Gül'den tutuklu vekil açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Gülden tutuklu vekil açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2012 13:41

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 3. Yargı Paketi'nin yürürlüğe girmesinin ardından tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili “Şimdi artık mahkemeler çıkan yasaları yorumlayacak" dedi.

Haberin Devamı

Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 3. Yargı Paketi'nin yürürlüğe girmesinin ardından tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili, “Şimdi artık mahkemeler çıkan yasaları yorumlayacaktır, gerekçelerine bakacaklar. Ellerindeki bilgiler ve kanunlar çerçevesi içerisinde kendileri kararlarını verecekler.  Şu anda söyleyeceğim şey sadece budur” dedi.

SURİYE İLE UÇAK KRİZİ

Cumhurbaşkanı Gül, “Suriye tarafından füze ateşiyle düşürüldüğü açıklanan uçağımızın enkazına ulaşıldı. Bazı somut bulgular olduğu ifade ediliyor. Füze ateşiyle düştüğü noktasındaki soru işaretlerinin arttığı ifade ediliyor. İlk bulgulara dayanarak uçağın düşüş nedeniyle ilgili sizin elinizdeki son bilgiler nelerdir” sorusuna şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

“Uçağın düşüşünden sonra kurumlarımızın yaptığı açıklamaları bir düşünün, okuyun tekrar ve bir de uçağın enkazının bulunduğu ve çıkartıldığı yeri bir kez daha gözünüzün önüne getirin. Açıklamalarımızda hep bir tutarlılık vardır. Şimdi bütün enkaz çıkartıldı. Onlar gayet dikkatli bir şekilde teknik testlerden geçiyor. Onlar tamamlandıktan sonra nihai açıklama yapılacaktır, nasıl düştüğüyle ilgili açıklama yapılacaktır. Bunun dışında elinde herhangi bir şekilde belgesi olan varsa onlar da açıklasınlar doğrusu.”

Gül, 3. yargı paketinin yürürlüğe girmesinin ardından tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine de bu konularla ilgili görüşlerinin herkes tarafından bilindiğini söyledi. Gül, “Şimdi artık mahkemeler çıkan yasaları yorumlayacaktır, gerekçelerine bakacaklar. Ellerindeki bilgiler ve kanunlar çerçevesi içerisinde kendileri kararlarını verecekler.” dedi.

FRANSA İLE İLİŞKİLER

“Fransa Cumhurbaşkanı Holland'ın da yeni bir tasarı için düğmeye bastığı yönünde haberler geliyor. Olası bir tasarı hazırlığı Türkiye-Fransa ilişkilerini nasıl etkiler” sorusunu da Cumhurbaşkanı Gül, şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

“Dışarıdan duyumlarla hareket edecek halimiz yok tabii ki. Bizim baş başa yaptığımız görüşme gayet geniş ve kapsamlı bir görüşmeydi. Bunda vardığımız netice, Türk-Fransız ilişkilerini geçmişi bırakıp ileriye taşımak, karşılıklı çıkarlarımızı düşünerek, ilişkilerimizi güçlendirmekti. Daha sonra Sayın Başbakan, Dışişleri Bakanı'nın yaptığı görüşmelerde de hep niyetler bu şekilde beyan edildi. Takip edeceğiz bakalım ne çıkacak neticesi.”

AFRİKA'DA DİPLOMATİK TAARRUZ

Gül, “Türkiye'nin Afrika kıtasında son zamanlarda neden bir diplomatik taarruza geçtiği ve Benin'i neden bir partner olarak seçtiği” sorusu üzerine, “Bizim, Afrika'ya olan ilgimiz bir taarruz şeklinde değil. Bizim Afrika'ya olan ilgimiz, Afrika'nın önemini kavramak, Afrika'nın sorunlarının farkına varmak ve Afrika'nın sorunlarını sadece Afrikalılara bırakmanın insanlığa yakışmadığını görmekten kaynaklanmaktadır. Gayet samimi, dürüst ve karşılıklı yardımlaşma ve çıkar esaslarına dayalı bir ilişkidir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Şu anda Türkiye'nin 30 Afrika ülkesinde büyükelçisi bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

“Bunların sayısını 34'e çıkartıyoruz. Afrika ülkeleri de aynı ilgiyi Türkiye'ye göstermektedir. Şu anda 17 Afrika ülkesinin Türkiye'de büyükelçiliği var, 16 Afrika ülkesi de Türkiye'de daimi büyükelçilik açmak için bize resmen başvurmuştur. Bu 17'ye çıkmıştır. Bugün sayın Cumhurbaşkanı da Benin'in de Türkiye'de daimi büyükelçilik açma niyetini açıklamıştır. 'Artık ilişkilerimiz Paris üzerinden değil, direkt iki ülke arasında olmalıdır' demiştir.

Bence bu gayet dürüstçe, iyi niyetli, insani ve siyasi tabii ki amaçları olan bir açılım politikasıdır. Bir taarruz değil, bir açılım politikası, daha çok kucaklama politikasıdır. Bu da çok iyi anlaşıldığı için aynı bizim açtığımız kucağı Afrika ülkeleri de bize karşı açmaktadırlar. Ümit ederim ki karşılıklı saygı, sevgi içerisinde bir yardımlaşma süreci olur.”

Haberin Devamı

Benin'in, Türkiye'nin önem verdiği, demokratik geleneklerin uygulandığı, çoğulcu, çok partili sistemin bulunduğu bir Afrika ülkesi olduğunu belirten Gül, konuk Cumhurbaşkanı Yayi'nin de ikinci kez seçimle işbaşına geldiğini ve ayrıca Afrika dönem başkanlığını yürüttüğünü söyledi. Gül, dolayısıyla böyle önem verdikleri bir ülke ile ilişkilerin daha ileri gitmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

"İKİLİ HUSUMET YOK"

“Türkiye ve Suriye arasında bir askeri tırmanış ihtimali ve riski olup olmadığı” sorusuna ise Gül, “Türkiye ile Suriye arasında herhangi bir ikili mesele, husumet ve çıkar çatışması bulunmadığı” şeklinde cevap verdi. Ama Suriye'de olup bitenlerin bir insanlık olayı olduğunu vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Eğer bir ülke kendi halkının meşru taleplerine karşı düzenli ordusunu, silahlı kuvvetlerini kullanır ve meşru talepleri bastırmak için karadan ve havadan halkını ve şehirlerini bombalarsa o rejimin meşruiyeti kalmaz. Dolayısıyla biz böyle bir duyarlılıkla Suriye'ye karşı yeni politikamızı yürütüyoruz. Ümit ederiz ki bütün dünya da bu konuda daha duyarlı hale gelir. Burada şunu da ifade etmek isterim ki geçen sene daha duyarlı olduğunu gördüğüm birçok önemli ülke bu sene o kadar çok duyarlılıklarını göstermiyorlar. O bakımdan bütün uluslararası camiaya da burada seslenmek isterim ki Suriye'de yaşanan bu insanlık faciasına, felaketine karşı herkes daha duyarlı hale gelsin.”

Annan Planı'nın son bir şans olduğunu ancak bunun değerlendirilmediğini belirten Gül, Türkiye Cumhurbaşkanı olarak bütün uluslararası camiaya, “Bu son fırsattır. Herkes üzerine düşeni yapmalı ve herkes bu planın tam uygulanmasını sağlamalı” çağrısını yaptığını hatırlattı.

Gül, “O günden bugüne ölü sayılarının daha arttığını, bombalanan şehirlerin, mahallelerin daha çoğaldığını görüyoruz. Dolayısıyla yapılacak şey, maalesef halkın yanında olmak ve halkın meşru taleplerini anlamak ve bu acımasız süren sürecin son bulmasını temin etmektir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!