Gül: Stratejik projelerimiz artacak

Güncelleme Tarihi:

Gül: Stratejik projelerimiz artacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2007 19:43

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Azerbaycan arasında çeşitli alanlarda ikili işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Abdullah Gül ve Aliyev, ayrıca Stratejik İşbirliğine Dair İlke Beyannamesi'ne imza attı.

Gül, Azerbaycan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, gösterilen yakın ilgi ve konukseverliğe de teşekkür etti.

Abdullah Gül, “Bu ziyaretim, iki ülke arasındaki ebedi kardeşliğin tarihsel gelişiminde yeni bir çığır açan son 15 yılın, her bakımdan değerlendirilip, geleceğe yönelik vizyonumuzun paylaşılması bakımından büyük bir fırsat teşkil etmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Aliyev ile son derece yararlı bir görüşme yaptıklarını anlatan Gül, siyasi ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren tüm konuların ayrıntılı biçimde ele alındığını söyledi.

Gül, görüşmede bölgesel ve çok taraflı güncel konular üzerinde de görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kafkasya'da barışın tesisi ve korunması, bölge ülkeleri arasındaki sorunların barışçı yollar ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözüme kavuşturulması konularında her iki ülkenin aynı görüşleri paylaştığını ifade etti.

Gül, “Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde, uluslararası hukuk ilkelerine uygun olarak, barışçı yollardan çözüme kavuşturulmasını arzuluyoruz. Güney Kafkasya'da kalıcı barışın tesisi ve korunması için Türkiye'nin elinden gelen katkıyı sağlamaya hazır olduğunu vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

KKTC'nin izolasyondan kurtulması ve KKTC'ye yönelik yaptırımların sona erdirilmesi bakımından Azerbaycan'ın verdiği desteğe teşekkür eden Gül, “Kıbrıslı Türklerin haklı davalarında Azerbaycan'ın desteğini bundan böyle de esirgemeyeceğine olan inancım tamdır” dedi.

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİR YOLU HATTI PROJESİ

Gül, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin sürekli olarak gelişmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, günümüzde 1 milyar doların üzerindeki dış ticaret hacminin, orta ve uzun vadede 3 milyar doları aşmasını amaçladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ticari ilişkiler ve yatırımlar yoluyla Azerbaycan'ın ekonomik kalkınma hamlesine daha fazla katkıda bulunmaya hazır olduğunu dile getiren Gül, Aliyev ile imzaladığı Uzun Vadeli Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nın işlevsel hale getirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattı projelerinin hayata geçirildiğini anımsatan Gül, önümüzdeki günlerde temeli atılacak Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı projesini de kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Bu projelerin Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki stratejik işbirliğinin çok önemli göstergeleri olduğunun altının çizen Gül, “Ülkelerimiz arasında bu tür büyük ve stratejik projelerin artmasını ümit ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Gül, bu tür projelerin Azerbaycan'ın ekonomik refahının yanı sıra her iki ülkenin enerji güvenliğine de katkı sağlayacağını vurguladı. Gül, “Bu çerçevede bundan sonra ağırlığı Hazar geçişli doğal gaz projesine vermemiz ve bu amaçla Türkmen kardeşlerimizi daha fazla işbirliğine teşvik etmemiz gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
Azerbaycan'daki Türk girişimcilerin yatırımları hakkında bilgi veren Gül, Türk şirketlerinin Azerbaycan'da daha uygun çalışma ortamına kavuşturulmalarını, önde gelen Türk firmalarının da Azerbaycan'da yatırım yapmaya yönlendirilmesi açısından teşvik edici olacağını söyledi.

Gül, Türk firmalarının Azerbaycan'ın kalkınmasına katkıda bulunmaya ve belirlenen yatırım projelerini hayata geçirmeye hazır ve istekli olduklarını vurguladı. Gül, Azerbaycan firmalarının da Türkiye'de yatırımlara başlamasından memnun olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı gibi bir zamanlar rüya olarak tabir edilen projelerin hayata geçtiğine işaret eden Gül, gelecekte de böyle büyük projelerin gerçekleşeceğini belirtti.

ALİYEV'İN KONUŞMASI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev de konuşmasında Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin zirvede olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişerek devam edeceğini ifade eden Aliyev, imzalanan anlaşmaların bunun göstergesi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Azerbaycan'ın en büyük müttefiki olduğunu ifade eden Aliyev, şunları söyledi:

“Ermeni meselesinde Türkiye'nin önemli desteğini gördük. Bugün de bu desteği hissediyoruz. Azerbaycan da Ermeni iddialarına karşı Türkiye'nin yanındadır. Türkiye'ye karşı haksız ve asılsız iddialar son bulmalı. Ermeni iddialarının tarihi ve bilimsel dayanağı yok.”

Haberin Devamı

Aliyev, Türkiye'nin terörle mücadelesine de değinerek, Türkiye'nin bu yönde aldığı tüm kararları desteklediklerini söyledi.

Daha sonra Aliyev ve Gül, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül, AB İlerleme Raporu'na ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, Türkiye'nin müzakere sürecini çok ciddiye aldığını ve başarıyla tamamlama azminde olduğunu söyledi.

Gül, Türkiye'nin müzakere sürecinde yapması gerekenler bulunduğunu belirterek, “Reform süreci devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, bazı sorunların hallolması için de AB'nin üzerine düşenleri yapması gerektiğini söyledi.
Bir Azeri gazetecinin, Ermeni iddiaları karşısında her iki ülkenin geliştirmesi gereken politikalarla ilgili bir sorusu üzerine Gül, bu konuda devlet organları kadar sivil toplum örgütlerine de önemli görevler düştüğünü kaydetti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise aynı soruyu cevaplarken, Ermeni lobisinin Türkiye ve Azerbaycan'a karşı faaliyet gösterirken, batılı ülkelerdeki siyasileri etkisi altına aldığını ifade etti. “Ermeni lobisinin etkisinde riyakar politikacılar var” diyen Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan'daki kurum ve kuruluşların güçlerini birleştirmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, bir başka soru üzerine, terörle mücadelenin de görüşmede gündeme geldiğini ifade ederek, Aliyev'in bu konudaki desteğini kendisine ilettiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!