Günlüğüm bir dolar

Güncelleme Tarihi:

Günlüğüm bir dolar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir gazeteci için 9-10 yaşında şöhreti yakalamış bir aktörle söyleşmek o kadar kolay değildir. Kimisi şımarıktır, kimisi boyundan büyük sözler sarfeder, kimisi rolü dışında gerçekten çocuktur... Konuşacak fazla bir şey bulamazsınız. Jake Lloyd ile görüşmemiz için 25 dakikalık bir süre tanınmıştı. Bu süre daha sonra bir saati geçti. ‘‘Star Wars’’da Anakin Skywalker'i canlandıran Jake bizleri adeta mat etti. Her sorumuza karizmatik yanıtlar vererek bizleri şaşırttı. Darth Vader'in küçüklüğünü canlandıran Jake Lloyd bugüne kadar seyrettiğim en kusursuz ‘‘Baby actor.’’ Üstelik en zekisi, en akıllısı ve en yeteneklisi... Düşünün, yönetmen George Lucas onu tam 3014 aday arasından seçmiş. Tabii Jake'in daha önce televizyon dizilerinde oynaması ilk filmini 6 yaşındayken Arnold Schwarzenegger ile çevirmesi bir takım avantajlar sağlamış kendisine. Bu yıl dördüncü sınıfı bitiren Jake Lloyd, iki yılda tamamlanan ‘‘Star Wars’’ın setlerinde büyümüş, boy atmış. Hatta dev yapıtta önlenemez büyümesi bilgisayar hileleri ile engellenerek hep aynı görüntü verilmiş. Jake Lloyd ile Londra'da konuştuk.

Setteki ilk gününü anlatır mısın Jake.

- Ohh harikaydı. Karşımda George Lucas... Yanıbaşımda Liam Neeson, arkamda Nathalie Portman... Onca figüran... Ve herkes beni elbebek gülbebek oyalamaya çalışıyordu. O an her şeyin gerçek olduğunu anladım. Çocukluğumu bir kenara bırakmak zorunda kalacağım için de bir tür hüzünlendim. Bu basketbol maçlarına veda, bisiklete binmeye dur demekti. Gerçi sette boş vakitlerde biraz top oynadık ama kendi arkadaşlarım yoktu.

George Lucas Anakin Skywalker için seni seçince ne düşündün?

- Şimdi ‘‘Star Wars’’ta Anakin Skywalker sonunda kötü olacak, yani Darth Vader olacak. Hani o Nazi kasklı savaşçı. Tabii benim saçlarım, gözlerim bakışım, masum görümümüm çabuk hareketlerim, yırtıklığım, daha önce ‘ ‘Halloween’’ gibi bir korku filmindeki başarılı rolüm George'un dikkatini çekmiş. Bunu babam itiraf etti.

DAHA ZENGİN DEĞİLİM

Bütün dünya seni izliyor, seni konuşuyor. Artık şöhret oldun, zengin oldun.

- Tamam şöhret oldum ama, henüz zengin değilim. 18 yaşına basınca kazandığım paraları ancak kullanabileceğim.

Peki annen, baban alın teri ile kazandığın paralar için ne diyorlar?

- Onlar benim geleceğimi düşünüyorlar. Elbette üniversiteye gideceğim. En iyisini seçmek için çok para gerek. Tahsilim için belirli bir bölümünü ayırmışlar.

Peki sana ne veriyorlar? İstediğin parayı alabiliyor musun?

- Çok komik ama gündeliğim bir dolar. Haftada 7 dolar alıyorum.

Senin gibi bir şöhrete bu para yetiyor mu?

- Elbette yetmiyor. Her şeyimi karşılıyorlar ama ben ne bileyim arkadaşlarımla Mc Donalds'a gitmek istiyorum. Hayranlarıma dondurma ısmarlamak istiyorum. Ek para isteyince de ‘‘Jake geleceğini garanti altına almamız gerek, haftalığınla yetin’’ diyorlar. Ben de bozuluyorum, ama bir yöntem buldum.

KISKANIYORLAR

Nasıl?

- Konuyu bir gün Liam Neeson'a açtım. O beni gerçek bir aktör gibi sevdi ve davrandı. Setteki en yakın arkadaşımdı. Onun da çocukları olduğu için durumumu anladı. Bana destek verdi ve ortaya ilginç bir fikir attı. Bana onlarca resmini imzaladı. ‘‘Jake, kendi resimlerini de imzala ve bunları arkadaşlarına sat’’ dedi. Ben kendi fotoğraflarımı arkadaşlarıma, Liam Neeson'un fotoğraflarını da onların annelerine sattım. Böylece bir süre yolumu buldum.

Menajerin yanılmıyorsam Cindy Osbrink'ti.

- Ohh, Cindy beni bebekken reklam piyasasına sürdü. Ama şimdi menajerim annem Lisa. O her şeyimle ilgileniyor.

SETTE DERS

Ya okul? Tam iki yıl setlerde süründün.

- Fox şirketi yasalar gereği sete öğretmenler getirdi. Boş zamanlarımda sevgili rol arkadaşlarım biraları höpürdetirken ben ders çalışıyordum.

Hangi dersi daha çok sevdin?

- Matematik, bilgisayarı çok iyi kullanıyorum. Galiba álim olacağım.

Peki uzay seni çekiyor mu?

- Hayır. Ama George Lucas'ın dünyası içerisinde gezinmek hoş.

George Lucas nasıldı?

- George bir çocuk gibi... Aralarda oyuncakları ile oynuyor. Onun dünyası bambaşka. Zaman zaman kendimi George'dan olgun hissederek gurur duydum.

Gelecek için ne düşünüyorsun?

- Kızkardeşim Madison'un aşırı kıskançlığı ailede üzüntü ile karşılanıyor. Sırf bu nedenle birkaç senaryoyu es geçmek zorunda kaldım. Ama çok öneri var. Laf aramızda Macaulay Culkin gibi çok film çevirip yıpranmak istemiyorum. Son olarak ‘‘Virtual Obsession’’ adlı bir filmde rolüm vardı. Sonra ‘‘Apollo 11’’ televizyon belgesel dizisinde de oynadım. Genelde kararı ailece veriyoruz.

KORUMALAR SIKTI

Yolda yürürken seni tanımaları hoşuna gidiyor mu?

- Zaman zaman... Ama ‘Star Wars’’ vizyona girdiğinden beri ne beyzbol, ne basketbolu rahat oynayamıyorum. Ailem ne olur ne olmaz diye bir de koruma sevdasına kapıldı. Goril gibi adamlarla dolaşıp zaman geçirmek hoş değil.

Uçan arabalar yarışı sahnesini nasıl çevirdiniz?

- Hilelerle. George bu konuları çok iyi biliyor. Ben sadece aracın içinde oturdum. Filmi görünce dehşete kapıldım.

HER YAŞ İÇİN

Sence ‘‘Star Wars’’ bir çocuk filmi mi?

- Kesinlikle değil. Özel efektler ve ses düzeni yetişkinleri bile ürkütüyor.

Jake bana bir imzalı resmini satar mısın?

- Elimde olsa satarım ama Fox şirketi bunu yasakladı. Sadece bedava verebiliyorum. Yoksa ticarete girermiş.

George bir çocuk gibi... Aralarda oyuncakları ile oynuyor. Onun dünyası bambaşka. Zaman zaman kendimi George'dan olgun hissederek gurur duydum.

GİZLİ TEHLİKE

Sonun başlangıcının anlatıldığı bu yeni Star Wars filmi bir teknoloji ve pazarlama dehası olan Gerge Lucas'ın son filmi. Lucas, Bölüm 1'de yer alan iki film daha olduğunu açıkladı. Aslında en çok merak edilen Bölüm 3. Yani daha önce izlediğimiz, Stra Wars/Yıldız Savaşları, Return of the Jedi/Jedi'nin Dönüşü ve The Empire Strikes Bacak/İmparatorluk filmlerinin devamı. Lucas, bunları çekmeye ömrü yetmeyeceği için hayoflanıyor. Ama film sannayi Lucas çeksin çekmesin, şimdiden ne zaman çekileceği belli olmayan üç film için merak ve izleyici yaratmış durumda.

Jake Lloyd'un, Liam Neeson, Ewan McGregor ve Natalie Portman'la başrollerini paylaştığı son yani ilk Star Wars filmi ise gösterime girdiği yerlerde şimdiden büyük gişe başarısı kazandı. Filmin Luke Skywalker'ın Jedi Şövalyeliğine yolculuğunu anlatan ilk Star Wars'un ikinci el bir versiyonu olması kimseyi çok fazla rahatsız etmedi. Jake LLyod da kötülüğün temsilcisi olan ve Jedi eğitimi almış Darth Vader'in çocukluğunu, Anakin Skywalker'ı oynadığı bu filmle yıldızlar kervanına katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!