Gündüz... yönetim kurulu başkanı gece... kulüp DJ’i

Güncelleme Tarihi:

Gündüz... yönetim kurulu başkanı gece... kulüp DJ’i
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 02:06

Gündüz çalışanların düğmelerini ilikleyerek konuştuğu kelli felli bir patron. Geceleri insanları dans ettirerek rahatlatan bir DJ. Atlı Zincir Yönetim Kurulu Başkanı Naki Erenyol her cumartesi gecesi Dulcinea'da kılık değiştiriyor ve DJ Naki oluyor.

Naki Erenyol'un hava karardıktan sonra başlayan ikinci hayatı yaklaşık on yıl önceye dayanıyor. 1992'de Power FM'de DJ'lik yapmaya başlayan nam-ı diğer DJ Naki, Radyo 2019 ve Açık Radyo'da yayımlanan ‘‘Night Flight’’ adlı programın yaratıcısı. Onu bir DJ olarak üne kavuşturansa Radyo 2019 için yaptığı programlar oldu, çünkü DJ Naki o programda o zamanlar Türkiye'de hemen hemen hiç bilinmeyen fusion, acid jazz, garage ve drum'n bass gibi türleri çalıyordu. ‘‘Şimdi herkesin duyduğu, hatta devrini tamamlamış bir sürü ismi Türkiye'de ilk kez ben çaldım’’ diyecek kadar iddialı bir DJ Naki.

ACEMİ ŞANSIYLA BAŞARI

Liseyi ve üniversiteyi Almanya'da okumuş bir ekonomist aslında 46 yaşındaki Naki Erenyol. Müzikle ilgilenmeseydi en az 55 yaşında göstereceğini söyleyen Naki Bey'i çılgın bir müzik dinleyicisi ve arşivci haline getiren şey, Beatles tutkusu. DJ'lerin CD çalmasına karşı olan DJ Naki'nin 3000'e yakın plağı var, ilk plakları pek tabii ki Beatles'a ait. DJ Naki yaklaşık otuz yıldır biriktirdiği bu plaklar sayesinde insanları pozitif ritimlerle dans ettiriyor.

Kendini ‘‘caz ve funk bazlı soundlar çalan bir kulüp DJ'i’’ olarak tanımlayan DJ Naki, house müziği de seviyor ama techno ve trance'dan nefret ediyor. Bunların insanın beynini oyan tekdüze müzikler olduğuna inanıyor. Hala en yeni şeyleri çalma konusunda iddialı, uzmanlık alanı da fusion ve new jazz tabir edilen türler.

Hayatı boyunca hiç müzik aleti çalmayan, nota bilmeyen DJ Naki'nin bir DJ olarak canlı performans sergilemesi 1996'da Radyo 2019'un Staras Stüdyoları'ndaki partisine rastlıyor. O zamana kadar hayatında mikser görmeyen DJ Naki, hafiften arkadan ittirilerek sahneye çıktığı o gece, biraz da acemi şansıyla şahane bir performans sergiliyor. Hatta partinin profesyonel house DJ'leri işi gücü bırakıp onu dinlemeye geliyor. Tabii o da o geceden sonra evinin bir odasını alet edavatla donatıp DJ kabinine çeviriyor.

DJ'liği ‘‘Plaklarımla konser veriyorum’’ diye tanımlayan DJ Naki, yaşadığı ikili hayattan çok yorulsa da bu işten vazgeçmeye hiç niyeti yok. Kendi yaptığı türde Türkiye'de en çok beğendiği isim DJ Yakuza, dışarıdaysa Gilles Peterson. DJ Stlye-İst (Metehan), DJ Mabbas, Ahmet Uluğ ve Kod Müzik DJ'lerini de tutuyor.

PATRON DANS EDİYOR

Gündüzleri toplantılı moplantılı gayet ağır bir iş hayatı olan DJ Naki 2,5 saatlik bir DJ'lik performansı için en az 2,5 saat de evde çalışıyor. Akşamları eve gidince yemekten sonra kulaklıklarını takıp kendi dünyasına gömülüyor. Müzik dünyasında olup bitenleri çok yakından takip ediyor, sürekli plak satın alıp, yayınları takip ediyor. Ama eşinin ve dokuz yaşındaki oğlunun müzik zevkleri DJ Naki ile taban tabana zıt. Eşi Michael Jackson'dan başka bir şey dinlemiyor, oğlu da Eminem hastası.

DJ Naki'nin birlikte çalıştığı insanlar onun bu gizli yaşamını pek bilmiyor. Ama kendisi için ideal bir kulüp diye tanımladığı Dulcinea'da çalmaya başladıktan sonra bir karar almış. Özellikle genç çalışma arkadaşlarını Dulcinea'ya kendisini dinlemeye davet edecek. Onlar da kıravatlı patronlarını DJ kabininde dans ederken görecek.

Bilgi için tel: 0212 245 10 39-48.


Aynalı top dönerken altın pop çalıyor


Babylon bu hafta birbirinden ilginç üç geceye evsahipliği yapıyor. Bu gecelerden biri İstanbul Caz Festivali'nin yönetmeni Görgün Taner'in 24 Ocak'ta düzenlediği ‘‘Aynalı Top, Altın Pop’’ Partisi. Diğerleriyse bugün gerçekleşecek DJ Ease performansı ve 25-26 Ocak'taki Hacienda konseri.


Görgün Taner ile DJ Style-ist (Metehan Çorumluoğlu) saat 20.30'da başlayacak ‘‘Aynalı Top, Altın Pop’’ partisinde 70 ve 80'lerden sunacakları seçme müziklerle konuklarını 20 yıl geriye götürecek.

Babylon'un sürekli DJ'i olan DJ Style-ist aka Metehan, asıl tarzı electro/breakbeat olmakla beraber geniş arşivi ve freestyle yaklaşımı ile birçok farklı tarzda DJ performansları gerçekleştiriyor. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nda 1982 yılından bu yana görev yapan Görgün Taner ise 1994 yılı başından beri İstanbul Caz Festivali yönetmenliğini sürdürüyor.

Geliri İstanbul Festivalleri'ni düzenleyen İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'na kalacak olan gecenin bilet fiyatları öğrenci 5 milyon TL, tam 8 milyon TL. www.istfest.org, www.biletix.com, www.babylon-ist.com

Babylon'da bugün saat 23.00'den itibaren Mavi Müzik geceleri kapsamında DJ Ease (Nightmares on Wax) dinlenebilir. Waxer George Evelyn (EASE - Experimental Sample Expert) Quincy Jones ve Curtis Mayfield plaklarıyla büyümüş ve hip-hop'la tanışınca Nightmares Of Wax'in sound'unu oluşturmuş.

'Miller Clubeer Time' Babylon konserlerine gelince. 25 ve 26 Ocak tarihlerinde sahne alacak Hacienda görkemli canlı performanslarıyla tanınıyor. Davul, vurmalı sazlar, keyboard, bass ve vokalde altı kişilik Frankurt'lu grup, Latin, Brazil ve funk'dan oluşan bir karışım sunuyor. Jorgen Kadel ve Marcus Finger tarafından kurulan Hacienda başarılı sahne performansıyla dikkat çeken Irini Anna Koderisch'in vokalleriyle renkleniyor. Elektronik elemanlarla akustik enstrümanları bir arada kullanan Hacienda şimdiye kadar üç albüm çıkardı ve tam sekiz yıldır turnede.


Underground'un 19 Ocak'taki konuğu Birmingham'dan Paul Kershaw. Trance sevenlerin kaçırmamasini tavsiye ettiğimiz gecede Evren + Evren, Dj İlkay ve M-in Paul Kershaw'a eşlik edecekler. Paul Kershaw ilk resident DJ'liğine ‘Tin Tins’ adlı kulüpte, Tony De Vit isimli DJ'in yerini alarak başladı. Paul'e Birmingham'deki Millenium Partisi’nde asıl seti çalma şerefi verildi. Son iki yıldır Galaxy 102,2 Birmingham'da çalan Paul radyo ve kulüp işleri ile tatmin olmayarak hızla büyüyen plak şirketi Subterrania'ya da ortak oldu. Muhtemelen bugüne kadarki en başarılı prodüksiyonu ve gerçek bir Cream Club milli marşı olan ‘Fiji’ Seb Fontaine tarafından o kadar çok çalındı ki, Fontaine'in plak şirketi Spot On'dan yeniden çıktı. Paul Kershaw 2001'de Paul, Ultra Vegas, Full Tilt, Frisky, Slinky gibi venuelerde birçok kez boy gösterdi, Sundissential albümüne (Nick Rafferty ile beraber) ve ABD için ‘A Brief History Of Trance’ derleme albümüne miks yaptı ve son olarak da Gatecrasher'da çaldı.

2001 yılında dünyanın en iyi 100 DJ'i listesinde 15. sırada yer alan Sander Kleinenberg 24 Ocak gecesi saat 22.00'den itibaren Mint Taksim Platoları'nda çalacak. Pax Production tarafından düzenlenen gecede Mert Yücel, Fuchs, Göknil Gökmen, M-In, Eden/Batu ve Barış Bıçakcı da çalacak.

Sander Kleinenberg DJ'liğe 1987 yılında, 15 yaşındayken başladı. rock'tan disco'ya kadar her türlü müziği çaldı. Bir süre sonra kendi prodüksiyonlarını yapmaya başladı. Paris'teki Rex, Ibiza'daki Space ve Antwerp'deki Cafe d'Anvers Kleinenberg'in Avrupa'da çaldığı kulüplerden bazıları. Hague'daki Asta, Amsterdam'daki Mazzo, Chemistry ve artık kapalı olan efsanevi kulüp Roxy, ise resident dj olarak çaldığı yerler. Kleinenberg; Gatecrasher, Cream, Lowlands, Dance Valley ve New Frontier gibi büyük müzik festivallerinde de çaldı. Kleinenberg yıldızı esasen Oliver Lieb, Vincent De Moor, Destiny's Child, Art of Noise ve Junkie XL gibi sanatçılara yaptığı remikslerle parladı. Hepsinden önemlisi, piyasa sürdüğü 'My Lexicon' ve 'Sacred' gibi parçalarının sayesinde, Sasha, Pete Tong, Seb Fontaine, John Digweed gibi birinci sınıf DJ'lerin arasına girdi.

Biletler 24 Ocak 2002'ye kadar 13 milyon, 25 Ocak Günü Mint gişesinde 16 milyon TL. Bilet satış noktaları: Sabotage, Ocean Drive, ProSound, Kod Müzik, Cafe Air, Globe, Bubble Shop, Pulp ve Gerekli Şeyler. Bilgi için Mint: 0212 292 0141 www.x-ist.com ve www.mintmint.com


etkinlik takvimi


2001 yazında piyasaya çıkardığı 3. albümü 'Unutulmaz' ile dikkat çeken Mirkelam, Çırağan Sarayı'ndaki Q Club'da sahne almaya başlıyor. Mirkelam'a İskender Paydaş, Volga Tamöz ve Can Şengün eşlik edecek. Sanatçı eski ve yeni şarkılarının yanında Lady ve Get Down On It gibi popüler dans şarkılarının coverlerını da seslendirecek. Mirkelam Tuborg'un katkılarıyla 11 Ocak 2002'den itibaren her cuma gerçekleşen gecelerde, sahnede yaklaşık üç saat kalıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!