Gürcistan, Güney Osetya'daki Rus barış güçlerinin çıkarılmasını kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Gürcistan, Güney Osetyadaki Rus barış güçlerinin çıkarılmasını kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2006 19:30

Gürcistan Parlamentosu, Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki Rus barış güçlerinin sorunlu bölgeden çıkartılması yönündeki kararı kabul etti.

Parlamento Başkanı Nino Burcanadze, düzenlediği basın toplantısında, parlamentonun bugün yapılan oturumunda Rus barış güçlerinin çıkartılması kararının oy çokluğuyla kabul edildiğini, bunun büyük önem taşıdığını kaydetti.
Parlamento kararında, “Rus barış güçlerinin çokuluslu güçler ile değiştirilmesinin öngörüldüğünü” ifade eden Burcanadze, “Parlamento, Rus barış güçlerinin üstlendiği sorumluluklarını yerine getirmediği kanaatine vardı” dedi.
Burcanadze, 11 Ekim 2005 tarihinde aldıkları karar doğrultusunda bugüne kadar bölgedeki Rus barış güçlerinin faaliyetlerini gözlemlediklerini, ancak bu süreç içinde barış güçlerinin istikrarı korumakta yine etkisiz kaldığını, hiçbir şeyin değişmediğini söyledi. Gürcistan'ın, Güney Osetya'daki sorunları sadece barış yoluyla çözmek istediğini tüm dünyaya göstermeyi amaçladıklarını kaydeden Burcanadze, bugünkü karar doğrultusunda Rus barış güçlerinin yerini çok uluslu güçlere bırakacağını, sorunlara Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) kabul ettiği barış planı çerçevesinde çözüm aranacağını kaydetti. Bölgeye yerleştirmek istedikleri çokuluslu gücün tarafsız ve barışçıl çözüm için etkin faaliyet göstermesi gerektiğini anlatan Burcanadze, “Bundan sonraki süreçte bölge istikrarını korumak ve Rus barış güçlerinin çok uluslu güçler ile değiştirilmesi için herşeyi yapacaklarını” söyledi. Burcanadze, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın, “Rus barış güçlerinin bölgeye Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin ortak kararına göre yerleştirildiği” açıklamasının hatırlatılması üzerine şöyle dedi: “Bu açıklama doğru değil. Rus barış güçleri bölgeye iki ülke devlet başkanlarının ortak kararı sonucu yerleştirildi. Bu yönde bir açıklamanın kamuoyunu yanıltmak amacıyla maksatlı yapıldığını düşünüyorum.” Ukrayna'nın, Güney Osetya'daki sorunlu bölgeye kendi askerinin konuşlandırılmasını gündeme getirdiğini kaydeden Burcanadze, bölgede kalıcı barış ve istikrarı korumak için sadece Ukrayna'nın değil, tüm ülkelerin katkıda bulunmasını beklediklerini bildirdi. Güney Osetya'daki sorunlu bölgede Gürcüler, Osetler ve Ruslardan oluşan barış güçleri görev yapıyor. Rus barış güçleri, bölgeye iki ülke devlet başkanının 1992'de Soçi'de vardıkları anlaşmadan sonra bölge barışını ve istikrarını korumak amacıyla yerleştirilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!