'Gürcistan'ın en büyük ticari ortağı Türki'ye'

Güncelleme Tarihi:

Gürcistanın en büyük ticari ortağı Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 15:31

Gürcistan Maliye Bakanı Aleksi Aleksişvili, Gürcistan'ın en büyük ticari ortağının Türkiye olduğunu, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin son dönemde ciddi artış gösterdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Aleksişvili, Gürcistan'da faaliyet gösteren Türk-Gürcü İşadamları Derneği tarafından bilgilendirme amaçlı düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye'yi riskli ülke olarak görmediklerini ve böyle bir tanımlama yapmanın yanlış olduğunu belirterek, ancak sahte faturalara karşı önlem almak amacıyla gümrüklerde baz fiyat uygulamasına gittiklerini kaydetti.

Gümrüklerdeki baz fiyat uygulamasında ayrım gözetmediklerini, Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan ve Ukrayna gibi ülkelerden gelen firmalara da aynı uygulamanın yapıldığını anlatan Aleksişvili, bu konuda bazı ülkelerin Gümrük Daireleriyle anlaşmalar yaptıklarını, bu ülke firmalarının faturalarını kabul ettiklerini ifade etti.

Türkiye ile baz fiyat uygulamasının kaldırılması için bir anlaşmaları bulunmadığını ve bu konuda daha yoğun çaba göstermeleri gerektiğini söyleyen Aleksişvili, amaçlarının, sahte faturanın önüne geçmek olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Aleksişvili, yıllık cirosu 2,5 milyon lari (1,5 milyon dolar) olan firmaların ise baz fiyat uygulamasının dışında tutulduğunu belirterek, Eylül'den itibaren gümrüklerde yeni denetim sistemine geçeceklerini söyledi.

Gürcistan'ın en büyük ticari ortağının Türkiye olduğunu kaydeden Aleksişvili, ülkesinde yatırımları bulunan Türk şirketlerinin karşılaştığı sorunları çözüme kavuşturmak için her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade etti.

Gürcistan'a daha fazla yabancı sermaye çekebilmek için vergi mevzuatını kolaylaştırdıklarını, gümrük vergisini, inşaat malzemeleri ve gıda hariç kaldırdıklarını kaydeden Aleksişvili, 2008'de gelir vergisinin de yüzde 20'den yüzde 15'e düşürüleceğini kaydetti.

-DIŞ TİCARET HACMİ EN ÜST SEVİYESİNE ULAŞTI-

Toplantıya katılan Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Cengiz Gürsel de, yaptığı açıklamada, Türkiye ve Gürcistan arasındaki dış ticaret hacminin, Gürcistan'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana geçen yıl en üst seviyeye 700 milyon dolara ulaşıldığını ifade etti.

Gürsel, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinin takdirle karşılandığı, serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının gündemde olduğu bir dönemde Türk şirketlerine karşı baz fiyat uygulamasına gidilmesinin üzücü olduğunu, bu sorunun aşılmasının zamanının geldiğini söyledi.
Türk-Gürcü İşadamları Derneği Başkanı Kenan Yıldırım, Gürcistan'daki Türk işadamları olarak faaliyetlerini bu ülkenin yasalarına göre sürdürebilmek için çaba harcadıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Yıldırım, Gürcistan'da son dönemde her alanda olduğu gibi ekonomik alanda da ciddi reformlar gerçekleştirildiğini, tüm bunların ülkenin geçmişe dönük olumsuz imajını da değiştirdiğini belirterek, derneklerinin 1999'da 7 üye ile faaliyet göstermeye başladığını, bugün ise 80 üyeye ulaştıklarını ifade etti.

Toplantıda ayrıca, Türk işadamları, gümrüklerde ve vergi sisteminde yapılan yeni düzenlemelerde Türkiye'nin birikiminden de faydalanabilmek ve Türk işadamlarının sorunlarına daha pratik çözümler üretebilmek amacıyla Maliye Bakanlığı bünyesinde ortak bir komisyon ve Türkiye Masası oluşturulmasını önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!