Gürcistan'da enerji krizi büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Gürcistanda enerji krizi büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 14:19

Gürcistan Başbakanı Zurab Nohaydeli, ”Enerji ambargosu altında olduklarını” söyledi.

Nohaydeli, düzenlediği basın toplantısında, Rusya'dan gelen doğalgaz boru hattı ve yüksek gerilim hatlarındaki patlamalardan sonra açığa çıkan enerji krizinin giderek büyüdüğünü kaydetti.
Rus Gazprom şirketinin, Azerbaycan'a verdiği fazladan doğalgazı kestiğini Azerbaycan'ın kendi imkanları doğrultusunda verdiği 2.5 milyon metreküp doğalgazın büyük önem taşıdığını söyleyen Nohaydeli, ”Enerji ambargosu devam ediyor. Daha sabırlı olmalıyız” dedi.
Nohaydeli, Kuzey Osetya'daki, patlama meydana gelen boru hattında onarım çalışmalarının bilinçli şekilde uzatıldığını düşündüklerini belirterek, her gün çelişkili haberler aldıklarını söyledi.
Kötü hava koşulları nedeniyle yüksek gerilim hatlarında sorunlar çıktığını ifade eden Nohaydeli, Tiflis'teki 9 numaralı elektrik santralinin aşırı yüklenme nedeniyle devre dışı kaldığını kaydetti.
Eğitim Bakanı Kaha Lomaya da açıklamasında, ülke genelindeki enerji krizi nedeniyle eğitime bir süre ara verilebileceğini ifade etti.
Bu arada Azerbaycan'dan gelen doğalgazın 2 milyon metreküpe kadar düştüğü, Enerji Bakanı Nika Gilauri'nin Bakü'de yetkililerle görüşmelerde bulunduğu kaydedildi.
Öte yandan başkent Tiflis'te dün akşamdan beri aralıksız devam eden yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor.
Kent merkezinde, ana yollardaki tuzlama çalışmalarına rağmen toplu taşıma araçları birçok noktaya seferlerini güçlükle yapabiliyor.
Gürcistan'ın bir çok bölgesinde de ulaşımın durma noktasına geldiği, ülkenin kuzeyindeki Kazbegi kentinde ise hava sıcaklığının gece sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü kaydedildi.
Tiflis Belediyesi'nin doğalgaz ve elektrik verilemeyen yerlerde halka ısınabilmesi için yakacak odun yardımında bulunduğu belirtildi.
Ülkedeki enerji krizi nedeniyle Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin, Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak için gittiği Davos'taki programını yarıda keserek bugün Tiflis'e döneceği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!