Gül, Mumcu'dan 367 desteği istedi

Güncelleme Tarihi:

Gül, Mumcudan 367 desteği istedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2007 19:23

Cumhurbaşkanı adayı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 367’ye destek için Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu’yu ziyaret etti. Mumcu, kararlarını, yarın yapılacak yetkili kurul toplantılarından aldıktan sonra açıklayacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

ANAVATAN Genel Merkezi’nde gerçekleşen ve yaklaşık 45 dakika süren görüşmede Gül’e, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, Grup Başkanvekili Salih Kapusuz eşlik etti. ANAVATAN’dan ise Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler, Mersin Milletvekili Hüseyin Güler ve eski Adalet Bakanı Oltan Sungurlu ile Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş bulundu.

GÜL: “DEMOKRASİNİN EN GÜZEL YANI DİYALOGDUR”

Gül, görüşmenin ardından yaptığı kısa açıklamada şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde son iki güne girmiş vaziyetteyiz. Anayasal süreç işliyor. Adaylığımı açıkladım. Demokrasinin en güzel yanı, çoğulcu parti sisteminin en güzel yanı diyalogdur. Karşılıklı, birbirine sevgi ve saygıdır. Anavatan Partisi’nden bu süreç içerisinde gayet açık bir şekilde destek istedim. Kararları ne olursa saygı göstereceğimi ifade ettim.”

MESELE ŞAHISLAR ÜZERİNDEN DEĞİL SİSTEM ÜZERİNDEN TARTIŞILMALI

Mumcu da yaptığı açıklamada, Gül’ün destek talebinde bulunduğunu belirtti. “Her şeyden önce kendileri için hayırlı olsun dileklerimi ifade ettim” diyen Mumcu, “Takdir edeceğiniz gibi bu bizim için çok yeni bir gelişme, henüz parti grubuna mensup arkadaşlarımızla ve parti yetkili kurullarımızla değerlendirme imkanı bulamadık. Henüz birkaç saat olmuştur konu somutlaşalı” dedi.

Bu süreç içerisinde Türkiye’de istikrarın ve demokrasinin kazanması için ANAVATAN’ın geçmişten bu yana gösterdiği duyarlılığı göstermeyi sürdüreceğini belirten Mumcu, “Sayın Gül ile görüşmede aynı duyarlılığı tekrar ettim. Bizim için bu konuda doğrusu Türkiye’nin, meseleyi şahıslar, isimler üzerinden değil, sistem üzerinden tartışması. Ve soruna kişisel çözümler değil sistem çözümleri bulmasıydı” dedi. Mumcu, şöyle konuştu:

KARAR KURULLARDAN SONRA

“Geçen zaman ne yazık ki boşa geçirilmiştir. Kalan zamanı olabildiğince değerli kılmak mümkündür. ANAVATAN, bu süreçten Türkiye’nin bir takım demokratik kazanımlarla çıkmasını önemsemektedir. Biz geçmişte ne Sayın Erdoğan’ın ismi ya da şahsı üstünten, ne de Sayın Gül’ün ismi ya da şahsı üstünden bir tartışma yürütmedik. Bugün de bu tartışmayı isimler ve şahıslar üzerinden yürütmek eğiliminde değiliz. Ne parlamento çoğunluğunu yok saymak demokratik bir tutumdur, ne de parlamento çoğunluğunu her şeye muktedir sanmak demokratik olacaktır. Mesele uzlaşmayla, Türkiye’nin birliğini ve Türkiye’nin istikrarını temin edecek uzlaşmayla çözüme doğru ilerlemektir. Bu noktada kendi adayını açıklayan AKP Grubu’nun meseleye nasıl yaklaştığını önümüzdeki günler içerisinde daha berrak olarak görmek imkanı bulacağız. Önemli olan Türkiye’nin demokratik kazanımlarını genişletmektir.”

Mumcu, yarın MKYK’da yapacakları toplantıda konuyu değerlendireceklerini, sonra da milletvekillerinin görüşlerine başvuracağını, buradan çıkan sonucu kamuoyu ile paylaşacağını söyledi.

Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’la görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine “Sayın Ağar’la görüşerek bu konuda istişare içinde olmayı ve olabildiğince ortak tutum göstermeyi prensip olarak kabul etmiştik. Şimdi kendileri, GİK’de konuyu ele alacaklarını açıklamışlar. Biz de MKYK’da meseleyi ele aldıktan sonra ortaya çıkan eğilimi sayın Ağar’la birlikte değerlendireceğiz” dedi.

Mumcu, siyasi partilerin bir kişinin iradesiyle yönetilen yapılar olmadığını söylerken, Anayasa’nın Cumhurbaşkanı seçiminde bağlayıcı grup kararı almayı yasakladığını, partilerin kurullarla yönetildiğini anımsattı. Mumcu, “Onun için, şu anda söyleyeceğim her şey, olsa olsa kişisel eğilimlerimi yansıtır. Partinin görüşlerini öğrenebilmem ancak bu kurullarla toplantı yaptıktan sonra mümkün olacak. Yani aklımızda var olan bir kararı saklıyor, açıklamasını erteliyor değiliz. Bu kararımızı yarın yapacağımız yetkili kurul toplantılarında vereceğiz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!