Güniz Sokak depremi

Güncelleme Tarihi:

Güniz Sokak depremi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ‘‘Güniz Sokak'a dönerim’’ sözleri kulisleri karıştırdı. Demirel'in bu sözleri, aktif siyasete bıraktığı yerden devam edip etmeyeceği tartışmasına yol açtı. İşte tepkiler:

KUTAN: ÖNCE BELLİ OLSUN

FP Genel Başkanı Recai Kutan, Demirel'in sözlerini ‘‘Olmamış bir husus hakkında yorum yapmak doğru değil, bir defa Güniz Sokak'a inecek mi inmeyecek mi, o ancak bazı adımlar atıldıktan sonra belli olacak’’ diye yorumladı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde FP'nin pazarlık yapacağına ilişkin haberler konusunda da Kutan, ‘‘Bu konuda söylenenlerin hepsi spekülasyondur. FP hiç kimse ile ima yoluyla da olsa konuşma yapmamıştır’’ dedi.

FP'nin DYP kökenli Bingöl Milletvekili Hüsamettin Korkutata ise ‘‘Sayın Cumhurbaşkanı her zaman Güniz Sokak'tadır. Güniz Sokak, onun halkla bütünleştiği bir noktadır. Oradan yeniden çıkışı inşallah millet için hayırlı olur’’ dedi

DYP: SÖZLER TUTULURSA İNMEZ

Demirel'in sözleri en büyük yankıyı DYP'de buldu. DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, Demirel'in yeniden seçilmek için gerekli oya sahip olduğunun görüldüğünü söyledi. Ekinci, ‘‘Liderler verdikleri sözleri tutarlarsa yeterli oyu görülüyor’’ diyerek, sözlerin tutulması halinde Demirel'in Güniz Sokak'a inmesine gerek kalmayacağı belirtti. DYP'de Demirel'in sözleriyle ilgili diğer yorumlar şöyle:

Necmettin Cevheri Sayın Demirel zaten Güniz Sokak'tan oraya gitti. Siyasete dönecek mi derseniz o zaman cumhurbaşkanlığı makamının siyasi bir yer olmadığını varsaymak gibi yanlış düşünceden hareket etmiş olursunuz. Kendisi zaten siyasetin içinde. Seçilecektir Sayın Cumhurbaşkanı.

Saffet Arıkan Bedük Sayın Cumhurbaşkanımız bu ülkeye fevkalade hizmetleri olan devlet ve siyaset adamımızdır. Türk geleneğinde bir aksaçlılar grubu vardır. Dolayısıyle ben Sayın Cumhurbaşkanımızın ister siyasete girsin -ki gireceğini zannetmiyorum- ister girmesin , tüm devlet adamlarının adeta başvuracak kendisinden bilgi, fikir edinmesine mahal verebilecek formda olacağını düşünüyorum ve öyle bekliyorum. Ama siyasi faaliyeti olacaksa o takdir kendisine aittir.

ANAP: BEKLENEN SONUÇ

ANAP'lılar ise bu konudaki görüşlerini şöyle açıkladılar:

Oltan Sungurlu Cumhurbaşkanımız çok enerjik birisi. Cumhurbaşkanlığında da bir dakika boş zamanı yok. Bugünlerde Meclis'te Anayasa'nın değiştirilmesi zor görülüyor, problemler var. Muhtemelen politikaya geri dönecektir. Ama nasıl yapacaktır, kendi taktiridir, Türk kamuoyu, Türk politik çevreleri, cumhurbaşkanı seçilmediği taktirde politikaya geri döneceği kanaatindedir. Beklenen bir sonuçtur.

Nesrin Nas Cumhurbaşkanı'nın açıklamasını, ‘ben siyasete tekrar geri dönerim’ diye anlıyorum. Türkiye, özellikle bu yıl uygulamaya başladığı istikrar programı çerçevesinde, keşke cumhurbaşkanlığı seçimi yaşamak zorunda kalmasaydı. Bu ifade, ‘siyasete dönerim’ demektir ve Cumhurbaşkanı'nın siyasete geri dönmesi, siyasette yeni dengelerin değişmesi anlamına gelir.

İstikrarı bozacak olay istemiyoruz

DEMİREL'in sözlerine ilk değerlendirme ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'dan geldi. Yılmaz, dün bir kabulünde Demirel'in sözlerini nasıl yorumladığı sorusuna, ‘‘Benim değerlendirmem gereken bir beyan olarak görmedim. Biliyorsunuz, bizim bu konudaki tutumumuz açıktır. Biz cumhurbaşkanlığı seçiminin ülkenin istikrarını bozacak bir olay olarak gelişmesini arzulamıyoruz ve engellemek için çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu konudaki görüşleri kamuoyunun değerlendirmesine açıktır’’ yatınını verdi.

Yılmaz, ‘‘Demirel'in sözlerinin yeniden siyasete döneceği’’ şeklinde yorumlandığına dikkat çekilerek, ‘‘Bu görüşlere katılıp katılmadığı’’ sorusu üzerine de, ‘‘Bu sizin yorumunuz. Ne anlama geldiğini kendisine sormanız lazım’’ dedi. Yılmaz, ‘‘Anayasa değişikliği metnini hükümet ortakları olarak ne zaman imzalayacaksınız?’’ sorusu üzerine de, konunun yakında bir liderler zirvesi düzenlenerek çözüleceğini sandığını söyledi. Yılmaz şöyle konuştu:

‘‘Bu konuda muhalefet partilerinin farklı görüşleri ortaya çıktı. Sanıyorum daha önce vermiş oldukları önergeyle bunun birleştirilmesi yönünde talepleri var. Bu konuda kısa sürede bir liderler toplantısı yaparak, durum değerlendirmesi yapacağımızı sanıyorum. Burada her iki önergenin ayrı ayrı oylanması şeklinde daha önce bir prosedür üzerinde mutabık kalınmıştı. Şimdi farklı bir yol izlenmesi isteniyor. Sanıyorum bu kısa sürede çözümlenecek.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!