız ve yapmak istediğimiz de bu” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton da karar tasarısının ”gizli bir dolapta” hazırlanmadığını, Fransa ve ABD'nin tasarı üzerinde müzakerede bulunurken Lübnan hükümeti ve İsrail ile yakın temasta olduğunu bildirdi.
BM kaynaklarından elde edinilen bilgiye göre konsey, biran önce Lübnan tasarısı üzerinde bir anlaşmaya varılıp tasarının hemen oylamaya sunulmasını istiyor.

ANNAN-LÜBNAN KÜLTÜR BAKANI MİTRİ GÖRÜŞMESİ

Bu arada BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan Kültür Bakanı ve aynı zamanda Lübnan Bakanlar Kurulu özel elçisi Tarık Mitri ile görüştü. Görüşmede Mitri, Annan'a Lübnan hükümetinin İsrail'in Lübnan'ın güneyinden çekilmesi durumunda 15 bin askerini bölgeye göndereceğini söyledi. Toplantıda ayrıca Lübnan tasarısı da ele alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!