Grandis yüksek torkuyla bizi yolda bırakmadı

Güncelleme Tarihi:

Grandis yüksek torkuyla bizi yolda bırakmadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 00:00

Japon üretici Mitsubishi’nin 4’üncü nesil MPV aracı Grandis Türkiye yollarındaki yerini aldı. Sportif tasarımı ile sınıfındaki diğer MPV araçlardan ayrılan Grandis’i geçtiğimiz hafta yoğun kar yağışı sırasında deneme fırsatı bulduk. Karlı test sürüşünde Grandis hem benden hem de motorsporları yazarımız Murat Tosun’dan tam not aldı.

Mitsubishi’nin 4’üncü nesil MPV modeli Grandis kısa süre önce Türkiye’de de satışa sunuldu. MPV araçlara göre daha sportif tasarımı ile dikkat çeken Grandis, 7 kişilik oturma kapasitesine sahip. Otoyaşam’ın bu hafta kar yağışı altında test konuğu olan Grandis’in anahtar teslim satış fiyatı ise 73 bin 332 YTL’den başlıyor.

Aracın özelliklerine geçmeden önce, araçla ilgili yaşadığımız kar macerasını anlatmak istiyorum. Son dönemde özellikle aile çapında test sürüşü (eşim ve kızımla) yaptığım için MPV sınıfındaki otomobilleri test etmem için yoğun istek geliyor. Bu kapsamda teste aldığım Grandis’i hafta sonu önce ailemle test ettim. Aracın gerek dış dizaynı gerekse içinin ferah ve konforlu olması, bizden beğeni topladı.

SINAV VERDİ

Ancak Grandis, esas sınavı geçtiğimiz pazartesi günü İstanbul’da yoğun kar yağışı başladığında verdi. Murat Tosun’la birlikte Otoyaşam’ı hazırladıktan sonra kar yağdığında Uludağ’dan farksız Beylikdüzü’ndeki evlerimize gitmek için yola çıktık. Direksiyonu ileri sürüş eğitimi konusunda ders veren Tosun aldı. Dışarıda kar artıyor, ancak bizde zincir takacak güç yok, o yüzden dua ederek yola çıktık. Telefonla arkadaşlardan TEM ve E5 kapalı gibi haberlerini alınca biz de yan yollardan eve ulaşma yolunu tercih ettik. Dizel olmasının verdiği yüksek tork, tekerleklere aktarılan gücü artırınca, Grandis’in yola tutunması bizi kurtardı. Yol boyunca Tosun araca övgüler yağdırırken, ben de ’yürü koçum, bizi yolda bırakma’ sloganları attım.

UZUNLUĞU 4.7 METRE

Grandis’in özelliklerine geçersek, yepyeni ve özel bir platforma dayalı bir araç. Ön kısımda üçgen formlu çekik farları ile agresif bir görünüm sunan Grandis, gövdeyle bir bütün gibi duran tamponu ile akıcı bir tasarıma sahip. Bu sayede bir MPV’den çok sportif bir station otomobil gibi duran Grandis’e yandan bakıldığında ise aracın gerçek boyutları ortaya çıkıyor.

4.7 metrelik uzunluğa sahip olan araç, akıcı tasarımını yan kısımlarda da sürdürüyor. Aracın arka kısmında ise sıra dışı bir görünüm hakim. Yukarıdan aşağıya doğru inen stop lambaları karartılmış rengiyle aracın sportif görünümüne katkıda bulunuyor.

KOLTUKLAR DÖŞEME ALTINA

Aracın iç mekanına geçildiğinde ise dış kısımdaki kompakt tasarım yerini genişliğe bırakıyor. 7 kişilik oturma kapasitesi sunabilen Grandis, gerçekten geniş bir iç mekana sahip. Geniş bir ön konsola sahip olan araçta vites topuzu, sınıfındaki diğer birçok modelde olduğu gibi konsola taşınarak vites değişimleri kolaylaştırılmış. Dört kollu tasarlanan direksiyon simidi ele iyi oturuyor ve göstergeleri perdelemiyor. Birçok küçük eşya saklama gözünü de iç mekanda barındıran Grandis, 1545 litreye ulaşan bagaj kapasitesiyle de dikkat çekiyor. Grandis, ’Hide&Seat’ ismi verilen sistemle donatılan üçüncü koltuk sırası sayesinde 7 kişilik oturma kapasitesi sunuyor. Bu sistem sayesinde ağır koltukları katlamaya, çıkarmaya, taşımaya ve depolamaya gerek kalmadan kolayca döşeme altına katlanabiliyor.

Yakıt tüketimi 100 kilometrede 6.6 litre

İlk kez 2005 Cenevre Motor Show’da tanıtılan ve özellikle Avrupa için geliştirilen Grandis DI-D, 2.0 litrelik turbo şarjlı bir dizel motora sahip. Pompa püskürtmeli enjeksiyon sistemiyle donatılmış olan bu motor 4000 d/d’de 136 beygir güç ve 1750 d/d’de ise 310 Nm maksimum tork üretiyor. 6 ileri vitesli manuel vites kutusuyla ürettiği gücü yola aktaran motor, 1710 kilogram ağırlığındaki Grandis’i 10.8 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaştırırken, maksimum 195 km/s’lik bir hız kazandırabiliyor. Sınıfına göre yüksek sayılabilecek bir performansa sahip olan aracın 100 kilometredeki ortalama yakıt tüketimi ise 6.6 litre.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!