Güllaç nasıl yapılır? Pratik güllaç tarifi

Güncelleme Tarihi:

Güllaç nasıl yapılır Pratik güllaç tarifi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2018 17:04

Ramazan denildiğinde ilk akla gelen şeylerden biri de Güllaç tatlısı oluyor. Hafif ve pratik bir tatlı olan Güllaç, her ne kadar Ramazan ayıyla özdeşleşse de yılın her ayında tüketilebilecek bir lezzet. Peki, Güllaç tatlısı nasıl yapılır? İşte, sütlü tatlıların en sevileni, Ramazan ayının geleneği güllaç tatlısının malzemeleri ve yapım aşamaları!

Haberin Devamı

Türk mutfak kültürünün önemli bir temsilcisi olan güllaç, mısır niÅŸastası, un ve sudan üretiliyor. Bu üç malzemenin karışımından oluÅŸan hamur, özel ÅŸekil verilmiÅŸ tavalara dökülerek piÅŸiriliyor ve kurutuluyor. Güllaç, hafif bir tatlı olduÄŸu için oruç açıldıktan sonra mideyi rahatsız etmiyor, kolay sindiriliyor. Åžerbetli ve unlu tatlılara oranla daha saÄŸlıklı bir seçenek güllaç tatlısı, oruç süresince kaybettiÄŸimiz enerjinin kısa sürede ve kolayca elde edilmesini saÄŸlıyor. Ramazan ayında tüm pastanelerde bulunabilen Güllaç tatlısı, evde de kolayca yapılabiliyor.Â

• 1 paket güllaç yaprağı (12 yaprak)
• 2 litre süt (10 su bardağı)
• 3 su bardağı toz şeker
• Gül suyu
• Arasına koymak için fındık
• Süslemek için toz antep fıstığı

GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?

Süt ve şekeri karıştırarak karşımı ısıtın (Yaprakların ıslanması için ılıktan biraz sıcağa dönük). Karışıma istediğiniz ettiğiniz oranda doğal gül suyu ilave edin (isteğe bağlı) . Güllaç yapraklarını küçük parçalar halinde koparın. Derin bir tepsinin tabanını bir kat güllaç yaprağı ile kaplayın. Hazırladığınız sütlü karışımdan azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatın.(Süt oranını damak tadınıza göre azaltıp, arttırabilirsiniz.) İnce çekilmiş ceviz içi serpiştirin. Aynı işlemi güllaç yaprakları bitene kadar tekrarlayın. Kalan sütü; en üstte kalan güllaç yapraklarının üzerine gelecek şekilde ekleyin.Tatlıyı, sütlü şerbetini çekmesi için 10 dakika kadar oda ısısında bekletin. Şerbetini çeken tatlıyı kare halinde dilimleyin.Dilimlerin orta kısmına gelecek şekilde nar tanesi ve arzuya göre ceviz içi serpiştirin. Güllaç, diğer tatlılardan farklı olarak yapıldığı gün iyi oluyor. Ertesi gün fazlaca yumuşamış olabilir. Bu nedenle tüketeceğiniz gün yapmanızı öneririz. Cevizi üzerine kullanacaksınız servisten hemen önce serpin ki kararma yapsın.

 

BAKMADAN GEÇME!