Gül: Esas ödülleri sizler bu millete eserlerinizle verdiniz

Güncelleme Tarihi:

Gül: Esas ödülleri sizler bu millete eserlerinizle verdiniz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2011 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ne değer görülen isimlere Çankaya Köşkü’nde dün düzenlenen törenle ödüllerini verdi. Gül, “Aslında esas ödülleri sizler bu millete eserlerinizle verdiniz. Biz onlara bir şükran nişanesi olarak bu ödülleri veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BU yıl Büyük Ödül’e değer görülen Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı, yazar ve eleştirmen Doğan Hızlan, sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice, hat sanatçısı Hasan Çelebi ve şair Sezai Karakoç için dün Çankaya Köşkü’nde tören düzenlendi. Sağlık sorunları nedeniyle törene katılamayan Sezai Karakoç’un ödülü kendisine gönderildi. Törenden önce Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sanatçıları müzik dinletisi sundu. Cumhurbaşkanı Gül, ödülleri vermeden önce, “Aslında esas ödülleri sizler bu millete eserlerinizle verdiniz. Biz onlara bir şükran nişanesi olarak bu ödülleri veriyoruz” dedi. Gül, şöyle devam etti:

Esas zenginliğimiz budur

“Devletlerin, milletlerin güvenli bir şekilde yollarına devam etmesi için sanatkârların, düşünürlerin, fikir adamlarının, aydınların kılavuzluğuna daima ihtiyaç vardır. Sanat ve kültür faaliyetiyle siyasi, ekonomik güçlerimiz birbirini takip ediyor. Bugün Türkiye çok şükür birçok alanda kendini ispatlamış vaziyette. Kültür alanına kim ne kadar katkı yaparsa milletimizin şerefini de o kadar yüceltir. Türkiye’nin esas zenginliği budur.”

Haberin Devamı

TÖRENDEN FOTOĞRAFLAR

Devlet eleştirmeni evlat edindi

“Eleştiri üstadı, gerçek bir İstanbul beyefendisi” takdimiyle kürsüye davet edilen Hızlan da şunları söyledi: “Genellikle edebiyat yarışmalarında jüri üyeliği yaptığım için epeyce ödül verdim. Bugün bir ödül almanın çok güzel bir şey olduğunu görüyorum. Bu ödülü edebiyat deyişiyle ‘kerim devlet’ten, yani devletin zirvesinden almak da benim için çok daha övünç vericidir. Eleştiri üvey evlattır. Eleştirmen pek sevilmez. Bu ödülle birlikte eleştiri artık asli bir evlat oluyor, devlet onu evlat edinmiş oldu.”

İstanbul acıklı duruma getirildi

89 yaşındaki sanat tarihçisi Semavi Eyice ise şöyle konuştu: “Bir bilim adamının hayatında elde edebileceği en büyük mutluluk yaptığı çalışmaların böyle takdir edilmesidir. Ben evet ödüller gördüm, ama acı şeyler de

/images/100/0x0/55eaa111f018fbb8f88c8337
gördüm. Tarih Kurumu’ndan iki kez atıldım, şimdi Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük ödülünü Sayın Cumhurbaşkanı’nın elinden almaktan bahtiyarım. Anıtlar Kurulu’nda 40 yıl görev yaptım. Hangi eserlerin ne duruma getirildiğini gördüm. İstanbul acıklı bir duruma getirildi.”

75 yaşındaki hattat Hasan Çelebi de gözleri dolarak yaptığı konuşmada, “Temsil ettiğim hat, kültürümüzün bir parçası ve milletimizin sanatlarından başta gelenlerden biridir” dedi.

‘Edebiyatın profesörü diyorlar size’

Gül, Doğan Hızlan’a ödülünü verirken, “Edebiyatın profesörü diyorlar size. Kültür faaliyetlerini detayına kadar takip ediyor, eleştirilerinizle kültürel hayatımızın güçlenmesini sağlıyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı

DOĞAN HIZLAN: ÇOK ETKİLENDİM

Resepsiyonda ağırladı

/images/100/0x0/55eaa111f018fbb8f88c8339


Cumhurbaşkanı, törenin ardından konuklarını resepsiyonda ağırladı. Sunuculuğunu Kenan Işık’ın yaptığı törene Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ile Beşir Atalay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ile çok sayıda milletvekili katıldı. Törende, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve oğlu Aydın Doğan Yalçındağ, Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Hasan Yılmaz, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet yazarları Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Taha Akyol, İsmet Berkan, Hürriyet Ankara Temsilcisi Metehan Demir de hazır bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!