Gözaltı keyfi olmaz

Güncelleme Tarihi:

Gözaltı keyfi olmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2011 00:00

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), “Keyfi gözaltı ve gıyabi tutuklama yapılıp mağduriyete yol açılmasın” genelgesi yayınladı.

Haberin Devamı

Kaçakçılık İstihbarat Harekât ve Bilgi Toplama Daire Başkanlığı’nda yakalama işlemini müteakip aynı gün silme işlemi yapıldığı halde, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nde (UYAP) arama kaydının kaldırılmasında gecikmeler tespit edildiği belirten genelge özetle şöyle:

Güncelleme yapın
-  1 Eylül 2008-1 Ekim 2011 tarihleri arasında fiziki ortamda düzenlenen tüm gıyabi tutuklama kararları ve yakalama emirlerinin adli kolluk birimleri ile iletişim halinde gözden geçirilerek, bu tarihler arasında çıkarılan ancak sistemde olmayan verilerin girişinin yapılması, geri alınmış, kaldırılmış yahut infaz edilmiş olanların adli kolluk birimlerine bildirilmesi ile arama kayıtlarının UYAP’ta güncelliğinin sağlanması.
-  1 Eylül 2008 öncesine ait kayıtların da KİHBİ Bilgi Sistemi aracılığıyla adli kolluk birimlerinden aranan şahıslara ilişkin listelerin istenerek düzenli aralıklarla takip edilmesi, anılan listede yer alan kişiler hakkında gıyabi tutuklama kararı veya yakalama emri bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi; geri alınmış, kaldırılmış yahut infaz edilmiş olanların adli kolluk birimlerine bildirilmesi, halen aranması gerekenlerin UYAP’a girişinin yapılarak bu arama kayıtlarının güncelliğinin sağlanması.
Denetimini yapın
-  UYAP Bilişim Sistemi’ne işlenen gıyabi tutuklama kararları ile yakalama emirlerinin “suçun işlendiği yer”, “nüfusa kayıtlı olunan yer” ve “ikamet edilen yer” kriterlerine göre takibinin sistem üzerinden arananlar raporu alınmak suretiyle denetiminin yapılması.
-  Diğer mahkemelerden yazılan talimatlar ikmal edildikten sonra serbest bırakılması gereken şüpheli veya sanıklara ilişkin UYAP’ta bulunan gıyabi tutuklama müzekkereleri ile yakalama emirlerinin, talimatın ulaşmasını müteakiben mahkemesince kaldırılacağı düşünülmeksizin işlemi yapan adli makam tarafından derhal kaldırılarak mağduriyetlere sebebiyet verilmemesi.
Sorumluluk var
-  1 Ekim 2011 tarihinden önce çıkarılan yakalamalara ilişkin KİHBİ ve UYAP sistemlerinin ortak olarak incelenmesi, farklılık olması durumunda KİHBİ kayıtlarının esas alınarak, tespit edilen farklılıkların KİHBİ tarafından gerekli inceleme yapıldıktan sonra Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’na bildirilmesi.
-  1 Ekim 2011 tarihinden sonra çıkarılan yakalamalar için sadece UYAP Bilişim Sistemi’nin esas alınacak olması sebebiyle söz konusu işlemlerin yapılmasında azami hassasiyet gösterilerek gecikmeye mahal verilmemesi. Aksi durumun cezai, hukuki ve idari sorumluluk doğurabileceğinin hatırdan çıkartılmaması konularında gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi.

Haberin Devamı

Başına gelmişti

Haberin Devamı

Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan da hakkında mahkemece verilen ancak gidip ifade vermesine rağmen kayıtlardan çıkarılmayan yakalama kararı nedeniyle Ankara’da sabaha karşı otel odasında gözaltına alınmıştı. Bu tip hatalı kayıt gözaltısı gazeteciler başta birçok kişinin de başına gelmişti. Genelgeyle, haklarındaki yakalama kararı kayıtlardan düşmediği için polisin yaptığı haksız gözaltı uygulamasının sona erdirilmesi hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!