Gül: Cübbe giyenler vicdanlarıyla hareket etmeli

Güncelleme Tarihi:

Gül: Cübbe giyenler vicdanlarıyla hareket etmeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2007 12:55

Türkiye Adalet Akademisi 2007-2008 öğretim yılı açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, “Bugün dünyada mesleğini cübbe giyerek icra eden üç meslek mensubu vardır. Bunlar, öğretim üyeleri, din adamları ve yargı mensuplarıdır. Bu mesleklerde hizmet verenlerin ortak özellikleri, görevlerini diğer tüm meslek mensupları gibi yazılı kurallar doğrultusunda yapmakla birlikte, yazılı kuralların da ötesinde daha çok vicdanlarıyla hareket etmeleridir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, YSK Başkanı Muammer Aydın ve çok sayıda yargı mensubunun katıldığı açılış törenine Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve askeri yargı temsilcilerinin katılmaması da dikkat çekti.

Törenin açılışında Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Dr. Birsen Karakaş ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in ardından Cumhurbaşkanı Gül konuştu.

GÜL, “DEVLET ADİL OLMAK ZORUNDADIR”

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, gerçek anlamda bir hukuk devletinden söz edilebilmesi için, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması, hukukun evrensel kurallarına saygı gösterilmesi ve adaletli bir düzenin gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Temel hak ve özgürlüklerin yasalarla güvence altına alınmasının önemli olmakla birlikte tek başına yeterli olmayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

“Bu husustan daha önemlisi, insan haklarının hayata geçirilebilmesi ve bireylere hukuk güvenliğinin sağlanabilmesi için, yasalarla getirilen kuralların uygulanması ve uygulama sonuçlarının görülmesi de gerekmektedir. Devlet vatandaşlarına hizmetlerini götürürken, adil olmak, eşit davranmak zorundadır. Adalet duygusunu zedeleyecek uygulamalardan herkesin titizlikle kaçınması gerekmektedir. Dolayısıyla verilen her kararın, her uygulamanın vicdanlarda kabul görmesi önemlidir. Devlet, gücü elinde bulunduranın değil, her zaman ve her şartta, haklının yanında olmalı, eylem ve işlemlerinde adaletin gücünü tesis etmeyi amaçlamalıdır. ‘Bu ülkede adalet yok’ ya da ‘yapanın yanında kar kalıyor’ gibi yanlış ve yönlendirmeye açık kanıların yerleşmesini engellemek konusunda Devlet’e, yargı kurumlarına ve toplumun tüm kesimlerine görev düşmektedir. Bu nedenle adalet hizmetinin en iyi şekilde yürütülmesini, yani, yargılamanın mükemmel şekilde yapılmasını sağlamak konusu üzerinde özenle durmak durumundayız.”

“CÜBBELERİNİZİN DEĞERİNİ BİLİN”

Cumhurbaşkanı Gül, bağımsız bir yargıya sahip olmakla birlikte, adaletin geç dağıtılmasının yarattığı sıkıntıları bildiklerinin altını çizerek şöyle devam etti:

“Yargı bağımsızlığını güçlendirecek, adaletin zamanında tecelli etmesini sağlayacak, yurttaşların güven duygusunu pekiştirecek, mahkemelerin ağır iş yükünü azaltacak ve çağdaş standartlar getirecek bir yargı reformuna ihtiyaç olduğunu da gözardı edemeyiz. Bugün dünyada mesleğini cübbe giyerek icra eden üç meslek mensubu vardır. Bunlar, öğretim üyeleri, din adamları ve yargı mensuplarıdır. Bu mesleklerde hizmet verenlerin ortak özellikleri, görevlerini diğer tüm meslek mensupları gibi yazılı kurallar doğrultusunda yapmakla birlikte, yazılı kuralların da ötesinde daha çok vicdanlarıyla hareket etmeleridir. Ancak yargı mensupları bu konuda diğerlerinden daha dikkatli ve özenli davranmak durumundadır. Yargı mensupları kararlarını, mevzuatla birlikte, duygularının etkisinden arınarak, tarafsızlıkla davranarak ve vicdani kanaatlerine göre oluştururlar. Çeşitli kademelerde üsteleneceğiniz tüm görevlerde adil olmak, tartışma yaratmadan hareket etmek temel sorumluluğunuzdur. Cübbeleriniz, sizler için Türk milleti adına görev yapacağınızı gösteren birer semboldür. Bunun değerinizi iyi bileceğinize eminim.”

ARSLAN: “ÖNCE NEFSİNİZE VE İRADENİZE HAKİM OLUN”

Yargıtay Başkanı Osman Arslan da törende konuşan isimler arasında yer aldı. Arslan, hakimlik mesleğinin özünün tarafsızlık olduğunu belirterek, “Yargılanan insanın güzel olması, çirkin olması sizi etkilememeli. 45 derecelik açıdan değil 180 derecelik açıdan bakmak lazım. Adaleti herkese eşit olarak dağıtma düşüncesini aklınızdan çıkarmayın. Önce kendi nefsinize ve iradenize hakim olacaksınız” diye konuştu.

“CUMHURİYETİN KAZANIMLARI KONUSUNDA TARAF OLACAKSINIZ”

Yargıtay Başkanı Arslan, hakimliğin temel öğesinin tarafsız olmak olduğunu belirttikten sonra, “Bazı konularda taraf olacaksınız. Cumhuriyetin kazanımları konusunda taraf olacaksınız. Cumhuriyetin niteliklerine sahip çıkacaksınız. Ay yıldızlı bayrağa sahip çıkacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğünü koruma noktasında da traf olacaksınız. Çünkü, biz anayasadan yana tarafız” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, yoğun programı nedeniyle tören sonrası Türkiye Adalet Akademisi’nden ayrıldı. İlk dersin verilmesinin ardından akademi eğitim ve öğretime açıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!