Güneş tutulmasının en güzeli Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Güneş tutulmasının en güzeli Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yirminci yüzyılın son tam güneş tutulması, iki yıl sonra 11 Ağustosta gerçekleşecek. Değişik ülkelerden görülebilecek güneş tutulmasının dünyada en net gözlemlenebileceği yerler ise, Türkiye'de Kastamonu ve Sıvas çevresi. Birçok ülkeden bilim adamı ve astronomi meraklısı, daha bugünden turizm şirketlerine başvurarak rezervasyonlara başladı bile.

Japonya'da teleskop satan Mizumura ile seyahat acentesi sahibi Takashi Yasuno, İstanbul Üniversitesi Kandilli Gözlemevi'nde görevli Dr. Tamer Ataç ile Sıvas'a geldiler. Sıvas Turizm İl Müdürü Vahap Sümbüloğlu, en iyi gözlem yerini saptamaya çalışan Japonları, 100'ü astronomiyle amatör olarak ilgilenen 200 kişi için rezervasyon araştırması yaptılarını söyledi. Japonya’dan gelenlerin, ayrıca Cumhuriyet Üniversitesi kampusundaki stadyumda teleskop kurma ve inceleme izni aldıkları belirtildi.

GÖZLEM TURİZMİ

Uluslararası hizmet veren Magister turizm yetkilisi Mustafa Kartopu ve şirketin Japonya temsilcisi Katsumi Makishi de Kastamonu'da inceleme yaptılar. Kartopu, iki yıl sonraki güneş tutulmasını izlemek isteyen 700 kişinin rezervasyon yaptırdığını belirterek şunları söyledi:

‘‘Kandilli Gözlemevi uzmanlarıyla bölgede inceleme yaptık. Güneş tutulması, Türkiye'de, Kastamonu'nun Cide İlçesi'nden Şırnak’ın Cizre İlçesi'ne kadar uzanan bir hattın bulunduğu bölgeden izlenebilecek. Belirli merkezlere gideceğiz. Daha sonra buralarda belirlediğimiz tesislerde rezervasyon yaptıracağız.’’

Kandilli Gözlemevi görevlisi Doç. Dr. Atilla Özgüç ise 11 Ağustos 1999’daki tam güneş tutulmasını izlemek için, başta NASA görevlileri olmak üzere, çok sayıda bilim adamı ve astronomi meraklısının Türkiye’ye gelmesinin beklendiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!