Gül: Türkiye Kuzey Irak için bütün senaryoları hazırladı

Güncelleme Tarihi:

Gül: Türkiye Kuzey Irak için bütün senaryoları hazırladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2007 16:11

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, olası bir sınır ötesi operasyon en iyiden en kötüye bütün senaryoların hazırlandığını, Türk askerinin Kuzey Irak’a girerse hangi şartta ne adım atacağının belli olduğunu söyledi.

NTV’nin canlı yayınına katılan Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye’nin olası bir sınır ötesi operasyonu ile ilgili olarak bütün detayları Genelkurmay Başkanlığı ile konuştuklarını ve nasıl bir yol takip edilmesi gerektiği konusunda Genelkurmay’la aralarında herhangi bir ayrım olmadığını söyledi. Gül, Genelkurmay Başkanlığı ile nasıl hareket edeceklerini, neler yapabileceklerini ve hangi şartta ne yapmaları gerektiğini karalaştırdıklarını söyledi.

Abdullah Gül, “Yarın ya da şu tarihte Kuzey Irak’a girersek kimlerle ne kadar çatışacağımız belli mi” sorusu üzerine, “Hepsi belli, hangi şartta ne yapılacak, hangi şartta nereye ne olacak hepsi belli” yanıtı verdi.

Gül, Türkiye Kuzey Irak’a girerse en iyi senaryolardan en kötü senaryolara kadar hepsinin belli olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı, “Ne zaman nasıl hareket edeceğimiz her şey oturup konuşuldu. Ne yapacağımızı biliyoruz” dedi.

Türkiye’nin Irak topraklarında gözü olmadığını da kaydeden Gül, ancak terör örgütünün Kuzey Irak’ta rahatça hareket edebilmesinden rahatsızlık duyduklarını ifade etti.


ABD’Yİ SORUMLULUK HATIRLATMASI


NATO’nun Kuzey Irak’a Beşinci Madde uygulaması ile ilgili olarak da Kuzey Irak’taki terör faaliyetleri konusunda, Irak Hükümeti’nin, Irak’ın gücü yetmezse işgal gücü ABD’nin büyük bir sorumluluğu olduğunu kaydeden Gül ABD’nin, NATO’nun en büyük ortağı olduğunu hatırlatarak, “İşi saptırmaya oraya buraya götürmeye gerek yok” dedi.

NATO’nun yeni stratejilerinden birinin terörle mücadele olduğunu kaydeden Gül, “Terörle mücadele söz konusu olunca sadece NATO değil, herkesten bizim yardım isteme hakkı, onların da sorumluluğu var” diye konuştu. Gül, bu bağlamda Irak’ı işgal eden ABD güçleri ve yönetimine de sorumluluklarını hatırlattıklarını söyledi.


1 MİLYAR DOLAR İDDİALARI


CHP’nin 1 milyar dolar iddiası ile ilgili olarak da “Polemiklerle hareket ederseniz siz bir şey söylersiniz, o da başka bir şey söyler, koca bir seçim kampanyasını 'öyle mi böyle mi' harcar, halka ne yapacağınızı anlatmazsanız” dedi. Bu konuyla ilgili defalarca açıklama yaptıklarını belirten Gül, iddialarda neyin yalan olduğu sorusuna şu yanıtı verdi:

“Yalan dediğim, gizli değil. Gizli dediğin para, alınmıyor... Sonra ele geçirildi diye yazılar yazdılar. Bugün mü web sayfalarını okumayı öğrendiniz. Biz o gün dünyaya açıkladık.”

Amerikan Kongresi’nin Irak savaşından zarar gören herkese yardım yaptığını belirten Gül, Körfez Savaşı’nda Ürdün ve Mısır’a yapılan yardımın Türkiye’ye yapılmamasına gösterilen tepkileri hatırlattı.

ABD’nin bu kez Türkiye’ye de 1 milyar dolar para ya da 8.5 milyar kredi verme kararı aldığını belirten Gül, “Ama kendileri tek taraflı dedi ki 18 taksitle verecekti. Taksitleri verirken bu sürede Irak’a müdahale ederseniz askıya alır, vermeyiz dediler. Biz de bu sizi bağlar dedik... Biz bu kredi anlaşmasını imzalıyoruz bu yüzden müdahale etmeyeceğiz diye bir imza atmadık bu yalandır” dedi.


MALİKİ SEÇİM SONUNA KALDI


Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin Türkiye’ye gelişi ile ilgili olarak da “(Maliki) daveti kabul ettiğini, Türkiye’ye gelmek istediğini söylemi ama tarih belirlenmedi” dedi. Türkiye’nin seçim döneminde olduğunu hatırlatan Gül, Maliki’nin de Türkiye’de konuştuğu insanların vaktini ayırmasını istediğini kaydetti.

Maliki’nin Irak Merkezi Hükümeti’nin Başbakanı olduğunu ve Türkiye’ye gelmek istediğini söylediğini vurgulayan Gül, ancak bu ziyaretin seçim sonuna kaldığını belirtti. Gül, Irak ile özel temsilci ve Büyükelçi üzerinden diğer temasların yapıldığını ifade etti.


PETKİM’İN SATIŞI TÜRKİYE’NİN DEĞERLENDİĞİNİ GÖSTERİR


Gül, Petkim ile ilgili sorulan bir soru üzerine de “Bir zamanlar 600 milyon dolara verilen Petkim’in şimdi yarısının 2 milyar dolardan fazlaya gidiyor olması Türkiye’nin taşının toprağının nasıl değerlendiğini gösterir. Türkiye’nin geleceğine güvenmese kimse getirip de bu parasını başka bir ülkeye koymaz” dedi.

Petkim’i alan şirketle ilgili iddialar hakkında da “Bütün bunlarla ilgili araştırmalar yapılmıştır, yapılır. Ülkenin çıkarlarına aykırı, düşman insanlara fırsat verilmez. Ama hepsinin incelemesi yapılıştır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!