Güney Kore'den Kuzey'e karşı 11 Eylül taktiği

Güncelleme Tarihi:

Güney Koreden Kuzeye karşı 11 Eylül taktiği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2011 12:46

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, ülkesinin Yeonpyeong Adası’ndaki saldırılara, ABD’nin 11 Eylül’e verdiği gibi bir tepki vermesi gerektiğini söyledi. Lee, Güney Korelilerin bu olayı ülkenin güvenliği üzerine düşünmek ve savunma stratejilerini yeniden değerlendirmek için bir fırsat olarak görmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Vatandaşlarına verdiği yeni yıl mesajında Lee, Kasım ayındaki saldırının bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, Kuzey Kore’yi gelecekteki “provokasyon”lara “ağır, güçlü yanıtlar” vereceklerini söyledi.

 

Lee, “Yeonpyeong Adası’nın bombardımanı, bize güvenliğimiz ve savunma kapasitemizle ilgili düşünme fırsatı sundu” derken barışın bir bedel ödemeden elde edilemeyeceğinin altını çizdi.

 

Kuzey ve Güney Kore arasındaki tansiyon geçtiğimiz yıl Mart ayında Güney Kore’ye ait savaş gemisi Cheonan’ın batması ve 46 denizcinin hayatını kaybetmesinden bu yana düşmedi. Güney Kore ve uluslararası kamuoyu, olayla ilgili olarak Kuzey’i suçlarken, Pyongyang suçlamaları reddetti.

 

Haberin Devamı

PROVOKASYONA MÜSAMAHA YOK

Geçtiğimiz ay Kuzey Kore, Güney’in donanmasının Kuzey’in sularında atış yaptığını belirterek misilleme olarak Yeonpyeong Adası’nı bombaladı. Olayda dört Güney Koreli hayatını kaybetti.

 

Lee, “Kuzey Kore’nin topraklarımızın bir santimetresine el koymasına bile izin veremeyiz. Canımızı ve malımızı tehdit edecek hiçbir provokasyona müsamaha gösterilemez” dedi.

 

Güney Kore’nin resmi haber ajansı Yonhap, Kuzey Koreli yetkililerin, hafta sonu yaptıkları açıklamalarda, güneyle daha iyi ilişkiler kurulması çağrısı yaptığını bildirdi. Kuzey Kore 2011’de diyalog ve işbirliği istedi, Güney’den askeri tatbikatları sonlandırmasını talep etti.

 

"BARIŞ İÇİN YOL AÇIK"

Güney Kore Devlet Başkanı, televizyondan yayınlanan konuşmasında Kuzey Kore’nin barış için söz söylemenin yanı sıra icraat da göstermesini istedi.

 

Haberin Devamı

Lee, “Kuzey’e barış yolunun hala açık olduğunu hatırlatmak isterim. Diyalog kapısı hala açık. Eğer Kuzey samimiyet gösterirse, biz uluslararası kamuoyuyla birlikte ekonomik işbirliğini ciddi anlamda geliştirme iradesine ve planına sahibiz” dedi.

 

ABD’nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Bosworth’ün bu hafta içinde Güney Kore, Çin ve Japonya’ya giderek Kore Yarımadası’nda atılacak yeni adımları görüşmesi bekleniyor. Bosworth’ün ilk durağı Seul olacak.

 

CNN'de yayımlanan "S. Korea's president calls island attack an opportunity for change" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!