Gül: Rumlar hayır derse KKTC'ye ambargo kalkmalı

Güncelleme Tarihi:

Gül: Rumlar hayır derse KKTCye ambargo kalkmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2004 11:32

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kıbrıs’ta yapılacak referandumda, Türk tarafından “evet”, Rum tarafından “hayır” çıkması halinde, önce KKTC’ye uygulanan ambargoların kaldırılması, sonra da KKTC’nin tanınması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Gül, Devlet İstatistik Enstitüsü'nde, veri paylaşımı protokolü imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

  

Bir gazetecinin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in Rum tarafından "hayır" çıkması durumunda KKTC'nin tanınma sürecinin başlatılabileceği yönündeki sözlerini hatırlatması üzerine Gül, şöyle konuştu:

  

''Eğer bu referandum neticesinde Türk tarafı olumlu, Rum tarafı da olumsuz oy verirse biz o zaman tabii ki bütün dünyayı dolaşacağız ve KKTC'nin tanınması için elimizden gelen her türlü gayreti yapacağız. Şüphesiz ki böyle bir gayret önce dost ve kardeş ülkelerden başlar. Burada söylemek isteyeceğimiz şey şudur: Böyle bir durum çıktığında, Türk tarafının yapacağı başka bir şey

sözkonusu değildir.''

  

"KKTC'YE ÖNCE AMBARGOLAR KALKMALI, SONRA KKTC TANINMALI"

 

Başta ambargolar olmak üzere diğer uygulanan engellerin hepsinin kalkması gerektiğini ifade eden Gül, ''nihai olarak tabii ki KKTC'nin tanınması gerekir. Yapılacak yol budur. Bunun için önce dost ve kardeş ülkelerden başlayacak, sonra da bütün AB ve diğer dünyayı dolaşıp, herkese bunu açık açık söyleyeceğiz'' diye konuştu.

  

Aliyev'in sözlerinden haberdar olmadığını kaydeden Gül, ''Sayın Aliyev söylediyse muhakkak ki bu çok önemli açıklamadır'' değerlendirmesinde bulundu.

"MECLİS'TE RAUF DENKTAŞ'I DİNLEYECEĞİM"

Haberin Devamı

Gül, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, İsviçre’de yapılan Kıbrıs müzakerelerinin tümünden haberdar olup olmadığı yönündeki bir sorusu üzerine, sözkonusu görüşmelerin kriptolarının belli makamlara, bu arada da Cumhurbaşkanlığı’na iletildiğini bildirdi.

Gül, demokratik ülkelerdeki karar mekanizmaları nasıl işlerse, hükümetin de bu konuda öyle davrandığını kaydetti.

Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Meclis Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmayı dinleyeceğini bildirdi.

 

Gül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile birlikte kapalı toplantılarda Denktaş ile kamuoyuna açıklanmayan birçok konuyu açıkça konuştuklarını aktardı.

 

Kıbrıs’ta son süreci kendi hükümetlerinin başlattığını anlatan Gül, şu anda KKTC’nin en optimum noktada olduğunu dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!