Güler: BTC'nin kapasitesi bir milyon varilin üzerine çıkarılacak

Güncelleme Tarihi:

Güler: BTCnin kapasitesi bir milyon varilin üzerine çıkarılacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2007 17:03

Enerji Bakanı Hilmi Güler, BTC’nin kapasitesinin 2008 yılında bir milyonun üzerine çıkarılacağını açıklayarak, Şandeniz Projesi’nin 2 fazının da 2012 yılından önce devreye girebileceğini söyledi.

Güler, ikinci fazda kapasitenin 12 milyar metreküpten 21 milyar metreküpe çıkarılacağına dikkat çekti.

Enerji Bakanı Hilmi Güler Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev ile makamında görüştü. Görüşme sonrasında açıklama yapan Hilmi Güler, Şahdeniz Gaz Boru Hattı’nın mevcut durumunu görüştüklerini belirterek, “Sorunlar sorun olmadan çözülüyor. Birinci fazın bitirilmesi son derece önemliydi” dedi.

Şahdeniz Projesi’nin ikinci fazının 2012 yılından önceye çekilmesini istediklerini kaydeden Güler, “İkinci fazda kapasite 12 milyar metreküpten 21 milyar metreküpe çıkarılacak. Azeri gazını bir an evvel Avrupa’ya gitmesi ve bizim tarafımızdan kullanılması son derece önemli. TPAO, Azerbaycan’da petrol ve doğalgaz kuyuları işletmek üzere öneri sunduk. Onu da değerlendirecekler” diye konuştu.

BTC’nin kapasitesinin ise 2008 yılında 1 milyon metreküpün üzerine çıkarılacağını açıklayan Güler, bunun kimyasal işlemler sonrasında sağlanacağını söyledi.

Ayrıca, doğalgazın borular üzerinden aktarılması kadar kaynağında elektrik üretilerek kablolar üzerinden aktarılmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Güler, “Bu elektrik Avrupa’ya da, komşu ülkelere de verilebilir. Herkesin ihtiyacı var elektriğe” dedi.

FAZLALIK KAPASİTE NABUCCO ÜZERİNDEN AKTARILACAK

Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev de, Türkiye ile büyük projelerin gelecekte de devam edeceğini vurgulayarak, bulunan kuyular sonrasında petrol ve doğalgaz kapasitesinin artacağını söyledi. Aliyev, bulunan kuyular sonrasında BTC hattı kapasitesinin 1 milyon varilin üzerine çıkacağına dikkat çekti.

Şahdeniz Projesi’nin ikinci faslının tamamlanmasıyla 12 milyar metreküp olan miktarın 21 milyar metreküpe çıkarılacağını kaydeden Aliyev, fazla kapasitenin ise Nabucco hattına aktarılarak Avrupa’ya verileceğini dile getirdi.

Bir gazetecinin Irak’ın Kuzeyinde bulunan Kürdistan hükümetinin Kerkük ve çevresindeki doğalgaz ve petrollerinin kendilerine ait olduğu açıklamalarının hatırlatması üzerine Güler, Türkiye’nin muhatabının Irak Merkez hükümeti olduğunu kaydetti.


ELEKTRİK ÜRETMEK İÇİN KARŞILIKLI YATIRIM YAPACAĞIZ

Irak ile imzalanan enerji mutabakatının detaylarının sorulması üzerine Güler şöyle yanıt verdi: “Kerkük-Yumurtalık boru hattının tam kapasite çalışması için çalışmasına sağlamak. Güvenlik sorununu çözmek için çalışma yapacağız. Irak hükümetinin elektrik ihtiyacı olduğu için karşılıklı santral kurmak için karşılıklı yatırım yapacağız. Sahalardaki petrol ve doğalgaz araması için TPAO davet edildi. Irak’ta Petrol Kanun’u çıkarılmasından sonra Türkiye davet edilecek.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!