Guantanamo misillemesi

Güncelleme Tarihi:

Guantanamo misillemesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 02:10

Pakistanlı teröristler, ABD'li gazeteciye karşılık Pakistanlı esirlerin özgürlüğünü istiyor.

Amerikalı gazeteciyi kaçıran örgüt, Daniel Pearl'e karşılık Guantanamo'daki esirlerin bırakılmasını ve F-16 uçakları istedi. Örgüt, Amerikalı rehini Guantanamo'dakine benzer koşullarda tuttuklarını da bildirdi.

Wall Street Journal (WSJ) Gazetesi'nin muhabiri Daniel Pearl'ü kaçıran örgüt, gazeteye fotoğrafların da bulunduğu e-mail ile mesaj gönderdi. Pearl'ü salıvermek için de bir dizi koşul öne sürdü.

Pearl'ün zincire vurulu ve başına tabanca dayalı fotoğraflarıyla birlikte, Washington Post, The New York Times ve The Los Angeles Times ile bazı Pakistan gazetelerine de gönderilen mesajda, ‘‘Amerikalılar, bizim yurttaşlarımızı daha iyi koşullar altında tutarsa, biz de Pearl'ün ve elimizde bulunan diğer Amerikalı esirlerin tutukluluk koşullarını iyileştiririz’’ ifadesi yer aldı.

WSJ'nin dahil bulunduğu Dow Jones & Co. şirketinin Başkan Yardımcısı Steven Goldstein, ‘‘Adres yanlış. Ne biz, ne de Pearl, Amerikan ya da Pakistan hükümetinin politikalarını değiştirecek güce sahibiz’’ dedi. Pearl'ün CIA ajanı olmadığını ve gazetenin 12 yıllık muhabiri olduğunu belirten Goldstein, ‘‘Pearl'ün yaptığı tek iş habercilikti. Başka herhangi bir faaliyeti yoktu’’ diye konuştu.

Pearl'ün ajan olduğu yolundaki iddialar, CIA kaynakları tarafından da yalanlandı.

Pearl'ün hamile eşi Mariane, yerel bölücü ve aşırı dinci örgüt Muhammed'in Ordusu'nun lideriyle görüşmeye gittiğini ve bir daha da kendisinden haber alamadığını söyledi.

ABD’li Pearl’ü zincire vurdular

38 yaşındaki Daniel Pearl, 2 yıldır Hindistan'ın Bombay Kenti'nde görevliydi. Pakistan Karaçi’den kaçırılan Pearl, geçen çarşamba gününden beri kayıp. Pearl'ü son gören taksi şoförü, ‘‘Amerikalıyı, Metropole Oteli'ne bıraktım’’ dedi. Pakistan polisi, Pearl'ün, tercümanını yanına almadan otele gittiğini ve muhtemelen bu sırada kaçırıldığını belirtti.

Rehin gazeteciye karşı F-16 istiyorlar

Pakistan Egemenliğinin Yeniden Kurulması Ulusal Hareketi adlı örgüt, CIA ajanı olmakla suçladığı Pearl'ü serbest bırakmak için şu koşulları öne sürdü:

  • Guantanamo'daki Pakistanlı tutsakların ülkelerine geri gönderilmeleri.

  • Taliban'ın eski Pakistan büyükelçisi Abdüsselam Zaif'in salıverilmesi.

  • Parası ödendiği halde, 1990 yılında teslimatı Kongre'nin engeline takılan F-16 savaş uçaklarının iadesi.
  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!