Güneş, Mehmetçiğin emrinde

Güncelleme Tarihi:

Güneş, Mehmetçiğin emrinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

816 teröristin ölü ele geçirildiği Şafak Harekatı'nda birlikler dönüş yolunda... Operasyonda teknolojinin son yeniliklerini kullanan Mehmetçik, operasyonda öngörülen tüm hedeflere başarıyla ulaştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta sürdürdüğü Şafak Harekâtı'nda görevlerini tamamlayan birlikler dönmeye başladı. 20 araçlık ilk konvoy dün sabaha karşı yurda döndü. Görevini tamamlayan birliklerin de gruplar halinde döneceği ifade edildi. Birlikler çekilirken bölgede arama-tarama faaliyetlerinin sürdürüleceği açıklandı. Bölge PKK'dan temizlenirken, birinci aşaması tamamlanan harekâtta öldürülen PKK'lı sayısı 816'ya yükseldi. 18 PKK'lı askerlerce ele geçirilirken, 17'si de teslim oldu.

Harekâtta planlanan bütün hedeflere ulaşılırken, Kuzey Irak'taki Link Dağı ile Basyan Bölgesi'nde yoğunlaşan çatışmalarda teröristler etkisiz hale getirildi, örgütün kış mevsimi için stokladığı binlerce çuval erzak bulundu.

İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Rasim Betir, harekâtın gerçekleştirildiği bölgede incelemelerde bulunarak, birlikleri denetledi. Zap Bölgesi'ni helikopterle alçak uçuşla dolaşan ve Kuzey Irak'taki Irak Kürdistan Demokrat Partisi Lideri Barzani'nin yeğeni Behzat Barzani ile Kolka Bölgesi'nde görüşen Orgeneral Betir, ‘‘Bölge terörist unsurlardan temizlendi’’ dedi.

15 ŞEHİDİMİZ VAR

Harekâta katılan askerlerden 3 astsubay ile 12 er ve erbaş şehit olurken, 58'i yaralandı. Yaralılar arasında 4 subay, 5 astsubay, 47 erbaş ve er ve 2 korucu bulunduğu bildirildi.

Harekâtta 280 piyade tüfeği, 2 tabanca, 8 makineli tüfek, 37 Bixi, 17 Kanas suikast tüfeği, 50 RPG-7, 1 bomba atar, 11 havan, 8 Doçka makineli tüfek, 85 bin 202 piyade tüfek mermisi, 80 bin 808 Bixi mermisi, 7 bin 143 Kanas mermisi, 12 bin 747 makinalı tüfek mermisi, 15 bin 567 doçka mermisi, 738 havan mermisi, 5 geri tepmesiz top mermisi, bin 27 el bombası, 458 mayın, 737 roket mermisi, 3 top mermisi ve 145 kilo TNT ele geçirildi.

Harekât öncesinde bölgede bin 100 kadar teröristin bulunduğunu hatırlatan askeri yetkililer, ‘‘Bu bölge, artıklar dışında teröristlerden temizlendi. PKK'nın Kuzey Irak'ta yeniden yerleşmesinin önlenmesinde IKDP'nin bölgeye sahip çıkması önem taşıyor’’ değerlendirmesinde bulundu. Temizlenen bölgelere teröristlerin yeniden yerleşmesini önlemek için Barzani grupları ile küçük birliklerin, bölgeyi sürekli kontrol altında tutacağı açıklandı.

Sarp kayalıklarda güneş enerjisi

3'üncü haftasını dolduran Şafak Harekâtı'na katılan birliklerin kullandığı telsiz ve kriptolu cihazların sürekli çalışabilmesi için teknolojinin en son olanaklarından da yararlanıldı. Sarp kayalık arazide enerji ihtiyacı, güneş enerjisinden karşılandı. Harekât için bölgeye getirilen güneş panellerinden elde edilen enerjiyle doldurulan aküler, telsiz ve elektronik diğer cihazların aksamadan çalışmasını sağladı.

Modern seyyar köprü kuruldu

‘‘Şafak Harekâtı’’ hazırlıklarına günler öncesinden başlayan Mehmetçik, sınır bölgesindeki ırmaklar üzerinde kısa sürede seyyar köprüler inşa etti. Teröristleri hazırlıksız yakalamak için Irak'a açılan Habur Gümrük Kapısı yerine, birkaç gün içinde tamamlanan seyyar köprülerden gizlice geçen zırhlı birlikler, teröristleri saklandıkları yerlerde tam bir bozguna uğrattı.

Hain pusu: 13 şehit

Kuzey Irak'ta sürdürülen Şafak Operasyonu'ndan dönen askeri konvoya Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nin sınır kesiminde pusu kuran teröristler 10 asker ile 3 korucuyu şehit etti. Meşeli Köyü yakınlarından geçen konvoya rotetatar ve uzun namlulu silahlarla açtığı ilk ateşte 11 asker de yaralandı. Güvenlik güçlerinin karşı ateşi üzerine bir süre çatışmaya giren teröristler Kuzey Irak'a kaçarken, bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı. Yaralı askerler Hakkari Askeri Hastanesi'nde tedavi altına alındılar. Bu arada Yüksekova İlçesi ile Esendere arasında yapımı süren Dilimli Barajı'nı koruyan koruculara saldıran teröristlere karşı gönderilen BTR-80 tipi panzer Dilimli köyü yakınlarında antitank mayına çarptı. Şiddetli patlamada panzerde bulunan 23 yaşındaki Jandarma Astsubay Üstçavuş Mehmet Gökbulut ile 24 yaşındaki Jandarma Uzman Çavuş Murat İlerigelen şehit düştü. Jandarma Uzman Çavuş Suat Yapıcı ile erler İhsan Yalçın,Hüseyin İpekler, Tuncay Engin, Erdal Uzun ve Ramis Yılmaz yaralandı. Yaralı erler, Hakkâri ve Van Askeri Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!