Gümrüklerde dokuz ayda 9 milyon YTL'lik kaçak akaryakıt yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Gümrüklerde dokuz ayda 9 milyon YTLlik kaçak akaryakıt yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2007 12:34

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayatı Yazıcı, gümrüklerde yılın ilk dokuz ayında 9 milyon YTL değerinde kaçak akaryakıt yakalandığını, akaryakıt kaçakçılığında geçen yıla göre ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi.

“Petrol Piyasası ile LPG Piyasasında Yapılacak Denetimlere İlişkin İşbirliği” protokolü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayatı Yazıcı ve EPDK Başkanı Yusuf Günay tarafından imzalandı. Protokol kapsamında Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından yurt içinde pazarlanan petrol, madeni yağ ve LPG ile EPDK tarafından üretim ve ithaline izin verilen ürünlerin denetimi yapılacak. Akaryakıtta ulusal marker kontrolünün yapılması, akaryakıt ve otogaz bayi, depolama dolum tesisi, LPG tüpü, rafineri ile taşıma araçlarından usulüne uygun olarak numune alınabilecek.

Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Hayatı Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığının Türk ekonomisine, insan sağlığına ve çevreye zarar veren bir faaliyet olduğunu belirterek, “Türkiye’nin zor coğrafi koşulları içerisinde bulunuyor. Akaryakıt kaçakçılığının terörist örgütlerde dahil olmak üzere çeşitli grup ve kişiler tarafından yapılıyor olmasını da dikkate alarak ülkemizin tüm kurum ve kuruluşları el birliği içerisinde bütün olanaklarını seferber etmeleri gerekiyor” dedi.

“AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞININ BOYUTU TESPİT ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Akaryakıt kaçakçılığının hangi boyutta olduğunu tespit etmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Yazıcı, yapılan kontrol ve denetimler sonrasında akaryakıt kaçakçılığının hızla azaldığını söyledi. Akaryakıt kaçakçılığının vergi gelirlerinde kayba neden olduğunu dile getiren Yazıcı, kaçakçılığın önlenmesinde yapılacak ihmalin dürüst ticaret yapan vatandaşların rekabet gücünü azaltacağını ve bu alanda yatırım yapma şevklerini kıracağını kaydetti.

“54 BİN 956 ÖLÇÜM YAPILDI”

EPDK Başkanı Yusuf Günay, 1 Ocak’ta ulusal marker sisteminin hayata geçirildiğini anımsatarak, “Protokol sayesinde EPDK tarafından Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Teşkilatına talep edecekleri bölgelerde kullanılmak üzere ulusal marker test cihazları teslim edilecek. Ayrıca, önümüzdeki süreçte teşkilatın bildireceği personele EPDK tarafından ulusal marker konusunda gerekli eğitimleri verildikten sonra denetim elemanları kimlikleri verilecek” diye konuştu.

2007 yılında ulusal marker denetimlerine yönelik üç aşamalı program uygulandığını belirten Günay, birinci aşamada 100 personelin katılımıyla 16 ilde 58 tesiste lisans sahiplerinin enjeksiyon sistemlerini gerekli şekilde kurup kurmadıklarını ve marker enjeksiyon sisteminin usulüne uygun yapılıp yapılmadığını tespit ettiklerini dile getirdi. İkinci aşamada ise 91 personel tarafından depolama tesislerinin bulunduğu 18 ilde 72 tesiste ulusal marker denetimlerinin yapıldığının altını çizen Günay, “Üçüncü aşamada ise yurt genelinde bulunan 11 bin 584 istasyonlu akaryakıt bayisindeki akaryakıtın yeterli şart ve seviyede ulusal marker içerip içermediğini tespit ettik. Sahada Ekim’e kadar toplam 54 bin 956 adet ölçüm yapılmış olup 520 tesisten alınan 747 adet geçersiz numune TÜBİTAK’a iletilmiştir. Bu numunelerde yapılan ölçüm sonucunda ise numunelerden 526 adedi geçersiz 221 adedi de geçerli çıktı” dedi.

EPDK, AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞINDA KURUMLARA 38 MİLYON YTL AKTARACAK

EPDK’nın bugüne kadar akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele eden kurumlara her türlü maddi desteği verdiğini hatırlatan Günay, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu kapsamda EPDK’nın 2008 yılı bütçesinde mal ve hizmet alımı gideri olarak belirlenen 50 milyon 326 bin YTL’nin 37 milyon 920 bin YTL gibi büyük bir bölümü petrol piyasasının denetimi ve kontrolü amacıyla İçişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ulusal marker kapsamında TÜBİTAK’a aktarılacak. Türkiye’de petrol piyasasında son yıllarda rekabetçi bir serbest yapı ile kayıtdışı mücadele de büyük ilerlemeler kaydedildi. Sektör üst üste 2 yıldır normal ekonomik büyümemizinde üzerinde yüzde 10 seviyesinde pazara kavuştu.”

AKARYAKIT TÜKETİMİ YÜZDE 10 ARTTI

EPDK Başkanı Günay, Türkiye’de yapılan denetimler sonrasında sistemli bir akaryakıt kaçakçılığı yapma imkanın kalmadığını belirterek, dünyada akaryakıt fiyatlarının artmasına rağmen Türkiye’de akaryakıt tüketiminin yüzde 10’luk artış yaşandığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!