Gülay Hanım'ın kolunda damga var mı?

Güncelleme Tarihi:

Gülay Hanımın kolunda damga var mı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Medeni Kanun'un 95. maddesi, boşanmış veya kocası ölmüş bir kadının, aradan 300 gün geçmeden evlenemeyeceğini hükme bağlıyor. Bu yasak, kadının hamile olması ihtimali karşısında, doğacak çocuğun babasının karıştırılmaması ve kesin şekilde belirlenmesi amacına yönelik. Bu yasağın iki istisnası bulunuyor. Birincisi boşanan kadın herhangi bir sulh hukuk mahkemesinden ‘hamile olmadığını’ gösteren bir karar çıkartırsa, 300 gün beklemesine gerek kalmaz. İkinci yol ise boşanan kadının tekrar boşandığı kocasıyla evlenmesi halidir ki, o zaman da 300 gün beklemeye gerek kalmayacaktır. Boşanmış koca ise kesinlikle bu aşamalarda boşandığı karısının başkasıyla evlenmesi konusunda söz sahibi değildir. Söz sahibi yasadır.

SİLİNMEZ MÜREKKEP

Boşanan kadın eğer eski eşiyle değil de, bir başkasıyla evlenecekse ilk yolu izlemek zorundadır. Kadın önce sulh hukuk yargıcına başvurur ve yargıç kadının kolunu ‘silinmeyen mürekkeple’ damgalayarak, bir görevli refakatinde derhal bir devlet hastanesine sevkeder. Özel hastanelerin bu konuda verecekleri rapor geçerli sayılmaz. Yanındaki görevliyle devlet hastanesine giden kadının önce kolundaki damga kontrol edilir, sonra hamile olup olmadığını belirleyen tıbbi muayene yapılır. Muayene sonucunda kadının hamile olmadığı anlaşılırsa, doktor hakimin istediği raporu yazar ve kadınla yanındaki görevliyi yeniden mahkemeye gönderir. Sulh hukuk mahkemesi yargıcı, bu raporu gördükten sonra yasağın kaldırıldığı yolunda bir karar verir ve kadın bu kararı evlendirme memuruna gösterdikten sonra yeniden nikâhlanabilir.

DAVALIK OLUR

Boşanmış veya dul kalmış kadınların sulh hukuk mahkemesinden böyle bir karar almadan evlenmesi, evlendirme memurunun da bu raporu görmeden nikâh kıyması suçtur ve böyle bir durumda, her iki taraf hakkında ceza davası açılır. Şimdi herkes Gülay Çokay'ın kolunu damgalatıp damgalatmadığını, damgalattıysa hangi sulh mahkemesine başvurduğunu merak ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!