Gözler YSK'da

Güncelleme Tarihi:

Gözler YSKda
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 20, 2002 11:51

YSK Başkanı Tufan Algan, Recep Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan, Akın Birdal, Murat Bozlak ve diğerlerinin aday olup olamayacaklarını bugün akşam saatlerinde açıklayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Tufan Algan, Recep Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan, Akın Birdal ve Murat Bozlak’ın adaylıklarıyla ilgili değerlendirmenin sürdüğünü açıkladı. Algan, YSK üyelerinin bu adaylarla ilgili Yargıtay'da görüşmeler yaptıklarını bu yüzden sonucun bu akşam açıklanacağını belirtti.

Algan, Necmettin Erbakan ve Recep Tayyip Erdoğan hakkında henüz bir karar vermediklerini ama incelemelerini TCK'nın 312. Maddesi'nde yapılan değişikliği dikkate alarak yapacaklarını söyledi. YSK Başkanı Tufan Algan, her milletvekili adayının durumunun farklı olduğunu, bir kişi için verilebilecek kararın, diğer bir kişi için emsal oluşturamayacağını söyledi.

ALGAN: HUKUK SÄ°YASALLAÅžMAMALI

Algan'a, bugün bir gazetede kendisine atfen yer alan, ''Erdoğan kararında Çanakkale ve Kurtuluş savaşı ruhu dikkate alınacak'' şeklindeki ifadeler hatırlatıldı.

Haberin Devamı

Algan, hukukun siyasallaşması halinde neler olabileceğinin'' sorulduğunu, kendisinin de herhangi bir kişiyi kast etmeden olabilecekleri anlattığını söyledi. Herkesin Anayasa ve yasalara uygun görev yapmasının önemine işaret ettiğini kaydeden Algan, ''Herkes görevini Anayasa ve hukukun temel ilkelerine göre yaparsa, devletlerinkurtulabileceğini belirttim. Biz kararlarımızı hukukun temel ilkeleri çerçevesinde veririz. Ben bunları ifade ettim. Değişik anlamlara çekilmesi konusunda bir bilgim yok'' dedi.

''ErdoÄŸan'ın, Çanakkale ve KurtuluÅŸ savaşı ruhuna aykırı bir siyasi hareketi baÅŸlattığını mı düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine de Algan, böyle bir ÅŸeyin söz konusu olmadığını söyledi. Tufan Algan, devletlerin sadece savaÅŸ kazanarak kurtulmasının mümkün olmadığını, devletlerin geleceÄŸinde, Anayasa ve yasalar çerçevesinde belirlenen kurumlarda görev yapanların, bu ilkeler ışığında hareket etmesinin önemine iÅŸaret ettiÄŸini belirtti.Â

Bu söylediklerinin Recep Tayyip ErdoÄŸan veya bir baÅŸkasıyla ilgisinin olmadığını anlatan Algan, ''Bu haber o zaman asparagas mı?''ÅŸeklindeki soru üzerine de, ''Herhalde ben onları kast etmemiÅŸtim. Ben bütün görevlililerin hukukun temel ilkeleri çerçevesinde karar vermesi gerektiÄŸini ifade ettim. Aksi halde, hukukun siyasallaÅŸması halinde bunun hukuka uygun olmayacağını belirttim'' diye konuÅŸtu.Â

Haberin Devamı

ERBAKAN YSK'YA Ä°TÄ°RAZ ETTÄ°
   Â
Kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın avukatı Yaşar Gürkan, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin Diyarbakır 1 No'lu DGM'nin Erbakan'ın adli sicil kaydını silmesine ilişkin kararını bozmasının, müvekkilinin bağımsız adaylığına engel olmadığını ileri sürdü.

Gürkan, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na, dün Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin verdiği bozma kararına yönelik açıklayıcı hukuki bilgiler içeren bir dilekçe verdi.

Gürkan, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin kararının usul ve esas yönünden hatalı olduğunu ileri sürdü ve Diyarbakır 1 Nolu DGM'nin kararının kesin olduğunu söyledi. Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin kararındaki 3 yıllık sürenin dolmadığı şeklindeki gerekçenin de doğru olmadığını ifade eden avukat Gürkan, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 343. maddesinin 4. fıkrasına göre yazılı emir yoluyla bozulan kararların sanığın aleyhine işleyemeyeceğine işaret etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!