Gül'den Deniz Feneri yorumu: Türkiye'de savcılar var

Güncelleme Tarihi:

Gülden Deniz Feneri yorumu: Türkiyede savcılar var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2008 11:16

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'daki Deniz Feneri davasını ve sonucunu değerlendirdi.

Haberin Devamı

Bu da first leydi şemsiyesi

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler 63. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere, özel uçak ANA ile ABD'nin New York kentine hareket etti.

Cumhurbaşkanı Gül'ü, Esenboğa Havalimanı'ndan TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Kemal Önal, Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman ve Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz uğurladı.

Gül ve beraberindekileri taşıyan ANA uçağı saat 11.15'te Esenboğa Havalimanı'ndan hareket etti.

Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte eşi Hayrünnisa Gül de New York'a gitti.

Gül, katılacağı 63. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarında Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığını dile getireceğini belirterek, “Yaklaşık yarım asırdır BM Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmemiş olan ülkemizin, bu yıl ekim ayında yapılacak seçimlerde bu üyeliğe getirilmesinin uluslararası ilişkilerdeki konum ve rolümüzü pekiştirecek bir gelişme olacağına inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, BM Genel Kurulu'nun açılış oturumuna katılarak, Kurula hitap edeceğini bildirdi. Gül, Türkiye'nin uluslararası gündemle ilgili konulardaki girişim, görüş ve beklentilerini dile getireceğini söyledi.

Uluslararası gündemde bulunan önemli meseleler hakkında devlet ve hükümet başkanları arasında görüş alışverişine imkan verecek bir dizi üst düzeyli toplantıya katılacağını kaydeden Gül, Türkiye'nin Afrika kıtasına verdiği önem doğrultusunda 22 Eylül Pazartesi günü “Afrika'nın kalkınması” temalı toplantıya konuşmacı olarak katılacağını bildirdi.

Gül, 23 Eylül Salı günü de ABD ve Irak devlet başkanlarının “Irak” konulu brifingine katılacağını, 24 Eylül Çarşamba günü ise “100 Yıl Kalkınma Hedefleri Yüksek Düzeyli Toplantısı” ile bu toplantı kapsamında düzenlenecek “Fakirlik ve Açlık” konulu yuvarlak masa toplantısında konuşma yapacağını belirtti.

BM Genel Kuruluna katılacak devlet ve hükümet başkanlarıyla çok sayıda ikili görüşme gerçekleştireceğini ifade eden Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile de görüşeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Temaslarında bölgesel sorunlar başta olmak üzere BM gündemindeki meseleler hakkında muhataplarıyla görüş alışverişinde bulunacağını kaydeden Gül, Türkiye'nin bu konulara ilişkin yaklaşım ve beklentilerini en üst düzeyde muhataplarına aktaracağını bildirdi.

Gül, temasları kapsamında Türkiye'nin 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi adaylığına ilişkin destek taleplerini de dile getireceğini belirterek, “Yaklaşık yarım asırdır Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmemiş olan ülkemizin, bu yıl ekim ayında yapılacak seçimlerde bu üyeliğe getirilmesinin uluslararası ilişkilerdeki konum ve rolümüzü pekiştirecek bir gelişme olacağına inanıyorum” dedi.

Ziyareti sırasında çeşitli düşünce kuruluşlarının düzenleyeceği etkinliklere de katılacağını bildiren Gül, ABD ve dünya kamuoyuna, Türk dış politikası ve ekonomisiyle ilgili bilgiler sunacağını kaydetti.

Haberin Devamı

ABD'de bulunmasından yararlanarak, bu ülkedeki Türk dernek ve kuruluşlarının yanı sıra Türklerle de bir araya geleceğini anlatan Gül, New York'ta katılacağı toplantıların ve temasların ardından 28 Eylül Pazar günü Türkiye'ye döneceğini belirtti.

Gül, “BM 63. Genel Kurulu'nun genel görüşmelerinin üst düzeyli bölümüne iştirakimin uluslararası gündemde bulunan siyasi ve ekonomik konulardaki yaklaşımlarımızı en üst düzeyde anlatmak hem de 2009-2010 dönemi Güvenlik Konseyi adaylığımızı, ekim ayında yapılacak seçimlerin hemen öncesinde bir kez daha vurgulamak açısından faydalı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

''TÜRKİYE'DE SAVCILAR, HAKİMLER, BAĞIMSIZ MAHKEMELER VAR''

Haberin Devamı

Gül, Almanya'daki Deniz Feneri e.V davasının Türkiye'deki bağlantılarına ilişkin iddialar konusunda, Türkiye'de savcılar, hakimler ve bağımsız mahkemeler bulunduğunu vurgulayarak, “Tüm şüpheleri giderici gerekli yasal araştırmalar, soruşturmalar yapılacaktır” dedi. Gül, “Her şeyin incelenmesini ve neticesinin kamuoyuna net bir şekilde açıklanmasını doğru bulduğunu” söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, New York'daki BM Genel Kurulu toplantıları sırasında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüşme yapmasının planlanıp planlanmadığının sorulması üzerine, Sarkisyan'ın New York'a gelip gelmeyeceğini bilmediğini, her iki ülkenin Dışişleri Bakanları arasında bazı görüşmeler yapılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin, Almanya'daki Deniz Feneri e.V davasında mahkemenin Türkiye uzantılarıyla ilgili değerlendirmelerine ilişkin görüşünü ve konunun ramazan ayında yardımlaşmaları nasıl etkileyeceğini sorması üzerine de Gül, şunları söyledi:

“Türkiye'de savcılar, hakimler, bağımsız mahkemeler var. Bildiğim kadarıyla savcılar zaten bu konuyla ilgili bazı işlemler yapıyorlar. Ramazan ayı yardımlaşma ayıdır. Bu tip polemiklerin halkımızın yardımlaşmasını önlememesi lazım. Herkesin yardımlarını en iyi şekilde muhataplarına ulaştırmaları için titiz davranmaları şüphesiz ki doğrudur. Halkımızın yardımlaşma arzusunun ve yardımlaşma geleneğinin eksilmemesi lazım.”

Gül, “Deniz Feneri ile ilgili tartışmaların bazı Anayasal kurumları da içine alacak şekilde boyutlanması sizin açınızdan bir rahatsızlık oluşturdu mu” sorusunu yanıtlarken de “Bütün bunların netleşmesi gerekir” dedi.

Türkiye'de savcıların ve bağımsız mahkemelerin olduğunu tekrarlayan Gül, “Bunlarla ilgili tüm şüpheleri giderici gerekli yasal araştırmalar, soruşturmalar yapılacaktır. Kimse birden suçlu ilan edilemez ama bazı şüphelerin netleştirilmesi için Türkiye'de organlar vardır. O açıdan her şeyin incelenmesini ve neticesinin kamuoyuna net bir şekilde açıklanmasını doğru buluyorum” diye konuştu.

ERDOĞAN'IN BOYKOT ÇAĞRISI

 

Gül, Başbakan Erdoğan'ın 'Basına yönelik boykot çağrısının' hatırlatılması üzerine,"Bu gibi siyasi konulara benim girmem pek doğru olmaz.Siyasetin zaman zaman nasıl yükseldiğini, nasıl azaldığını biliyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!